جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: هر کس عاقبتى دارد

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام در این کلام نورانى اشاره به نکته مهمى مى‏کند که بسیارى از آن غافلند و آن توجه دادن به عاقبت کارها و عاقبت انسان‏هاست. مى‏فرماید: «براى هر کس سرانجامى است، شیرین یا تلخ»؛(لِکُلِّ امْرِئٍ عَاقِبَةٌ، حُلْوَةٌ أَوْ مُرَّةٌ).

یعنى انسان نباید امروز خود را در نظر بگیرد، باید مراقب عاقبت خویش باشد. ابن الوقت بودن و به نتیجه اعمال خود نیندیشیدن و عاقبت کار را ندیدن مایه بدبختى است. مسئله تدبر و تدبیر که از صفات برجسته انسان شمرده مى‏شود به همین معناست که انسان عاقبت‏اندیش باشد نه ابن الوقت. به یقین غفلت از عاقبت کارها و عاقبت زندگى انسان مشکلات عظیمى براى او در دنیا و آخرت به بار مى‏آورد. افراد موفق و پیروز عاقبت‏اندیش‏اند و سعى مى‏کنند از عاقبت «مُرّة» (تلخ) بپرهیزند و به عاقبت «حُلوة» (شیرین) روى آورند.

در حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم: کسى نزد ایشان آمد و عرض کرد یا رسول الله! اندرزى به من ده. پیغمبر صلى الله علیه و آله فرمود: اگر سفارش و اندرزى به تو گویم مى‏پذیرى یا با آن مخالفت مى‏کنى؟ عرض کرد: آرى. پیغمبر صلى الله علیه و آله سه بار این سخن را تکرار کرد و او در هر مرتبه جواب آرى دارد. پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود:«فَإِنِّی أُوصِیکَ إِذَا أَنْتَ هَمَمْتَ بِأَمْرٍ فَتَدَبَّرْ عَاقِبَتَهُ فَإِنْ یَکُ رُشْداً فَامْضِهِ وَإِنْ یَکُ غَیّاً فَانْتَهِ عَنْهُ‏؛ هنگامى که تصمیم بر کارى گرفتى در عاقبت آن بیندیش اگر عاقبت آن را

نیک دیدى انجام ده و اگر عاقبت آن زشت و تاریک است از آن بپرهیز».(1)

قرآن مجید نیز روى مسئله عاقبت مؤمنان و کافران تکیه کرده در یک جا مى‏فرماید: «وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ»؛ و سرانجام (نیک) براى پرهیزگاران است».(2) و در جاى دیگر در مقام هشدار به کافران لجوج مى‏گوید: «أَفَلَمْ یَسِیرُوا فِى الْأَرْضِ فَیَنْظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ»؛ آیا (مخالفان دعوت تو) در زمین سیر نکردند تا ببینند سرانجام کسانى که پیش از آنها بودند چگونه شد؟!».(3)

در آیات فراوان دیگرى سخن از عاقبت نیک و بد به میان آمده است.


1) کافى، ج 8، ص 150، ح 130.

2) اعراف، آیه 128.

3) یوسف، آیه 109.