جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: روزه‏داران بى‏نصیب و شب زنده‏داران بى‏خبر!

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مى‏دانیم عبادات نیز مانند انسان، روح و جسمى دارند. امام علیه السلام در این کلام حکیمانه‏اش اشاره به عبادات بى‏روح و کم‏نتیجه یا بى‏نتیجه کرده مى‏فرماید: «چه بسیار روزه‏دارانى که از روزه خود جز گرسنگى و تشنگى بهره‏اى نمى‏برند و چه بسیار شب زنده دارانى که از قیام شبانه خود جز بى‏خوابى و خستگى ثمره‏اى نمى‏گیرند. آفرین بر خواب هوشمندان و افطارشان»؛(کَمْ مِنْ صَائِمٍ لَیْسَ لَهُ مِنْ صِیَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالظَّمَأُ، وَکَمْ مِنْ قَائِمٍ لَیْسَ لَهُ مِنْ قِیَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ وَالْعَنَاءُ، حَبَّذَا نَوْمُ الْأَکْیَاسِ وَإِفْطَارُهُمْ).

«سَهَر» (بر وزن سفر) به معناى شب‏بیدارى و «عَناء» به معناى رنج و تعب است.

همان‏گونه که در بالا اشاره شد عبادات، ظاهرى دارد و باطنى یا صورتى و سیرتى؛ صورت عبادات افعالى است که در ظاهر باید انجام شود؛ ولى باطن آنها فلسفه‏هاى تربیتى است که نتیجه آن قرب الى الله است. براى رسیدن به این نتایج قناعت به شکل عبادات کافى نیست بلکه توجه به آداب آن نیز لازم است.مثلًا در نماز اگر حضور قلب نباشد و انسان اذکار و افعال آن را در حالى بجا آورد که فکر او مشغول برنامه‏هاى دنیاى مادى اوست به یقین از نتایج تربیتى آن که باز داشتن از گناه (نهى از فحشا و منکر) و قرب الى اللَّه‏(الصَّلاةُ قُرْبانُ کُلُّ تَقِىٍّ)(1)

و شستشوى دل از زنگار گناه است محروم خواهد ماند.

همچنین روزه برنامه‏هاى ظاهرى مانند خوددارى از خوردنى و نوشیدنى و بعضى دیگر از لذات نفسانى دارد و فلسفه‏اى که عبارت از تقویت ایمان و اراده و مبارزه با هواى نفس و شیطان است که اگر آنها حاصل نشود نتیجه روزه که تقوا است: «لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»(2)حاصل نمى‏گردد و انسان را از عذاب الهى باز نمى‏دارد و سپرى در برابر آتش نمى‏شود.

به همین دلیل در روایات اسلامى تأکید زیادى بر آداب نماز و روزه و سایر عبادات شده است تا عبادات افزون بر اسقاط تکلیف به درجه قبولى در نزد پرورگار برسد.

علاوه بر این، افعال و اعمال زشتى جزء موانع قبولى عبادت است؛ مانند غیبت کردن، نوشیدن مست‏کننده‏ها، استفاده از اموال حرام و امثال آن که سبب مى‏شود عبادات تا مدتى مقبول درگاه خدا نگردد. نیز یکى از مهم‏ترین شرایط قبولى عبادات، پذیرش ولایت اهل‏بیت است که اگر نباشد عبادات به کلى بى‏روح و خالى از محتوا مى‏شود.

کلام حکیمانه فوق ناظر به تمام این امور نیز هست؛ کسانى هستند روزه مى‏گیرند؛ اما انواع گناهان را در حال روزه انجام مى‏دهند؛ ظلم مى‏کنند، مال مردم مى‏خورند، آبروى مسلمانان را مى‏ریزند و با غیبت و تهمت افراد بى‏گناه را آزار مى‏دهند به یقین این‏گونه اشخاص از روزه خود جز گرسنگى و تشنگى بهره‏اى نمى‏برند، چنان‏که شب زنده دارانى هستند مانند خوارج که خون بى‏گناهان را مى‏ریزند، با امام معصوم به مبارزه برمى‏خیزند و جنایات بى‏رحمانه‏اى مى‏کنند و با این حال شب تا به صبح نماز و قرآن مى‏خوانند. اینها هرگز بهره‏اى از عبادات شبانه نخواهند برد.

منظور از «اکیاس» (جمع کیّس به معناى انسان با هوش است) تنها پرهیزگاران و افراد با معرفت و هوشمند به همه اسرار عبادات آگاهند و آداب آن را به کار مى‏بندند. آنها اگر چه روزه مستحبى به جا نیاورند و عبادات مستحب شبانه را انجام ندهند خواب و افطارشان از عبادات گروه اول بالاتر است؛ خواب و افطارى که به آنها براى اطاعت خالق و خدمت به خلق نیرو مى‏دهد.


1) کافى، ج 3، ص 265.

2) بقره، آیه 183.