جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فقرزدایى در تعلیمات اسلام‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

اسلام تنها ناظر به زندگى جاویدان آخرت نیست بلکه به زندگى آبرومند این دنیا نیز که مقدمه‏اى براى آن است اهتمام فوق‏العاده‏اى دارد، مسئله فقرزدایى را یکى از مهم‏ترین دستورات خود قرار داده و راه‏کارهاى آن را نشان داده است.

از یک طرف همه را به سعى و کوشش و کسب و کار دستور مى‏دهد و جوان بى‏کار را بى‏منزلت مى‏شمرد و اداى حق کارگران و کارمندان را از مهم‏ترین‏

واجبات مى‏داند، بلکه کار را از مهم‏ترین عبادات قلمداد مى‏کند، کارگر خسته در حال خواب را در حال عبادت مى‏داند تا آنجا که توجه به معیشت و زندگى مادى را کفاره مهم‏ترین گناهان ذکر مى‏کند، چنان‏که در حدیثى از رسول خدا صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم:«إنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذُنُوباً لا یُکَفِّرُها صَلاةٌ وَلا صَدَقَةٌ قیلَ یا رَسُولُ اللَّهِ فَما یُکَفِّرُها قالَ الْهُمُومُ فی طَلَبِ الْمَعیشَةِ؛ بعضى از گناهان است که نماز و صدقه و زکات هم نمى‏تواند آن را جبران کند. عرض داشتند اى رسول خدا! پس چه چیز آن را جبران مى‏کند؟ فرمود: به فکر معیشت و زندگى بودن و براى آن تلاش کردن».(1)

از طرف دیگر نیز به این نکته اشاره مى‏کند که خداوند امکانات کافى در روى زمین براى حل مشکل فقر آفریده است حداقل این است که انسان آب و زمینى در اختیار داشته باشد. اگر براى عمران و آبادى و بهره‏گیرى از آن تلاش کند مى‏تواند فقر را از خود دور سازد، چنان‏که در حدیث معروفى مى‏خوانیم:«مَنْ وَجَدَ ماءٍ وَتُراباً ثُمّ افْتَقَرَ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ‏؛ دور باد از رحمت خدا کسى که آب و زمینى به دست آورد و باز هم فقیر باشد».(2)

از سویى دیگر به حکومت اسلامى توصیه مى‏کند که مسئله فقرزدایى را در رأس کارهاى خود قرار دهد و با استفاده از زکات و خمس و انفال و مال الخراج و مبارزه با احتکار و تعیین قیمت در صورت لزوم و دعوت به ساده زیستن با فقر مبارزه کند.

امروز نیز اگر جوامع اسلامى بخواهند عزت و احترام و سربلندى و استقلال خویش را باز یابند باید از طریق همکارى با یکدیگر به استفاده از تمام منابعى که خدا به صورت فراوان در اختیار آنان گذاشته است با فقر مبارزه کنند.


1) بحارالانوار، ج 70، ص 157.

2) همان، ج 100، ص 65، ح 10؛ وسائل الشیعه، ج 12، 24، ح 13.