جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: عبادت آزادگان و احرار

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام نورانى انگیزه‏هاى عبادت عابدان را با ذکر سلسله مراتب آنها بیان کرده، مى‏فرماید: «گروهى خدا را از روى رغبت و میل (به بهشت) و پرستش کردند، این عبادت تاجران است و عدّه‏اى از روى ترس او را پرستیدند و این عبادت بردگان است و جمعى دیگر خدا را براى شکر نعمت‏ها (و این‏که شایسته عبادت است) پرستیدند. این عبادت آزادگان است»؛(إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَغْبَةً فَتِلْکَ عِبَادَةُ التُّجَّارِ، وَإِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَهْبَةً فَتِلْکَ عِبَادَةُ الْعَبِیدِ، وَإِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ شُکْراً فَتِلْکَ عِبَادَةُ الْأَحْرَارِ).

امام علیه السلام در این گفتار حکیمانه انگیزه‏هاى عبادت را به صورت بسیار لطیف، زیبا و دقیق بیان فرموده و مردم را به سه گروه تقسیم مى‏کند.

گروه اوّل کسانى هستند که شوق بهشت و عشق به حور و قصور و مواهب دیگر بهشتى آنها را به سوى عبادت پروردگار دعوت مى‏کند، گرچه عبادت اینها بر خلاف آنچه بعضى از ناآگاهان پنداشته‏اند صحیح است؛ ولى به یقین در حد اعلا نیست، زیرا کارشان شبیه تاجرانى است که سرمایه‏اى را به بازار مى‏برند تا چیز بهتر و بیشتر به دست آورند.

گروه دوم کسانى هستند که ترس از آتش دوزخ و عذاب‏هاى جانکاه آن، ایشان را وادار به اطاعت و عبادت پروردگار مى‏کند. گرچه عبادت این گروه‏

– همان‏گونه که خواهد آمد- نیز صحیح است؛ ولى در حد اعلى نیست، زیرا کار آنها شبیه غلامانى است که از ترس تازیانه مولا انجام وظیفه مى‏کنند.

اما گروه سوم کسانى هستند که سطح فکر و معرفت و اخلاصشان برتر از این است که عشق به نعمت‏هاى بهشتى و وحشت از عذاب‏هاى دوزخى آنها را به عبادت پروردگار وادارد، بلکه محبت پروردگار و شکر نعمت‏هاى او و عشق به قرب حق آنها را به عبادت جذب مى‏کند. این برترین انگیزه عبادت است و این عبادت آزادگان است؛ آزادگان از عشق به جنت و ترس از نار.

شبیه این معنا به صورت دیگرى- طبق روایتى که مرحوم علامه مجلسى در بحارالانوار آورده از آن حضرت نقل شده مى‏فرماید:«مَا عَبَدْتُکَ خَوْفاً مِنْ نَارِکَ وَلَا طَمَعاً فِی جَنَّتِکَ لَکِنْ وَجَدْتُکَ أَهْلًا لِلْعِبَادَةِ فَعَبَدْتُک‏؛ (خداوندا!) من تو را از ترس دوزخت پرستش نکردم و نه به جهت طمع در بهشت تو؛ ولى تو را شایسته عبادت دیدم و پرستیدم».(1)

در حدیث دیگرى از آن حضرت این تقسیم‏هاى سه‏گانه به تعبیر دیگرى نقل شده و در آخر آن آمده است:«لَکِنِّی أَعْبُدُهُ حُبّاً لَهُ عَزَّوَجَلَّ فَتِلْکَ عِبَادَةُ الْکِرَامِ وَهُوَ الْأَمْنُ لِقَوْلِهِ عَزَّوَجَلَّ وَهُمْ مِنْ فَزَعٍ یَوْمَئِذٍ آمِنُونَ‏؛ ولى من او را به جهت عشق به آن ذات پاک مى‏پرستم و این عبادت بزرگواران است که سبب آرامش و امنیت در روز جزاست، زیرا خداى متعال مى‏فرماید: آنها از وحشت آن روز در امانند».(2)


1) بحارالانوار، ج 67، ص 186.

2) همان، ص 197.