جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مکاتب عقیدتی در میان خوارج‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

خوارج نخست بر سر مسئله‏ی حکمیت با امام -علیه‌السلام- به مخالفت برخاستند و آن را بر خلاف کتاب خدا می‏انگاشتند. در این مورد علت دیگری در کار نبود، ولی بر اثر مرور زمان این جریان به صورت یک مکتب عقیدتی درآمد و شاخ و برگهایی پیدا کرد و مکاتبی را علاوه بر نام «محکمه» پدید آورد مانند ازارقه، نجدات، بیهسیه، عجارده، ثعالبه و اباضیه و صفریه. همه‏ی این گروهها به مرور زمان منقرض شدند و فقط فرقه‏ی اباضیه (پیروان عبدالله بن اباض که در اواخر دولت مروانیها خروج کرد) که از معتدلین خوارج به شمار می‏روند باقی مانده‏اند در عمان و خلیج فارس و مغرب مانند الجزایر منتشرند.

تاریخ خوارج علاوه بر سرگذشت نهروان مورد توجه مورخان اسلامی بوده است و در این مورد طبری در «تاریخ» و مبرد در «کامل» و بلاذری در «انساب» و… به گردآوری متون حوادث مربوط به خوارج پرداخته و حوادث را به صورت تاریخ نقلی گرد آورده‏اند. در میان متأخران، اعم از اسلامی و غیره، کتابهای تحلیلی متعدد در این مورد نگاشته شده است که از آن جمله‏اند:

1- ملخص تاریخ الخوارج، نگارش محمد شریف سلیم که در سال 1342 در قاهره چاپ شده است.

2- الخوارج فی الإسلام، تألیف عمر ابوالنصر که در سال 1949 در بیروت منتشر شده است.

3- وقعة النهروان، تألیف خطیب هاشمی که در سال 1372 در تهران چاپ شده است.

4- الخوارج فی العصر الأموی، تألیف دکتر نایف محمود معروف که در بیروت دو بار چاپ شده و تاریخ دومین چاپ آن 1401 است.

از میان شرق شناسان نیز افرادی به این موضوع توجه کرده و رساله‏هایی در این

مورد نوشته‏اند، مانند:

5- الخوارج و الشیعة، تألیف فلوزن آلمانی که در سال 1902 به زبان آلمانی نوشته شده و عبدالرحمان بدوی آن را به عربی ترجمه کرده است.

6- ادب الخوارج، که رساله‏ی فوق لیسانس زهیر قلماوی در سالهای 1930 تا1940 است. قلماوی در این رساله درباره‏ی برخی از شعرای خوارج مانند عمران بن حطان سخن گفته است. کتاب در سال 1940 منتشر شده است.

نگارنده در تحلیل حوادث تاریخ خوارج به مصادر اصیل اسلامی مراجعه کرده است و با شیوه‏ی خاصی که در تحلیل تاریخ اسلامی دارد موضوع را تعقیب می‏کند و البته خود را از مراجعه به نوشته‏های یاد شده بی نیاز نمی‏داند.