جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: سخاوتمند باش‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این گفتار حکیمانه به یکى از مهم‏ترین انگیزه‏هاى انفاق و بخشش در راه خدا اشاره کرده مى‏فرماید: «کسى که یقین به پاداش و عوض داشته باشد در بخشش سخاوت به خرج مى‏دهد»؛(مَنْ أَیْقَنَ بِالْخَلَفِ جَادَ بِالْعَطِیَّةِ).

از جمله غرائز مسلم انسان جلب منفعت و دفع ضرر است؛ انسان همیشه مى‏خواهد کارى انجام دهد که سودى براى او داشته باشد یا ضررى را از او دور سازد و در همین راستا حاضر مى‏شود مواهبى را که در اختیار دارد براى رسیدن به امور مهم‏ترى هزینه کند و تمام تجارت‏هاى مادى با همین انگیزه صورت مى‏گیرد. در تجارت معنوى که قرآن نیز از همین لفظ براى آن استفاده کرده (مانند آیه شریفه «هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِیکُمْ مِّنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ»)(1)نیز بر همین اساس کار مى‏کند، بنابراین کسانى که به وعده‏هاى الهى ایمان و یقین داشته باشند و بدانند در برابر هر انفاق در راه خدا، بهتر و بیشتر از آن را در این دنیا یا در آخرت و یا در هر دو دریافت مى‏کنند هرگز در انفاق کردن تردیدى به خود راه نمى‏دهند؛ سخاوتمندانه مى‏بخشند و از اموال و ثروت‏هاى خود در این راه با روى گشاده استقبال مى‏کنند.

قرآن مجید مى‏فرماید: «وَمَا أَنفَقْتُمْ مِّنْ شَىْ‏ءٍ فَهُوَ یُخْلِفُهُ وَهُوَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ»؛

و هر چیزى را (در راه خدا) انفاق کنید، عوض آن را مى‏دهد (و جاى آن را پر مى‏کند)، و او بهترین روزى‏دهندگان است».(2)

البته انسان گاه تنها با ظن و گمانِ عوض نیز اموالى را که در دست دارد هزینه مى‏کند تا چه رسد به این‏که یقین داشته باشد. او در حال یقین بهتر و بیشتر خواهد پرداخت.

احادیث فراوانى از معصومین در تأثیر انفاق در راه خدا در برکات مادى و معنوى نقل شده است که نشان مى‏دهد این کار هم دنیاى انسان را رونق مى‏بخشد و هم مایه نجات او در آخرت است.

در حدیثى از امام على بن موسى الرضا علیه السلام مى‏خوانیم که یکى از دوستان آن حضرت خدمتش رسید امام علیه السلام فرمود:«هَلْ أنْفَقْتَ الْیَوْمَ شَیْئاً؟؛ آیا امروز چیزى در راه خدا انفاق کرده‏اى؟» گفت: نه به خدا سوگند. فرمود:«فَمِنْ أَیْنَ یُخْلِفُ اللَّهُ عَلَیْنا أنْفِقْ وَلَوْ دِرْهَماً واحِداً؛ چگونه خداوند عوض به ما مى‏دهد (اگر چیزى انفاق نکنیم) برو انفاق کن، هر چند یک درهم باشد».(3)

در حدیث دیگرى از رسول خدا صلى الله علیه و آله آمده است که فرمود:«تَصَدَّقُوا فَإنَّ الصَّدَقَةَ تَزیدُ فِى الْمالِ کَثْرَةً وَتَصَدَّقُوا رَحِمَکُمُ اللَّهُ‏؛ صدقه بدهید که مال انسان را افزون مى‏کند. صدقه بدهید خدا شما را رحمت کند».(4)

در حدیث دیگرى از امام صادق علیه السلام آمده است که فرمود:«إنَّ الصَّدَقَةَ تَقْضِى الدّین وَتَخْلُفُ بِالْبَرَکَةِ؛ صدقه موجب اداى دین مى‏شود و برکاتى به جا مى‏گذارد».(5)

البته این در مورد کسانى است که در اعمال نیک همواره انتظار عوض دارند

اما مخلصان واقعى، آنها هستند که براى جلب رضاى الهى انفاق مى‏کنند همان‏گونه که در سوره «دهر»، آیه 9 آمده است: «إِنَّمَا نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَانُرِیدُ مِنْکُمْ جَزَآءً وَلَا شُکُوراً».


1) صف، آیه 10.

2) سبأ، آیه 39.

3) کافى، ج 4، ص 44.

4) همان، ص 9.

5) همان.