جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شجاعت فرزند شهید

زمان مطالعه: 2 دقیقه

هاشم مرقال از فرماندهان شجاع و توانای سپاه امام -علیه‌السلام- بود و سوابق درخشان او در فتوحات اسلامی بر کسی پوشیده نبود. انتظار می‏رفت که شهادت او سستی چشمگیری در سپاه امام پدید آورد، ولی خطابه‏ی آتشین فرزند وی وضع را دگرگون کرد و رهروان راه او را در پیمودن آن مصممتر ساخت. او پرچم پدر را به دست گرفت(1) و رو به جانبازان راه حق و حقیقت کرد و گفت:

هاشم بنده‏ای از بندگان خدا بود که روزی او محدود و کارهایش در دفتر الهی مضبوط بود. اجلش فرا رسید و خدایی که نمی‏توان با او به مخالفت برخاست او را به سوی خود فراخواند و او نیز به لقاء الله پیوست. او در راه پسر عم پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم جهاد کرد، در راه نخستین مؤمن به پیامبر و آگاهترین مردم به آیین خدا و مخالف سرسخت دشمنان خدا- همانان که حرام خدا را حلال می‏شمرند و در میان مردم با جور و ستم حکومت می‏کنند و شیطان بر آنان پیروز شده و کارهای زشتشان را در نظرشان زیبا جلوه داده است.

بر شماست جهاد با کسانی که با روش پیامبر مخالفت کرده و حدود الهی را تعطیل نموده و با دوستان او به مخالفت برخاسته‏اند. در این جهان، جان پاک خود را در راه اطاعت خدا نثار کنید تا به عالیترین مقام در آخرت نایل آیید (تا آنجا که گفت:) فلو لم یکن ثواب و لا عقاب و لا جنة و لا نار لکان القتال مع علی أفضل من القتال مع معاویه ابن‏آکلة الأکباد. و کیف و أنتم ترجون ما ترجون.(2)

اگر بر فرض، پاداش و کیفر و بهشت و دوزخی نیز در کار نباشد، نبرد در رکاب علی بهتر از نبرد همراه با معاویه فرزند جگر خواره است. و چگونه چنین نباشد در حالیکه شما امیدوارید به آنچه که امید دارید.

هنوز طنین آهنگ سخنان فرزند فرمانده شهید قطع نشده بود که ابوالطفیل صحابی،که از شیعیان مخلص امام -علیه‌السلام- بود، اشعاری در رثای هاشم سرود که به نقل نخستین بیت آن اکتفا می‏ورزیم:

یاهاشم الخیر جزیت الجنة++

قاتلت فی الله عدو السنة(3)


1) الاخبار الطوال، ص 184؛ مروج الذهب، ج 2، ص 393؛ شرح نهج‏البلاغه‏ی ابن‏ابی‏الحدید، ج 8، ص 29.

2) وقعه‏ی صفین، ص 356؛ شرح نهج‏البلاغه‏ی ابن‏ابی‏الحدید، ج 8، ص 29.

3) وقعه‏ی صفین، ص 359.