جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتار حکیمانه 126

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

و قال علیه‏السلام

عَجِبْتُ لِلْبَخِیلِ یَسْتَعْجِلُ الْفَقْرَ الَّذِی مِنْهُ هَرَبَ، وَیَفُوتُهُ الْغِنَى الَّذِی إِیَّاهُ طَلَبَ، فَیَعِیشُ فِی الدُّنْیَا عَیْشَ الْفُقَرَاءِ؛وَیُحَاسَبُ فِی الْآخِرَةِ حِسَابَ الْأَغْنِیَاءِ؛ وَعَجِبْتُ لِلْمُتَکَبِّرِ الَّذِی کَانَ بِالْأَمْسِ نُطْفَةً، وَیَکُونُ غَداً جِیفَةً؛ وَعَجِبْتُ لِمَنْ شَکَّ فِی اللَّهِ، وَهُوَ یَرَى خَلْقَ اللَّهِ؛ وَعَجِبْتُ لِمَنْ نَسِیَ الْمَوْتَ، وَهُوَ یَرَى الْمَوْتَى‏؛ وَعَجِبْتُ لِمَنْ أَنْکَرَ النَّشْأَةَ الْأُخْرَى وَهُوَ یَرَى النَّشْأَةَ الْأُولَى وَعَجِبْتُ لِعَامِرٍ دَارَ الْفَنَاءِ وَتَارِکٍ دَارَ الْبَقَاءِ.

امام علیه السلام فرمود:

از بخیل تعجب مى‏کنم که به استقبال فقرى مى‏رود که از آن گریخته و غنایى را از دست مى‏دهد که طالب آن است. در دنیا همچون فقیران زندگى مى‏کند ولى در آخرت باید همچون اغنیا حساب پس دهد. و تعجب مى‏کنم از متکبرى که دیروز نطفه‏اى بى‏ارزش بوده و فردا مردار گندیده‏اى است. و از کسى که در خدا شک مى‏کند در شگفتم در حالى که خلق او را مى‏بیند (و مى‏تواند از هر مخلوق کوچک و بزرگ، ساده و پیچیده به ذات پاک آفریدگار پى برد). و تعجب مى‏کنم از کسى که مرگ را فراموش مى‏کند با این‏که مردگان را با چشم خود مى‏بیند.

و تعجب مى‏کنم از کسى که جهان دیگر را انکار مى‏کند در حالى که این جهان را مى‏بیند. و تعجب مى‏کنم از کسى که دار فانى را آباد مى‏کند ولى دار باقى را به فراموشى مى‏سپارد.(1)


1) سند گفتار حکیمانه:نویسنده کتاب مصادر چندین منبع براى این کلام حکمت‏آمیز امام علیه السلام نقل مى‏کند که بعضى از آنها مربوط به قبل از سیّد رضى و بعضى مربوط به بعد از اوست از جمله جاحظ در کتاب المائة المختارة بخشى از این کلام حکمت‏آمیز را آورده و زمخشرى در ربیع الابرار و «وطواط» در الغرر و العرر و آمدى در غررالحکم. (مصادر نهج‏البلاغه، ج 4، ص 113).