جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: پستى دنیا در نظر امام

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام حکیمانه شدت تنفر خود را از زرق و برق دنیا بیان کرده مى‏فرماید: «به خدا سوگند این دنیاى شما در نظر من از استخوان خنزیرى که در دست شخص جذامى باشد پست‏تر است»؛(وَ اللَّهِ لَدُنْیَاکُمْ هَذِهِ أَهْوَنُ فِی عَیْنِی مِنْ عِرَاقِ خِنْزِیرٍ فِی یَدِ مَجْذُومٍ).

«عِراق» با کسره و ضمه عین، جمع «عَرق» (بر وزن فرق) به معناى استخوانى است که گوشت آن را کنده باشند.

امام علیه السلام با این تشبیه که بیان فرموده رساترین تعبیر را در مورد تنفرش از زرق و برق دنیا ذکر کرده است. استخوان بى‏گوشت ارزشى ندارد به ویژه اگر استخوان حیوان نجس العین مانند خنزیر باشد و مخصوصاً اگر در دست انسان بیمار مبتلا به جذام باشد که همه از وى فرار مى‏کنند! سوگندى که در آغاز این سخن آمده و تعبیر به «دنیاکم» (دنیاى شما) مطلب را روشن‏تر مى‏سازد.

ابن ابى‏الحدید در شرح این کلام مى‏گوید: به جانم سوگند که حضرت در این گفتارش صادق و همیشه صدق و راستى پیشه وى بود و کسى که در سیره و روش زندگى او در آن زمان که در مقام ولایت ظاهرى بود و آن زمان که در کنار، قرار داشت بنگرد صحت این کلام را درمى‏یابد (چرا که او در هر دو حالت در نهایت بى‏اعتنایى به دنیا بود).(1)

امام علیه السلام در طول کلماتى که از نهج البلاغه از آن حضرت نقل شده بى‏اعتنایى خود را به مقامات دنیوى و مواهب آن با تعبیرات مختلفى بیان کرده که هر کدام از دیگرى گویاتر و فصیح‏تر است.

در خطبه «شقشقیه» چنین بیان فرمود:«وَلَأَلْفَیْتُمْ دُنْیاکُمْ هذِهِ أَزْهَدَ عِنْدی مِنْ عَفْطَةِ عَنْزٍ»(2)(اگر براى احقاق حقوق مظلومان نبود مهار ناقه خلافت را بر پشتش مى‏افکندم و رهایش مى‏ساختم و در آن هنگام) در مى‏یافتید که ارزش این دنیاى شما در نظر من از آب بینى بز کمتر است.

در خطبه 224 آمده است که مى‏فرماید:«وَإنَّ دُنْیاکُمْ عِنْدی لَأهْوَنُ مِنْ وَرَقَةٍ فی فَمِ جَرادَةٍ تَقْضَمُها؛ این دنیاى (پر زرق و برق) شما در نظر من از برگ جویده‏اى که در دهان ملخى باشد خوارتر و بى‏ارزش‏تر است.

در مقدمه خطبه 33 خواندیم که ابن عباس مى‏گوید: در منطقه «ذى‏قار» خدمت امام علیه السلام رسیدم در حالى که پارگى کفش خود را مى‏دوخت، حضرت رو به من کرد و گفت: قیمت این کفش چقدر است؟ من عرض کردم: قیمتى ندارد.فرمود:«وَاللَّهِ لَهِىَ أحَبُّ الَىَّ مِنْ إمْرَتِکُمْ إلّاأنْ أُقیمَ حَقّاً أوْ أدْفَعْ باطِلًا؛ به خدا قسم این کفش بى‏ارزش در نظر من محبوب‏تر از فرمانروایى بر شماست مگر این‏که با این حکومت حقى را به پا دارم یا باطلى را دفع کنم».(3)

تعبیرات دیگرى از این قبیل هست که همه حاکى از بى‏اعتنایى و عدم وابستگى آن امام بزرگوار به مواهب مادى دنیاست.

مرحوم علامه مجلسى در بحارالانوار حدیث بسیار مشروحى درباره فضایل امیرمؤمنان على علیه السلام نقل کرده که در پایان آن به حوادث ایام شهادت آن حضرت‏اشاره شده است؛ وى نقل مى‏کند: «یک روز پیش از آنکه امام علیه السلام به شهادت‏

برسد مردم به عیادت آن حضرت آمدند و این در حالتى بود که حقوق آنها را از بیت المال پرداخته بود و چیزى از دنیاى آنها را براى خود انتخاب نکرده بود«وَلَمْ یَتَناوَلُ مِنْ بَیْتِ مالِ الْمُسْلِمینَ ما یُساوی عِقالًا وَلَمْ یَأْکُلْ مِنْ مالِ نَفْسِهِ إلّا قَدْرَ الْبُلْغَةِ؛ و در حالى بود که از بیت المال مسلمانان حتى به اندازه یک عقال (پایبند) شتر براى خود بر نداشته بود و از اموالى که خودش (با زحمت فراوان) فراهم مى‏ساخت تنها به اندازه ضرورت استفاده مى‏کرد». و همه حاضران گواهى دادند که دورترین مردم از آن حضرت همچون نزدیک‏ترین مردم به آن حضرت بود (و هیچ‏گونه تفاوتى در میان نزدیکان و افراد دور یا بیگانه نمى‏گذاشت)».(4)

این نشان مى‏دهد که اگر امیرمؤمنان سخنى درباره دنیا مى‏گوید عملش نیز کاملًا با آن هماهنگ است.


1) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 19، ص 67.

2) نهج‏البلاغه، خطبه 3 معروف به شقشقیه.

3) همان، خطبه 33.

4) بحارالانوار، ج 40، ص 116.