جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتار حکیمانه 108

زمان مطالعه: 2 دقیقه

و قال علیه‏السلام‏

لَقَدْ عُلِّقَ بِنِیَاطِ هَذَا الْإِنْسَانِ بَضْعَةٌ هِیَ أَعْجَبُ مَا فِیهِ: وَذَلِکَ الْقَلْبُ. وَذَلِکَ أَنَّ لَهُ مَوَادَّ مِنَ الْحِکْمَةِ وَأَضْدَاداً مِنْ خِلَافِهَا؛ فَإِنْ سَنَحَ لَهُ الرَّجَاءُ أَذَلَّهُ الطَّمَعُ، وَإِنْ هَاجَ بِهِ الطَّمَعُ أَهْلَکَهُ الْحِرْصُ، وَإِنْ مَلَکَهُ الْیَأْسُ قَتَلَهُ الْأَسَفُ، وَإِنْ عَرَضَ لَهُ الْغَضَبُ اشْتَدَّ بِهِ الْغَیْظُ، وَإِنْ أَسْعَدَهُ الرِّضى‏ نَسِیَ التَّحَفُّظَ، وَإِنْ غَالَهُ الْخَوْفُ شَغَلَهُ الْحَذَرُ، وَ إِنِ اتَّسَعَ لَهُ الْأَمْرُ اسْتَلَبَتْهُ الْغِرَّةُ، وَإِنْ أَفَادَ مَالًا أَطْغَاهُ الْغِنى‏، وَإِنْ أَصَابَتْهُ مُصِیبَةٌ فَضَحَهُ الْجَزَعُ، وَإِنْ عَضَّتْهُ الْفَاقَةُ شَغَلَهُ الْبَلَاءُ، وَإِنْ جَهَدَهُ الْجُوعُ قَعَدَ بِهِ الضَّعْفُ، وَإِنْ أَفْرَطَ بِهِ الشِّبَعُ کَظَّتْهُ الْبِطْنَةُ. فَکُلُّ تَقْصِیرٍ بِهِ مُضِرٌّ، وَکُلُّ إِفْرَاطٍ لَهُ مُفْسِدٌ.

امام علیه السلام فرمود:

در درون سینه این انسان قطعه گوشتى است که به رگ مخصوصى آویخته شده و عجیب‏ترین اعضاى او و همان قلب وى است، این شگرفى به علت آن است که صفاتى از حکمت و ضد حکمت در آن جمع است، پس هرگاه آرزوها (ى افراطى) در آن ظاهر شود (حالت طمع به او دست مى‏دهد و) طمع او را ذلیل و خوار مى‏کند و هنگامى که طمع در او به هیجان آید به دنبال آن حرص،

او را به هلاکت مى‏کشاند و هنگامى که یأس بر او غالب گردد تأسف او را از پاى در مى‏آورد و هرگاه غضب بر او مستولى گردد خشمش فزونى مى‏گیرد (و دست به هر کار خلافى مى‏زند) و اگر بیش از حد (از کسى یا چیزى) راضى شود (و به آن اطمینان پیدا کند) جانب احتیاط را از دست مى‏دهد و هرگاه ترس بر او غالب شود احتیاطکارى (افراطى) او را به خود مشغول مى‏دارد و هر زمان کار بر او آسان گردد در غفلت و بى‏خبرى فرو مى‏رود و هر وقت مالى به دست آورد بى‏نیازى او را به طغیان وا مى‏دارد و اگر مصیبتى به او برسد بى‏تابى او را رسوا مى‏سازد و اگر فقر، دامنش را بگیرد، مشکلات (ناشى از آن)، او را به خود مشغول مى‏دارد و اگر گرسنگى پیدا کند ضعف زمین‏گیرش مى‏کند و چنانچه پرخورى کند شکم‏پرورى او را به رنج انداخته، راه نفس را بر او مى‏بندد و (به طور کلى) هرگونه کمبود (و تفریط) به او زیان مى‏رساند و هرگونه افراط او را فاسد مى‏کند.(1)


1) سند گفتار حکیمانه:نویسنده کتاب مصادر مى‏گوید: این سخن بخشى از خطبه معروف وسیله است که از خطبه‏هاى مشهور آن حضرت است (هرچند مرحوم سیّد رضى آن را در نهج‏البلاغه نقل نکرده است) و از جمله کسانى که پیش از مرحوم سیّد رضى این خطبه را نقل کرده‏اند. کلینى در روضه کافى و ابن شعبه حرانى در تحف العقول است. سپس به جمع کثیر دیگرى از دانشمندان معروف اشاره مى‏کند که در کتب خود این کلام حکمت‏آمیز را نقل کرده‏اند از جمله: مرحوم شیخ مفید در ارشاد، مسعودى در مروج الذهب، ابن عساکر در تاریخ دمشق و آمدى در غررالحکم مى‏باشد. (مصادر نهج‏البلاغه، ج 4، ص 100).صاحب کتاب تمام نهج‏البلاغه این گفتار حکمت‏آمیز را به ضمیمه سخنان دیگرى از قول «ضرار بن ضمره» و در پاسخ معاویه که سخنان بیشترى را از على علیه السلام طلب مى‏کرد ذکر نموده است. (تمام نهج‏البلاغه، ص 563).