جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اتمام حجت جهانی در غدیر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

جا داشت بیش از صد و بیست هزار نفر حاضر در غدیر، هر یک به سهم خود خطبه ی غدیر را حفظ کنند و متن آن را در اختیار فرزندان و

فامیل و دوستان خود قرار دهند.

البته فضای ظلمانی جامعه ی مسلمین پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و اله- که گفتن و نوشتن معارف و سنن پیامبر صلی الله علیه و اله سال های متمادی در آن ممنوع بود- سبب شد که مردم نتوانند سخنان سرنوشت سازِ پیامبرِ دلسوزشان در آن مقطع حساس را بازگو کنند و در فکر اجرای آن در عینیت جامعه باشند. پیداست که مطرح کردن غدیر مساوی با برچیدن بساط غاصبینِ خلافت بود، و آنان هرگز اجازه ی چنین کاری را نمی دادند.

اما غدیر، به صورتی در سینه ها جای گرفت که عده ی زیادی خطابه ی غدیر یا قسمتی از آن را حفظ کردند و برای نسل های آینده به یادگار گذاشتند، و هیچکس را قدرتِ منع از انتشار چنین خبر مهمی نبود. لذا بین قاطبه ی مسلمین، هیچ حدیثی به اندازه ی «حدیث غدیر» روایت کننده ندارد، و گذشته از تواترِ آن، از نظر رجال و درایت فوق العاده است.

پیامبر صلی الله علیه و اله با توجه به آینده ی بلند مدت دین الهی تا آخرین روز دنیا و دامنه ی وسیع مسلمین در حد جهانی، جانشینان خود تا روز قیامت را در این خطابه ی رسمی به جهانیان معرفی فرمودند.

اگر گروه هایی از مسلمین در طول زمان ها همچنان در مقابل جانشینان حقیقی پیامبرشان سر تعظیم فرود نیاورده و نمی آورند، ولی جمع عظیم شیعیان در طول تاریخ فقط علی بن ابی طالب و یازده فرزند او را جانشینان پیامبر صلی الله علیه و اله می دانند.

اگر اجتماع آن روزِ مسلمین، خلافتِ بلافصل امیرالمؤمنین علیه السلام را در مرحله ی عمل ندیدند، ولی بسیاری از نسل های بعدی مسلمانان وصی واقعی پیامبرشان را شناختند که این بالاترین هدف از «غدیر» بود.