جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نکته‏: خباب بن ارت که بود؟

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«خباب بن ارت» که کنیه او ابو عبداللَّه یا ابو محمد یا ابو یحیى بود از سابقین در اسلام و بزرگان صحابه. او از طایفه بنى‏تمیم بود. در زمان جاهلیت او را اسیر کردند و به مکه آورند و فروختند و سپس آزاد شد. در عصر جاهلیت کار او آهنگرى و ساختن شمشیر بود.

بعضى مى‏گویند: ششمین نفرى است که اسلام را پذیرفت و بعضى معتقدند پس از چند نفرى به افتخار اسلام درآمد و همان‏گونه که قبلًا اشاره کردیم او شکنجه‏هاى سختى از مشرکان مکه دید. در بعضى از تواریخ آمده است که خلیفه دوم در ایام خلافتش از او سؤال کرد: مشرکان مکه با تو چه کردند؟ پشت خودش را نشان داد و گفت: نگاه کن. هنگامى که خلیفه آثار آتشى را که بر پشت او افروخته بودند مشاهده کرد که پس از سال‏ها باقى بود گفت: تا امروز پشت کسى را این‏چنین ندیده بودم و همان‏گونه که در بالا اشاره شد، او در جنگ بدر

و تمام غزوات اسلامى بعد از آن شرکت داشت. در اواخر عمرش به کوفه رفت و در سال 37 و بعضى گفته‏اند 39 هجرى چشم از جهان بربست.

بعضى گفته‏اند در جنگ صفین و نهروان در لشکر على علیه السلام بود در حالى که از بعضى از روایات استفاده مى‏شود هنگامى که امیر مؤمنان از صفین بازگشت قبرى را در بیرون دروازه کوفه دید. از صاحب آن پرسید عرض کردند: قبر خباب است.

او فرزندى داشت، که در زمان پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله متولد شده و حضرت نام «عبداللّه» را بر او نهاد. به این ترتیب او هم جزء صحابه محسوب مى‏شد. او مردى پارسا و از شیعیان مخلص على علیه السلام بود که خوارج وى و همسرش را به طرز بسیار بى‏رحمانه‏اى کشتند؛ او را ذبح و شکم همسرش را که باردار بود پاره کردند. امیر مؤمنان هنگامى که جنایات خوارج را برمى‏شمرد، شهادت عبداللَّه را مطرح فرمود و آنها را مسئول خون او دانست.(1)


1) استیعاب و أسد الغابه در شرح حال «خباب بن الارت» و شرح نهج البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 18، ص 171.