جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: یکى از طُرُق آسایش‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام نورانى اشاره به واقعیتى درباره آسایش خانواده‏ها مى‏کند و مى‏فرماید: «کمى عائله یکى از دو آسایش است»؛(قِلَّةُ الْعِیَالِ أَحَدُ الْیَسَارَیْنِ).

انسان در دو حالت از نظر زندگى مادى در آسایش است: نخست این که مال و درآمد فراوانى داشته باشد که جوابگوى عائله او باشد، هرچند عائله‏اش سنگین به نظر رسد و راه دیگر این که اگر درآمد او اندک است افراد خانواده او نیز کم باشند تا به زحمت نیفتد. این در واقع تسلى خاطر براى کسانى است که فرزندان کمى دارند و از کمى فرزندان رنج مى‏برند مثل این‏که در میان مردم معمول است که اگر کسى خانه کوچکى داشته باشد به او مى‏گویند غمگین نباش مشکلات تو کمتر است؛ هر که بامش بیش برفش بیشتر.

این سخن شبیه چیزى است که در کتاب «ادب الکتاب» آمده است که مى‏گوید:«الْقَلُم أحَدُ اللِّسانَیْنِ وَالْعَمُّ أحَدُ الْأَبَوَیْنِ وَقِلَّةُ الْعِیالِ أَحَدُ الْیَسارَیْنِ وَالْقَناعَةُ أحَدُ الرِّزْقَیْنِ وَالْهَجْرُ أَحَدُ الْفِراقَیْنِ وَالْیَأْسُ أَحَدُ النَّجْحَیْنِ‏؛ قلم یکى از دو زبان و عمو یکى از دو پدر و کمى عیال یکى از دو آسایش و قناعت یکى از دو روزى و قهر کردن یکى از دو فراق و مأیوس شدن یکى از دو پیروزى است».(1)

در این‏که آیا این سخن امام علیه السلام تشویقى بر تحدید نسل به هنگام محدود بودن‏

درآمدهاست یا نه اختلاف نظر است.

بعضى معتقدند که این کلام حکیمانه ناظر به مسئله تحدید نسل است و جامعه اسلامى را دعوت مى‏کند که در صورت کمبودها، موالید را کنترل کنند مبادا به زحمت بیفتند، در حالى که جمعى دیگر عقیده دارند این جمله چنین مفهومى را ندارد، بلکه تنها بیان واقعیت است و تسلى خاطرى است براى کسانى که فرزندان کمى دارند و از آن رنج مى‏برند. درست مثل این‏که هرگاه کسى مرکبى نداشته باشد به او مى‏گویند: نداشتن مرکب سبب آسودگى از هزینه‏هاى مختلف آن است.


1) مصادر نهج‏البلاغه، ج 4، ص 122.