جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نکته: خستگان محروم!

زمان مطالعه: 2 دقیقه

کلام حکیمانه فوق که بخشى از آن از رسول خدا صلى الله علیه و آله نقل شده و به صورت مبسوطتر از امیرمؤمنان علیه السلام، گویا بر گرفته از آیه سوم سوره «غاشیه» است. آنجا که حال مجرمان را شرح مى‏دهد و مى‏فرماید: «عَامِلَةٌ نَّاصِبَةٌ»؛ پیوسته عمل کرده و خسته شده‏اند (و نتیجه‏اى نگرفته‏اند)» و دلیلش آن است که نه معرفت کافى براى عمل داشتند نه شرایط آن را رعایت کردند و نه موانع آن را برطرف نمودند و حتى گاهى با اعمال ناشایست خود اگر بهره‏اى هم از اعمال پیشین برده بودند آنها را حبط و باطل نمودند.

در کتاب کافى در حدیثى از امام صادق علیه السلام مى‏خوانیم که براى ناصبیان و دشمنان اهل بیت تفاوتى نمى‏کند که نماز بخوانند یا اعمال ناشایست انجام دهند و این آیه شریفه: «عَامِلَةٌ نَّاصِبَةٌ – تَصْلَى نَاراً حَامِیَةً» درباره (امثال) آنها نازل شده است.(1)

در حدیث دیگرى آمده است که براى ناصبین به اهل‏بیت تفاوت نمى‏کند که نماز بخوانند یا دزدى کنند آنها در آتش دوزخند.(2)

هنگامى که انسان حالات خوارج را مطالعه مى‏کند به عمق این گفتار حکیمانه امام علیه السلام آشناتر مى‏شود؛ آنها چگونه افراد بى‏گناه را سر مى‏بریدند و حتى شکم زن باردار را پاره مى‏کردند و او و جنینش را مى‏کشتند و حتى قتل امیرمؤمنان على علیه السلام را واجب مى‏شمردند؛ اما با این حال صداى زمزمه تلاوت قرآن شبانه و نماز شبشان همواره به گوش مى‏رسید. شبیه آنها گروهى از وهابیون امروزند که به آسانى ده‏ها و صدها نفر از افراد بى‏گناه، زن و کودک و پیر و جوان را به خاک و خون مى‏کشند سپس در نمازهاى پنج‏گانه با صفوف منظم و خواندن سوره‏هاى طولانى به وسیله امام و زمزمه آمین بعد از حمدشان و اهمیت فوق‏العاده دادن به مد «ولا الضالین» حضور پیدا مى‏کنند به گونه‏اى که هر کس اعمال سوء و جنایت‏هاى فوق‏العاده آنها را ندیده و نشنیده باشد تحت تأثیر واقع مى‏شود و گمان مى‏کند اینها فرشتگانى هستند در روى زمین در حالى که شیاطینى هستند مستحق جهنم و سجین.

این سخن را با حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله خاتمه مى‏دهیم. آن حضرت شنید که زنى در حال روزه‏دارى کنیز خود را دشنام مى‏دهد! دستور داد طعامى حاضر کردند و به آن زن فرمود: بخور. عرض کرد: روزه‏دارم. فرمود چگونه روزه‏دار هستى در حالى که کنیز خود را دشنام دادى روزه فقط پرهیز از طعام و شراب نیست.(3)


1) کافى، ج 8، ص 160، ح 162.

2) بحارالانوار، ج 27، ص 235، ح 51.

3) کافى، ج 4، ص 87، ح 83.