جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نکته: اسباب و موانع رزق و روزى‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

رزق و روزى اسباب و موانع مختلفى دارد. این اسباب و موانع بر دو گونه است: بخشى جنبه مادى و ظاهرى دارد و بخشى جنبه معنوى. اسباب مادى رزق و روزى تلاش و کوشش و دقت در انتخاب کسب و کار و برخورد خوب با مردم و داشتن حساب و کتاب دقیق و امثال آن است. موانع مادى آن نیز تنبلى، بدرفتارى با مردم و اقدام‏هاى بدون مشورت و بى‏مطالعه و امثال آن است.

اما اسباب معنوى آن امور زیادى از جمله دادن صدقه و بخشش در راه خداست. قرآن کریم مى‏فرماید: «یَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَا وَیُرْبِى الصَّدَقَاتِ»؛ خداوند ربا را نابود مى‏کند، و صدقات را افزایش مى‏دهد»(1) این آیه نیز اشاره به این معنا دارد که صدقه باعث ازدیاد روزى مى‏شود.

همچنین در احادیث اسلامى آمده است که نماز شب، بیدار ماندن میان طلوع فجر و طلوع آفتاب و پرداختن به ذکر و دعا تأثیر زیادى در فزونى روزى دارد.

از جمله موانع معنوى روزى گناهان مختلف است، از این رو در بعضى از احادیث امیر مؤمنان آمده است:«إذا أبْطَئَتِ الْأرْزاقُ عَلَیْکَ فَاسْتَغْفِرِ اللَّهَ یُوَسِّعْ عَلَیْکَ فیها؛ هنگامى که روزى براى تو سخت شد از گناهانت استغفار کن خداوند روزى تو را وسیع مى‏گرداند».(2)

روایت معروفى نیز در ذیل آیات 10 به بعد سوره «نوح»: «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّکُمْ إِنَّهُ کَانَ غَفَّاراً – یُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَیْکُمْ مِّدْرَاراً – وَیُمْدِدْکُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِینَ وَیَجْعَلْ لَّکُمْ جَنَّاتٍ وَیَجْعَلْ لَّکُمْ أَنْهَاراً …» از امیر مؤمنان على علیه السلام نقل شده که گروهى نزد آن حضرت آمدند و از خشکسالى و کمبود فراورده‏هاى کشاورزى و مانند آن شکایت داشتند. حضرت به همه آنها دستور داد که از گناهان خود توبه کنند و به این آیات استناد فرمود.(3)در مورد صله رحم از امام باقر علیه السلام نقل شده است که مى‏فرماید:«صُلَةُ الْأرْحامِ تُزَکِّى الْأعْمالَ وَتُنْمِى الْأمْوالَ‏؛ صله رحم اعمال انسان را پاکیزه و اموال را فزونى مى‏دهد».(4)

در مقابل آن قطع رحم باعث تاریکى فضاى زندگى و کمبود روزى است.


1) بقره، آیه 276.

2) بحارالانوار، ج 74، ص 271.

3) تفسیر منهج‏الصادقین، ج 10، ص 19 و 20.

4) کافى، ج 2، ص 150، ح 4.