جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: دوست و دشمن پیامبر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام علیه السلام در این گفتار پربار خود به معیار و ملاک ارتباط با انبیا و اولیا اشاره کرده مى‏فرماید: «نزدیک‏ترین و شایسته‏ترین مردم به پیامبران، آنهایى هستند که از همه به تعلیماتشان آگاه‏ترند (و در سایه این آگاهى به آن جامه عمل مى‏پوشانند)»؛ (إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِالْأَنْبِیَاءِ أَعْلَمُهُمْ بِمَا جَاءُوا بِهِ).

«سپس حضرت علیه السلام این آیه را تلاوت فرمود: شایسته ترین و نزدیک‏ترین مردم به ابراهیم آنها هستند که از او پیروى کردند و نیز این پیامبر و مؤمنان به این پیامبر»؛ (ثُمَّ تَلَا: «إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِإِبْراهِیمَ لَلَّذِینَ اتَّبَعُوهُ وَهذَا النَّبِیُّ الَّذِینَ آمَنُوا» الْآیَةَ).

روشن است که منظور امام علیه السلام از علم و آگاهى در اینجا همان علمى است که دعوت به عمل مى‏کند و علم، اگر در عمق جان انسان نفوذ کند به یقین انسان را به عمل وادار مى‏کند.

بعضى از شارحان نهج‏البلاغه گفته‏اند که صحیح «أعْمَلُهُمْ» است، زیرا آیه شریفه و جمله‏هاى بعد سخن از اطاعت و تبعیت دارند که همان عمل است؛ ولى همان‏گونه که گفتیم، نیازى به تغییر عبارت روایت از نزد خودمان نیست، زیرا ثمره درخت علم، عمل است و علم بى عمل نوعى جهل و نادانى است، زیرا اگر انسان، چیزى را به طور قطع باور کند و عمیقاً به آن معتقد باشد، بر طبق آن راه مى‏رود.

سپس امام علیه السلام در تأیید گفتار فوق مى‏افزاید: «به یقین دوست محمد صلى الله علیه و آله کسى است که خدا را اطاعت کند، هرچند پیوند نسبى‏اش دور باشد و دشمن محمد صلى الله علیه و آله کسى است که خدا را نافرمانى کند هرچند قرابت او نزدیک باشد»؛ (ثُمَّ قَالَ: إِنَّ وَلِیَّ مُحَمَّدٍ مَنْ أَطَاعَ اللَّهَ وَإِنْ بَعُدَتْ لُحْمَتُهُ، وَإِنَّ عَدُوَّ مُحَمَّدٍ مَنْ عَصَى اللَّهَ وَإِنْ قَرُبَتْ قَرَابَتُهُ).

«لُحمَة» معانى مختلفى دارد و در اینجا به معناى قرابت و نزدیکى است.

امام علیه السلام آنچه را در ذیل این کلام مبارک فرموده اشاره به مصداقى از مصادیق آن کبراى کلیه‏اى است که در بالا آمد و از آنجا که مخاطبان آن حضرت، امت پیغمبر اسلام صلى الله علیه و آله هستند آن اصل کلى را بر این امت منطبق کرده و نتیجه گیرى نموده که ولایت و دوستى و پیروى از پیغمبر اسلام جز از طریق اطاعت حاصل نمى‏شود. این همان چیزى است که در حدیث معروف امام سجاد علیه السلام که گفت و گوى امام را با طاووس یمانى منعکس مى کند آمده است؛ امام در پایان این حدیث فرموده است: «خَلَقَ اللَّهُ الْجَنَّةَ لِمَنْ أَطَاعَهُ‏أَحْسَنَ وَلَوْ کَانَ عَبْداً حَبَشِیّاً وَخَلَقَ النَّارَ لِمَنْ عَصَاهُ وَلَوْ کَانَ وَلَداً قُرَشِیّاً؛ خداوند بهشت را آفریده براى کسانى که او را اطاعت کنند و این کار را به خوبى انجام دهند، هرچند برده حبشى باشند و دوزخ را آفریده براى کسانى که او را عصیان کنند، هرچند فرزندى از دودمان قریش باشند».(1)

در حدیث دیگرى مى‏خوانیم که سعد بن عبدالملک- که از فرزندان عبدالعزیز بن مروان بود و امام باقر علیه السلام او را «سعد الخیر» مى‏نامید- خدمت امام رسید در حالى که مانند زنان مصیبت‏زده گریه مى‏کرد و اشک مى‏ریخت. امام باقر علیه السلام فرمود: اى سعد چرا گریه مى‏کنى؟ عرض کرد چگونه گریه نکنم در حالى که از شجره ملعونه در قرآن (اشاره به بنى‏امیه است) هستم. امام علیه السلام فرمود: تو از

آنها نیستى. تو اموى هستى؛ ولى از ما اهل‏بیت. آیا کلام خدا را نشنیده‏اى که از ابراهیم حکایت مى‏کند و مى‏گوید: «فَمَنْ تَبِعَنى‏ فَإنَّهُ مِنّى؛ هرکس از من متابعت کند او از من است؟».(2)

شایان توجه این‏که مرحوم مغنیه ولایت را در کلام مبارک امام علیه السلام به معناى امامت گرفته و جمله‏ «إنَّ وَلىّ مُحَمَّدٍ» را به معناى امام و جانشین پیغمبر مى‏داند که تفسیرى بسیار بعید و ناسازگار با جمله‏هاى مختلف این کلام حکیمانه است.


1) بحارالانوار، ج 46، ص 82.

2) بحارالانوار، ج 46، ص 337.