جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتار حکیمانه 37

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

وقال علیه السلام وَقَدْ لَقِیَهُ عِنْدَ مَسِیرِهِ إِلَى الشَّامِ دَهَاقِینُ الْأَنْبَارِ، فَتَرَجَّلُوا لَهُ وَاشْتَدُّوا بَیْنَ یَدَیْهِ.

فقال علیه‏السلام

مَا هَذَا الَّذِی صَنَعْتُمُوهُ؟ فَقَالُوا: خُلُقٌ مِنَّا نُعَظِّمُ بِهِ أُمَرَاءَنَا، فَقَالَ: وَاللَّهِ مَا یَنْتَفِعُ بِهَذَا أُمَرَاؤُکُمْ! وَإِنَّکُمْ لَتَشُقُّونَ عَلى‏ أَنْفُسِکُمْ فِی دُنْیَاکُمْ، وَتَشْقَوْنَ بِهِ فِی آخِرَتِکُمْ. وَمَا أَخْسَرَ الْمَشَقَّةَ وَرَاءَهَا الْعِقَابُ، وَأَرْبَحَ الدَّعَةَ مَعَهَا الْأَمَانُ مِنَ النَّارِ.

این سخن را امام علیه السلام زمانى بیان فرمود که در مسیر حرکتش به شام کشاورزان و دهبانان شهر «انبار» با او ملاقات کردند (و به عنوان احترام) از مرکب پیاده شده و با سرعت پیش روى او حرکت کردند (و این مراسمى را که نشانه خضوع فوق‏العاده در برابر امراى ستمگر بود انجام دادند).

امام علیه السلام فرمود:

«این چه کارى بود که کردید؟» عرض کردند: این رسوم و آدابى است که ما امیران خود را با آن بزرگ مى‏داریم. امام علیه السلام فرمود: به خدا سوگند زمامداران شما از این عمل بهره‏اى نمى‏برند و شما با این کار در دنیا مشقت زیاد بر خود

هموار مى‏سازید و در قیامت بدبخت مى‏شوید. چه زیان‏بار است مشقتى که به دنبال آن عقاب الهى باشد و چه پرسود است آرامشى که با آن امان از آتش دوزخ فراهم گردد.(1)


1) سند گفتار حکیمانه:در کتاب مصادر نهج‏البلاغه آمده است که قبل از مرحوم سیّد رضى، نصر بن مزاحم (متوفاى 202) در کتاب صفین آن را با تفاوت‏هایى (که بعداً اشاره خواهیم کرد) ذکر کرده است ولى مضمون هر دو یکى است. (مصادر نهج‏البلاغه، ج 4، ص 34).اضافه بر این ابن اعثم کوفى (متوفاى 314) که قبل از سیّد رضى مى‏زیسته نیز آن را در کتاب فتوح آورده است. (تمام نهج‏البلاغه، ص 651).