جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: عیوب پنهان‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این گفتار حکیمانه‏اش اشاره به نکته مهمى کرده مى‏فرماید: «عیب تو (از چشم‏ها) پنهان است تا وقتى دنیا به تو اقبال دارد» (عَیْبُکَ مَسْتُورٌ مَا أَسْعَدَکَ جَدُّکَ).

«جَدّ» در لغت معانى زیادى دارد از جمله: عظمت، که آیه شریفه‏ «إنَّهُ تَعالى‏ جَدُّ رَبَّنا» به آن ناظر است و به معناى بهره، نصیب، نعمت و بخت. در جمله بالا اشاره به همان بهره و نصیب دنیوى است که گاهى از آن به بخت و شانس تعبیر مى‏شود.

امام در واقع در این عبارت کوتاه به چند نکته اشاره فرموده است:

نخست هنگامى که دنیا به کسى اقبال کند تمام عیوب او را به فراموشى مى‏سپارند، بلکه گاهى عیب را حُسن معرفى مى‏کنند و به عکس، هنگامى که دنیا به کسى پشت کند صفات برجسته او را نادیده مى‏گیرند، بلکه گاهى عیب مى‏شمرند و این اشتباه بزرگى است که بسیارى از مردم گرفتار آن‏اند.

دیگر این‏که انسان باید تنها نگاه به سخنان مردم نکند و بکوشند عیوب خویش را که از چشم آنها به سبب اقبال دنیا پنهان شده، دریابد و نیز محاسن و صفات نیک خود را که به دلیل پشت کردن دنیا به او در نظر مردم ناچیز شمرده مى‏شود کم نشمرد.

دیگر این‏که از زوال نعمت‏ها نگران نشود شاید خداوند مى‏خواهد بدین وسیله عیوب او را روشن سازد تا براى برطرف کردن آن بکوشد که این خود نعمتى از سوى پروردگار محسوب مى‏شود.

این گفتار حکیمانه امام پیام دیگرى نیز دارد و آن این‏که به هنگام اقبال دنیا به انسان، مغرور نشود و خود را برى‏ء از عیوب نداند، چرا که مردم عیوب او را نادیده مى‏گیرند و اى بسا از وى چنان تمجید کنند که سبب غرور او گردد.

شبیه این گفتار سخن حکیمانه‏اى است که در حکمت نهم آمده بود که امام فرموده بود: (إِذَا أَقْبَلَتِ الدُّنْیَا عَلَى أَحَدٍ أَعَارَتْهُ مَحَاسِنَ غَیْرِهِ وَإِذَا أَدْبَرَتْ عَنْهُ سَلَبَتْهُ مَحَاسِنَ نَفْسِهِ؛ هنگامى که دنیا به کسى روى آورد نیکى‏هاى دیگران را به او عاریت مى‏دهد و هنگامى که دنیا به کسى پشت کند نیکى‏هاى خودش را نیز از او سلب مى‏نماید).

در زبان عرب- و احتمالًا زبان‏هاى دیگر- نیز ضرب‏المثل‏هاى جالبى در این زمینه آمده است از جمله در یک ضرب المثل عربى مى‏خوانیم: «إذا أقْبَلَ الْبَخْتُ لَباضَتِ الدُّجاجَةُ عَلَى الوَتَد، وَإذا أدْبَرَ الْبَخْتُ أسْعَرَ الْهاوَنُ فِی الشَّمْسِ؛ هنگامى که دنیا به انسان اقبال کند مرغ روى نوک میخ تخم مى‏گذارد و هنگامى که دنیا به انسان پشت کند هاون در برابر آفتاب آتش مى‏گیرد».(1)


1) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 18، ص 181.