جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: پاداش برتر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام حکمت‏آمیز به یک اصل مهم قرآنى و اسلامى اشاره کرده مى‏فرماید: «هنگامى که به تو تحیتى گویند به صورتى بهتر پاسخ گوى و هرگاه هدیه‏اى براى تو فرستند آن را به صورت افزون‏تر پاداش ده. با این حال فضیلت از آن کسى است که ابتدا کرده است»؛(إِذَا حُیِّیتَ بِتَحِیَّةٍ فَحَیِّ بِأَحْسَنَ مِنْهَا، وَإِذَا أُسْدِیَتْ إِلَیْکَ یَدٌ فَکَافِئْهَا بِمَا یُرْبِی عَلَیْهَا، وَالْفَضْلُ مَعَ ذَلِکَ لِلْبَادِی).

اخلاق اسلامى مى‏گوید هیچ کار خوبى را نباید بدون پاداش گذاشت؛ خواه سخن احترام‏آمیزى باشد یا اقدام عملى، بلکه بهتر آن است که پاداش برترى داشته باشد؛ مثلًا اگر کسى به ما بگوید «سلام علیکم» بهتر آن است که در پاسخ بگوییم «سلام علیکم ورحمة الله» وهرگاه کسى هدیه مختصرى براى ما بفرستد ما در موقع مناسب هدیه بهتر و بیشتر براى او بفرستیم. این کار سبب مى‏شود پیوند محبت و دوستى در میان افراد جامعه روز به روز بیشتر شود و روح حق‏جویى و حق‏طلبى و حق‏شناسى تقویت گردد و زندگى در چنین جامعه‏اى بسیار توأم با آرامش خواهد بود.

در حالات بزرگان اسلام نمونه‏هاى عملى این دستور به‏وضوح دیده مى‏شود.از جمله این‏که یکى از راویان اخبار مى‏گوید من نزد حسن بن على علیه السلام بودم کنیزى بر آن حضرت وارد شد و دسته گلى تقدیم آن حضرت کرد. حضرت‏

فرمود:«أنْتِ حُرُّ لِوَجْهِ اللَّهِ تَعالى‏؛تو براى خدا آزادى».

به این ترتیب حضرت در برابر اهداى یک دسته گل این کنیز را براى همیشه آزاد کرد.

راوى مى‏گوید عرض کردم او فقط یک دسته گل به شما داد که قیمت چندانى ندارد شما او را آزاد کردید. امام در پاسخ فرمود:«(هکذا) أدَّبَنی اللَّهُ تَعالى‏؛خداوند این گونه ما را تربیت کرده است». سپس امام آیه شریفه «وَإذا صُیِّبتم بِتَحِیَّةٍ …» را تلاوت فرمود و افزود: این‏که خدا فرموده به صورت بهتر پاداش دهید بهتر از آن همین بود که او را آزاد کنم.(1)

این‏که امام در ذیل این کلام حکمت آمیز مى‏فرماید: برترى و فضیلت از آنِ کسى است که ابتدا کرده به سبب این است که شخص دوم هرکارى کند جنبه پاداش عمل دارد در حالى که شخص اول بدون این‏که خدمتى به او بشود اقدام به نیکى کرده و مطلقاً جنبه پاداش نداشته است، بنابراین شخص اول بر دومى برترى دارد.

به همین دلیل در حدیثى از امام حسین صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم که فرمود: «لِلسَّلام سَبْعُونَ حَسَنَةُ تِسْعُونَ وَسِتُّونَ لِلْمُبْتَدی وَواحِدَةٌ لِلرّادِ؛ سلام هفتاد حسنه دارد که شصت و نه حسنه آن از کسى است که سلام کرده و یک حسنه از آن کسى که پاسخ مى‏گوید».(2)

این حدیث از امیرمؤمنان نیز در بحارالانوار و مستدرک الوسائل نقل شده است.

اضافه بر این کسى که ابتدا به سلام و تحیت یا کار نیک مى‏کند یک فضیلت اخلاقى دیگرى را نیز براى خود آشکار ساخته و آن مسأله تواضع در برابر برادر

دینى است در حالى که پاسخ گوینده تواضع خاصى ندارد جزء این‏که حق‏شناسى مى‏کند.

عجب این‏که اصل این کلام حکمت‏آمیز در شرح نهج‏البلاغه مرحوم کمره‏اى و ابن‏میثم و مغنیه و همچنین شرح نهج‏البلاغه مرحوم شوشترى در اینجا نیامده است.

شایان دقت است که واژه «أُسْدِیَتْ» از ماده «سَدْو» بر وزن «سرو» در اصل به معنى دراز کردن دست به سوى دیگرى است، بنابراین‏ «أُسْدِیَتْ إلَیْکَ یَدٌ» در کلام امام مفهومش این است که دستى به‏سوى تو دراز شد و این جمله کنایه از بخشش و اهداى هدیه است.


1) بحارالانوار، ج 44، ص 195، ح 8.

2) همان، ج 75، ص 120، ح 17.