جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: سوء ظن درباره دوستان ثقه ظلم است‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام حکیمانه، به نکته قابل ملاحظه‏اى مربوط به روابط اجتماعى اشاره مى‏کند و مى‏فرماید: «داورى در حق افراد مورد اطمینان، با تکیه بر گمان، عدالت نیست»؛(لَیْسَ مِنَ الْعَدْلِ الْقَضَاءُ عَلَى الثِّقَةِ بِالظَّنِّ).

مى‏دانیم یکى از دستورات قرآنى و روایى این است که در حق مسلمانان سوء ظن نداشته باشید. قرآن مجید مى‏گوید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیراً مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ»؛ اى کسانى که ایمان آورده‏اید از بسیارى از گمان‏ها بپرهیزید، چرا که بعضى از گمان‏ها گناه است».(1)

در حکمت 360 نیز بر این معنا تأکید شده است. آنجا که امام علیه السلام مى‏فرماید:«لَا تَظُنَّنَّ بِکَلِمَةٍ خَرَجَتْ مِنْ أَحَدٍ سُوءاً وَأَنْتَ تَجِدُ لَهَا فِی الْخَیْرِ مُحْتَمَلًا؛ هر سخنى که از دهان کسى خارج شد تا احتمال صحت در آن مى‏دهى حمل بر فساد مکن».دلیل آن هم روشن است، زیرا سوء ظن پایه‏هاى اعتمادِ عمومى را که سرچشمه همکارى است متزلزل مى‏سازد.

حال اگر آن شخصى که انسان به او سوء ظن پیدا مى‏کند کسى باشد که سوابق حسنه او بر ما روشن است و در یک کلمه به تعبیر امام علیه السلام، «ثقه» محسوب شود به یقین قضاوت درباره چنین شخصى با ظن و گمانِ بدون دلیل، عادلانه نیست.

بعضى از شارحان نهج البلاغه این گفتار حکیمانه را به صورت مسئله‏اى اصولى (اصول فقه) عنوان کرده‏اند و آن این است که هر گاه مطلبى به دلیل معتبر ثابت شود، عدول از آن جز با دلیل معتبر جایز نیست و حدیث معروف باب استصحاب:«لا تَنْقُضِ الْیَقینَ بِالشَّکِ»(2)را اشاره به آن مى‏دانند.

بعضى از شارحان نیز قضاء را در اینجا به معناى قضاوت مصطلح؛ یعنى داورى براى فصل خصومت گرفته‏اند که قاضى نمى‏تواند در برابر شخص مورد اعتماد، با ظن و گمانش قضاوت کند.

ولى ظاهر این است که این حدیث شریف معناى وسیع و گسترده‏اى دارد و اشاره به یک مفهوم گسترده اخلاقى است که عدالت در آن مانع از داورى درباره اشخاص مورد اعتماد به ظن و گمان مى‏شود.

البته افراد متهم؛ یعنى کسانى که سوء سابقه دارند یا ظاهر آنها ظاهر قابل اعتمادى نیست از این حکم خارج اند. البته نه به این معنا که انسان بى‏دلیل آنها را متهم کند، بلکه به این معنا که انسان از آنها احتیاط نموده و بر حذر باشد. شبیه این گفتار حکیمانه احادیث دیگرى است که با تعبیرات متفاوتى این موضوع را دنبال مى‏کند: در غررالحکم از آن حضرت نقل شده که فرمود:«سُوءُ الظَّنّ بِالْمُحْسِنِ شَرُّ الْإثْمِ وَأقْبَحَ الظُّلْمِ‏؛ سوء ظن به نیکوکار بدترین گناه و زشت‏ترین ستم‏هاست».(3)

در حدیث دیگرى در همان کتاب مى‏خوانیم:«سُوءُ الظَّنّ بِمَنْ لا یَخُونُ مِنَ اللُّؤْمِ‏؛ سوء ظن به کسى که خیانت نمى‏کند نشانه پستى و لئامت است».(4)

در حدیث جالب دیگرى در همان کتاب آمده است که امام علیه السلام مى‏فرماید:«شَرُّ النّاسِ مَنْ لا یَثِقُ بِأحَدٍ لِسُوءِ ظَنّهِ وَلا یَثِقُ بِهِ أحَدٌ لِسُوءِ فِعْلِهِ‏؛ بدترین مردم کسى‏

است که به سبب سوء ظنى که دارد به هیچ کس اعتماد نمى‏کند و (نیز) هیچ کس به سبب سوء فعلش به او اعتماد ندارد».(5)

کوتاه سخن این‏که از نظر آداب اخلاقى افزون بر مباحث قضاوت و احکام اصولى هرگاه کسى به وثاقت شناخته شد، سوء ظن نسبت به او کارى ظالمانه است.


1) حجرات، آیه 12.

2) وسائل الشیعه، ج 1، ص 245.

3) غررالحکم، ح 5672.

4) همان، ح 5673.

5) غررالحکم، ح 5675.