جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: نشانه کمال عقل‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام حکمت‏آمیز به اهمیت سکوت و کم‏گویى اشاره کرده مى‏فرماید: «هنگامى که عقل کامل گردد سخن کم مى‏شود»؛ (إِذَا تَمَّ الْعَقْلُ نَقَصَ الْکَلَامُ).

رابطه کمال و تمام عقل با کم سخن گفتن از اینجا روشن مى‏شود که اولًا ریشه مفهوم عقل، منع و جلوگیرى است و زانوبند شتر را از این جهت «عقال» مى‏گویند که او را از حرکت باز مى‏دارد و از آنجا که سخنان سنجیده، کم است و سخنان نسنجیده، بسیار، عقل به انسان مى‏گوید: بیشتر بیندیش و کمتر بگو.

ثانیاً مطالبى که گفتن آن ضرورت دارد نسبت به فضول کلام و سخنان زیادى بسیار کمتر است، از این رو افراد عاقل غالباً خاموش‏اند و به موقع سخن مى‏گویند.

ثالثاً انسان عاقل مى‏داند که بیشترین و مهم‏ترین گناهان با زبان انجام مى‏شود بدین سبب براى محفوظ ماندن از عواقب زیان‏بار گناه سعى مى‏کند کمتر سخن بگوید؛ ولى متاسفانه افرادى را مى‏بینیم که دم از ایمان مى‏زنند و گویى سخنان خود را جزء اعمال خود به حساب نمى‏آورند؛ در مجالس از آغاز تا پایان از سخنان لغو و بیهوده یا سخنانى که آمیخته با غیبت، اهانت و تهمت باشد ابا ندارند. انسان عاقل هرگز خود را گرفتار عواقب سوء پرگویى نمى‏کند.

رابعاً گفتار زیاد، نیروها و انرژى‏هاى ذخیره انسان را بر باد مى‏دهد و وقت عزیز او را تلف مى‏کند و موجب دشمنى‏ها و عداوت‏ها مى‏شود، بنابراین عقل و شرع به ما فرمان مى‏دهد که کم‏بگوئید و گزیده بگوئید.

در حدیثى از همان حضرت در غررالحکم مى‏خوانیم: «إیّاکَ وَفُضُولَ الْکَلامِ فَإنَّهُ یُظْهِرُ مِنْ عُیُوبِکَ ما بَطَنَ وَیُحَرِّکُ عَلَیْکَ مِنْ أعْدائِکَ ما سَکَنَ؛ از زیاده‏گویى بپرهیز که عیب‏هاى نهانى تو را ظاهر مى‏سازد و کینه‏هاى آرام‏گرفته دشمنانت را بر ضد تو تحریک مى‏کند».(1)

در حدیثى از رسول خدا صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم: «إنَّ الرَّجُلَ لَیَتَحَدَّثُ بِالْحَدیثِ ما یُریدُ بِهِ سُوءًا إلّا لِیُضْحِکَ بِهِ الْقَوْمُ یَهْوى‏ بِهِ أبْعَدَ مِنَ السَّماءِ؛ انسان گاهى سخنى مى‏گوید که قصد بدى ندارد جز این‏که مى‏خواهد مردم را بخنداند و به سبب آن (از مقام خود) سقوط مى‏کند بیش از فاصله زمین و آسمان».(2)

احادیث اسلامى درباره سکوت و کم سخن گفتن و پرهیز از خطرات زبان بسیار زیاد است که در این مختصر نمى‏گنجد. این سخن را با حدیث دیگرى از پیغمبر اکرم پایان مى‏دهیم که فرمود: «مِنْ حُسْنِ إِسْلَامِ الْمَرْءِ تَرْکُهُ مَا لَایَعْنِیهِ؛ از نشانه‏هاى خوبى اسلام انسان سخن نگفتن درباره امورى است که به او ارتباطى ندارد.(3)


1) غررالحکم، طبق نقل میزان الحکمه، ح 11849 «باب النهى عن کثرة الکلام».

2) میزان الحکمه، همان باب.

3) بحارالانوار، ج 1، ص 216، ح 28.