جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: برکات حیا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این گفتار حکیمانه به نکته‏اى درباره حیا اشاره کرده، مى‏فرماید:«کسى که حیا لباس خود را بر او بپوشاند، مردم عیب او را نخواهند دید»؛(مَنْ کَسَاهُ الْحَیَاءُ ثَوْبَهُ، لَمْ یَرَ النَّاسُ عَیْبَهُ).

«حیا» همان‏گونه که سابقا نیز اشاره کرده‏ایم حالتى نفسانى است که سبب مى‏شود انسان در برابر زشتى‏ها حالت انقباض پیدا کرده و از آنها چشم بپوشاند.

در واقع، حیا سپرى است در مقابل اعمال قبیح و منکرات و اگر این سپر وجود نداشته باشد، انسان به آسانى آلوده هر کار زشتى مى‏شود و تیر قبایح بر بدن او فرو مى‏نشیند.

«حیا» گاهى سبب ترک گناه و زشتى‏ها نمى‏شود، بلکه سبب پوشاندن و مخفى ساختن آن مى‏گردد که این نیز در حدّ خود اثر مثبتى است. امام علیه السلام در گفتار حکیمانه بالا به هر دو اشاره مى‏کند؛ حیا را به لباس (زیبایى) تشبیه کرده که بر تن انسان مؤمن است و اگر عیبى نیز داشته باشد به وسیله آن پوشیده مى‏شود و مردم آن را نمى‏بینند.

«حیا» بنا به روایتى که از امام صادق علیه السلام نقل شده از ویژگى‏هاى انسان و داراى آثار بسیار زیادى در زندگى بشر است. در آن حدیث خطاب به مفضل چنین مى‏فرماید:«انْظُرْ یَا مُفَضَّلُ إِلَى مَا خُصَّ بِهِ الْإِنْسَانُ دُونَ جَمِیعِ الْحَیَوَانِ مِنْ هَذَا

الْخَلْقِ الْجَلِیلُ قَدْرُهُ الْعَظِیمُ غَنَاؤُهُ أَعْنِی الْحَیَاءَ فَلَوْلَاهُ لَمْ یُقْرَ ضَیْفٌ وَلَمْ یُوَفَّ بِالْعِدَاتِ وَلَمْ تُقْضَ الْحَوَائِجُ وَلَمْ یُتَحَرَّ الْجَمِیلُ وَلَمْ یَتَنَکَّبِ الْقَبِیحُ فِی شَیْ‏ءٍ مِنَ الْأَشْیَاءِ حَتَّى إِنَّ کَثِیراً مِنَ الْأُمُورِ الْمُفْتَرَضَةِ أَیْضاً إِنَّمَا یُفْعَلُ لِلْحَیَاءِ فَإِنَّ مِنَ النَّاسِ مَنْ لَوْ لَاالْحَیَاءُ لَمْ یَرْعَ حَقَّ وَالِدَیْهِ وَلَمْ یَصِلْ ذَا رَحِمٍ وَلَمْ یُؤَدِّ أَمَانَةً وَلَمْ یَعْفُ عَنْ فَاحِشَةٍ أَ فَلَا تَرَى کَیْفَ وُفِّیَ لِلْإِنْسَانِ جَمِیعُ الْخِلَالِ الَّتِی فِیهَا صَلَاحُهُ وَتَمَامُ أَمْرِهِ‏؛ اى مفضل! نگاه کن به صفتى که خداوند تنها به انسان ارزانى داشته و حیوانات از آن محرومند؛ صفتى که مقامش والا و غنایش بزرگ است؛ یعنى حیا. اگر حیا نبود، انسان‏ها از مهمانشان درست پذیرایى نمى‏کردند، به وعده‏هایشان وفا نمى‏نمودند، نیازهاى دیگران را برآورده نمى‏ساختند و به دنبال کارهاى خوب نبودند و از کارهاى زشت در هیچ چیز پرهیز نداشتند. به طورى که بسیارى از کارهاى واجب نیز در پرتو حیا انجام مى‏شود؛ اگر حیا نبود، جمعى از مردم حق پدر و مادر را نیز ادا نمى‏کردند و صله رحم به جا نمى‏آورند و اداى امانت نمى‏نمودند و از هیچ کار زشتى پرهیز نداشتند. آیا نمى‏بینى خداوند چگونه براى انسان جمیع صفاتى را که در آن صلاح و کمالِ کار اوست به او ارزانى داشته است؟».(1)

از این حدیث شریف به خوبى استفاده مى‏شود که اثر حیا تنها پرهیز از زشتى‏ها و قبایح- آن‏گونه که بسیارى گمان مى‏برند- نیست بلکه آثار مثبت زیادى در انجام واجبات و رعایت آداب و اخلاق انسانى دارد.

به همین دلیل در حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم:«مَنْ لا حَیاءَ لَهُ فَلا إیمانَ لَهُ‏؛ آن کس که حیا ندارد ایمان ندارد».(2)

از امام امیرمؤمنان در غررالحکم آمده است،«مَنْ لا حَیاءَ لَهُ فَلا خَیْر فِیهِ‏؛ کسى‏

که حیا ندارد هیچ خیرى در او نیست».(3)

البته آنچه گفته شد درباره حیاء پسندیده است. نوعى از حیاء مذموم آن است انسان از فرا گرفتن علم و دانش و پذیرفتن حقایق و انجام کارهاى نیک شرم داشته باشد و گاه به سبب آن از ترک مجالس گناه و پیشنهادهاى زشت افراد فاسد شرم مى‏کند و آلوده گناه مى‏شود.


1) بحارالانوار، ج 3، ص 81.

2) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 19، ص 47.

3) غررالحکم، ح 5465.