جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: دلایل بطلان مکتب جبر

زمان مطالعه: 7 دقیقه

این کلام پربار همان‏گونه که در ذکر اسناد آن آمد، از سخنان مهم و معروفى است که از امیر مؤمنان على علیه السلام در زمینه قضا و قدر (و جبر و اختیار) نقل شده و یکى از بهترین طرق حل این مسئله است. مرحوم سیّد رضى بخشى از آن را گزینش کرده و صدر حدیث را نیاورده است.

ما براى روشن شدن محتواى حدیث به‏طور کامل صدر آن را از کتاب کافى مى‏آوریم و آن چنین است: امیر مؤمنان على علیه السلام پس از بازگشت از جنگ صفین در کوفه بود که پیرمردى آمد در برابر آن حضرت دو زانو نشست و عرض کرد: اى امیر مؤمنان به ما خبر ده که آیا رفتن ما به سوى اهل شام به قضا و قدر الهى بود؟

امیر مؤمنان علیه السلام فرمود: آرى اى پیرمرد. شما هیچ تپه‏اى را بالا نرفتید و هیچ دره‏اى را فرود نیامدید مگر این‏که به قضا و قدر الهى بود.

پیرمرد گفت: اگر چنین باشد پس ما در برابر این همه زحمت اجر و پاداشى نخواهیم داشت.

امام علیه السلام فرمود: خاموش باش اى پیرمرد! به خدا سوگند خداوند پاداش بزرگى براى شما در مسیر این راه قرار داد و همچنین در توقف‏هایى که داشتید و نیز در بازگشتتان. شما در هیچ یک از این حالات مکره و مجبور نبودید.

پیرمرد سؤال کرد: چگونه ما مکره و مجبور نبودیم در حالى که رفت و آمد ما تمام به قضا و قدر الهى بود؟

امام علیه السلام فرمود: (بقیه همان‏گونه است که در نهج‏البلاغه آمده است).

مرحوم سیّد رضى از این حدیث شریف به این چند جمله قناعت کرده مى‏گوید: «این بخشى از کلام امام علیه السلام است که به سؤال کننده شامى هنگامى که پرسید: آیا رفتن ما به شام به قضا و قدر الهى بود بعد از سخنى طولانى بیان فرمود که گزیده‏اش این است»؛ (وَمِنْ کَلَامٍ لَهُ علیه السلام: لِلسَّائِلِ الشَّامِیِّ لَمَّا سَأَلَهُ: أَکَانَ مَسِیرُنَا إِلَى الشَّامِ بِقَضَاءٍ مِنَ اللَّهِ وَقَدَرٍ؟ بَعْدَ کَلَامٍ طَوِیلٍ هَذَا مُخْتَارُهُ).

امام علیه السلام در ادامه این سخن چنین مى‏فرماید: «واى بر تو شاید گمان کردى منظورم قضاى لازم و قدر حتمى است (و مردم در کارهایشان مجبورند و اختیارى از خود ندارند)»؛ (وَیْحَکَ! لَعَلَّکَ ظَنَنْتَ قَضَاءً لَازِماً، وَقَدَراً حَاتِماً!(1)).

سپس افزود: «اگر چنین بود، ثواب و عقاب الهى به یقین باطل مى‏شد و وعده و وعید ساقط مى‏گشت»؛ (لَوْ کَانَ ذَلِکَ کَذَلِکَ لَبَطَلَ الثَّوَابُ وَالْعِقَابُ، وَسَقَطَ الْوَعْدُ وَالْوَعِیدُ)..

یعنى چگونه ممکن است خداوند کسى را به کار خوب مجبور کند و بعد به او پاداش دهد یا مجبور به گناه سازد بعد او را مجازات نماید؟ این کارى ظالمانه و غیر عادلانه است و چگونه ممکن است به کسى که از خود اختیار ندارد وعده بدهند که اگر فلان کار نیک را انجام دهى پاداشى چنین و چنان به تو خواهیم داد

و یا تهدید کنند که اگر فلان کار بد را انجام دادى چنین و چنان کیفر داده خواهى شد؟ به یقین این وعد و وعید لغو و بیهوده است.

آیا به کسى که بر اثر بیمارى رعشه، دست او پیوسته بى‏اختیار مى‏لرزد مى‏توان گفت: اگر دستت را ثابت نگه دارى فلان پاداش را به تو مى‏دهیم و اگر لرزش را ادامه دهى مجازاتت مى‏کنیم؟ اگر کسى چنین بگوید همه مردم او را نادان و بى‏خبر مى‏خوانند.

در حدیث کافى این جمله‏هاى امام علیه السلام که در حقیقت تالى فاسد قول به جبر است به صورت مشروح‏ترى آمده است، مى‏فرماید: «لَوْ کَانَ کَذَلِکَ لَبَطَلَ الثَّوَابُ وَالْعِقَابُ وَالْأَمْرُ وَالنَّهْیُ وَالزَّجْرُ مِنَ اللَّهِ وَسَقَطَ مَعْنَى الْوَعْدِ وَالْوَعِیدِ فَلَمْ تَکُنْ لَائِمَةٌ لِلْمُذْنِبِ وَلَا مَحْمَدَةٌ لِلْمُحْسِنِ وَلَکَانَ الْمُذْنِبُ أَوْلَى بِالْإِحْسَانِ مِنَ الْمُحْسِنِ وَلَکَانَ الْمُحْسِنُ أَوْلَى بِالْعُقُوبَةِ مِنَ الْمُذْنِبِ تِلْکَ مَقَالَةُ إِخْوَانِ عَبَدَةِ الْأَوْثَانِ وَخُصَمَاءِ الرَّحْمَنِ وَحِزْبِ الشَّیْطَانِ وَقَدَرِیَّةِ هَذِهِ الْأُمَّةِ وَمَجُوسِهَا؛ اگر این‏گونه باشد که تو پنداشتى- یعنى مردم در کارهایشان مجبور باشند- ثواب و عقاب و امر و نهى از سوى خداوند باطل مى‏شود و وعد و وعید ساقط مى‏گردد، نه هیچ گنهکارى درخور سرزنش و نه هیچ نیکوکارى شایسته ستایش است، بلکه گنهکار سزاوارتر به نیکى از نیکوکار است (زیرا نیکوکار ثمره نیکوکارى خود را هم علاوه بر پاداش مى‏برد) و نیز نیکوکار شایسته‏تر به کیفر از گنهکار است (زیرا گنهکار از گناه خود نیز زجر مى‏بیند) این گفتار برادران بت‏پرستان و دشمنان رحمان و حزب شیطان و قَدَریه این امت و مجوس آن است».(2)

منظور از «قدریه» قائلین به جبر است و تعبیر از آنها به «مجوس این امت» به سبب آن است که مجوس حتى در مبدأ آفرینش جهان قائل به جبر بودند و معتقد بودند خداى خیر و نیکى‏ها (یزدان) فقط مى‏تواند امور خیر ایجاد کند و خداى‏

شر و بدى‏ها (اهریمن) فقط شر مى‏آفریند.

امام علیه السلام در این عبارت کوتاه و پرمعنا محکم‏ترین دلیل را براى ابطال جبر بیان فرموده و چهار تالى فاسد براى آن ذکر کرده که در نسخه کافى به ده تالى فاسد ارتقا یافته و نشان مى‏دهد که مرحوم سیّد رضى در اینجا گزینشى عمل کرده است.

در نسخه نهج‏البلاغه آمده است که اگر جبر در کار باشد ثواب و عقاب و وعد و وعید باطل و ساقط مى‏شود، زیرا هیچ عقلى نمى‏پذیرد کسى را مجبور به کارى کنند و بعد او را پاداش یا کیفر دهند و یا قبل از شروع به کار به او بگویند اگر این کار را انجام دهى چنین تشویق خواهى شد و اگر ندهى چنان توبیخ مى‏شوى. اینها همه در صورتى است که انسان اختیارى از خود داشته باشد در غیر این صورت پاداش و کیفر ظالمانه و وعد و وعید لغو و بیهوده است.

در نسخه کافى اضافه بر این فرموده: هیچ گنهکارى را در فرض جبر نمى‏توان ملامت نمود و هیچ نیکوکارى را نمى‏توان ستایش کرد، زیرا ملامت و سرزنش در چنین حالتى ظالمانه و تشویق و ستایش غیر عاقلانه است.

بلکه شخص گنهکار در فرض جبر اولى به احسان است، زیرا گناه دامان او را گرفته و او را تحت فشار قرار داده، بنابراین باید به جاى مجازات مورد محبت قرار گیرد و به عکس نیکوکار به مجازات سزاوارتر است، زیرا از کار نیک خود بهره‏مند مى‏شود و هیچ یک از این امور با منطق و عقل و عدالت پروردگار سازگار نیست. به عبارت دیگر نه نیکوکار اختیارى از خود داشته و نه بدکار، بنابراین نه مجازات در مورد آنها عادلانه است نه پاداش عاقلانه و اگر بنا شود بدون استحقاق کیفر و پاداشى در کار باشد پاداش را باید به بدکار داد تا تخفیف رنج او شود و کیفر را باید به نیکوکار داد تا تعادلى حاصل گردد و به هر حال هدف امام این است که روشن سازد در فرض جبر مسئله ثواب و عقاب و اوامر و نواهى ومؤاخذه و تشویق همه به هم مى‏ریزد و مفهوم خود را از دست مى‏دهد.

این سخن را مى‏توان به صورت دیگرى بیان کرد و آن این‏که در تمام اقوام و ملت‏ها براى مجرمان بازجویى و دادگاه و مجازات و زندان و مانند آن قائلند و به عکس، براى افراد وظیفه‏شناس انواع سپاس‏ها و تشویق‏ها و بزرگداشت‏ها ترتیب مى‏دهند. حتى کسانى که از نظر فلسفى تفکر جبرى دارند در زندگى اجتماعى خود وجود دادگاه‏ها و مجازات بدکاران را از لوازم زندگى بشر و عاقلانه مى‏شمرند. اگر ما معتقد به جبر باشیم باید بگوییم تمام این برنامه‏ها ظالمانه است. درست به این مى‏ماند که ما انسانى مبتلا به رعشه (پارکینسون) را به دادگاه حاضر کنیم که چرا دست تو مى‏لرزد و یا بیمارى را که به علت قطع نخاع قادر بر حرکت نیست مورد مذمت و ملامت قرار دهیم.

شاید به همین دلیل معتقدان به جبر ناچار عدالت خدا را نیز نفى کرده و گفته‏اند خدا هر کار کند عین عدالت است حتى اگر تمام نیکان را به دوزخ بفرستد و ظالمان و گنه‏کاران را به بهشت، کار خلافى رخ نداده است؛ سخنى که هر عاقلى بر آن مى‏خندد.

آن‏گاه امام در ادامه این سخن و پس از ذکر تالى فاسدها به توضیح مسئله اختیار پرداخته و به صورت بسیار شفاف و روشنى آن را بیان مى‏کند و مى‏فرماید: «خداوند سبحان بندگانش را امر کرده و آنها را اختیار بخشیده و نهى کرده و برحذر داشته، تکالیف آسانى بر دوش آنان گذارده و هرگز تکلیف سنگینى نکرده است. در برابرِ (اطاعت کم) پاداش کثیرى قرار داده و هرگز کسى از روى اجبار، او را معصیت نکرده و از روى اکراه اطاعت ننموده است»؛(إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ أَمَرَ عِبَادَهُ تَخْیِیراً، وَنَهَاهُمْ تَحْذِیراً، وَکَلَّفَ یَسِیراً، وَلَمْ یُکَلِّفْ عَسِیراً، وَأَعْطَى‏ عَلَى الْقَلِیلِ کَثِیراً؛ وَلَمْ یُعْصَ مَغْلُوباً، وَلَمْ یُطَعْ مُکْرِهاً).

امام علیه السلام در اینجا اوامرونواهى تشریعى راآمیخته با صفت اختیار ذکرکرده وفضل الهى را نیز در سنگین نبودن تکالیف و افزون بودن پاداش‏ها بر آن افزوده است.

سپس در ادامه سخن سه تالى فاسد دیگر براى قول به جبر ذکر کرده و آن این‏که اگر واقعاً مردم مجبور باشند ارسال رسل و انزال کتب آسمانى همه لغو و بیهوده است، زیرا نه نیکوکارِ مجبور را مى‏توان از نیکوکارى باز داشت و نه گنهکارِ مجبور را از گناه. مى‏فرماید: «خدا پیامبران را بیهوده نفرستاده و کتب آسمانى را براى بندگان عبث نازل نکرده است»؛(وَلَمْ یُرْسِلِ الْأَنْبِیَاءَ لَعِباً، وَلَمْ یُنْزِلِ الْکُتُبَ لِلْعِبَادِ عَبَثاً).

اصولًا اگر ما قائل به جبر باشیم تمام مکتب‏هاى اخلاقى و توصیه‏هاى علماى اخلاق فرو مى‏ریزد، زیرا کسانى که کار غیر اخلاقى را به حکم جبر انجام مى‏دهند هرگز گوششان بدهکار توصیه‏هاى علماى اخلاق یا برنامه‏هاى پیامبران الهى و دستورات کتب آسمانى نیست.

در آخرین تالى فاسد مى‏فرماید: «خداوند آسمان‏ها و زمین و آنچه در میان آنهاست را باطل و بى‏هدف نیافریده. این گمان کافران است. واى بر کافران از آتش دوزخ»؛(وَلَا خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَیْنَهُمَا بَاطِلًا: «ذلِکَ ظَنُّ الَّذِینَ کَفَرُوا، فَوَیْلٌ لِلَّذِینَ کَفَرُوا مِنَ النَّارِ»).

یعنى آفرینش آسمان و زمین به حکم روایاتى که سخن از تسخیر آنها براى انسان‏ها مى‏گویند براى این انسان است تا مسیر حق را در پیش گیرد و راه تکامل را بپیماید. اگر گفتار طرفداران جبر صحیح باشد آفرینش آسمان‏ها و زمین و آنچه در میان آنهاست باطل و بیهوده خواهد بود، چون انسان براى پیمودن راه تکامل اختیارى ندارد و مى‏دانیم تکامل جبرى تکامل نیست.

اینکه امام- مطابق نسخه کافى- فرموده است: این نظر، عقیده بت‏پرستان و دشمنان رحمان و قائلان به قدَر و مجوس این امت است اشاره به این است که مجوس قائل به ثنویت و دوگانه پرستى بودند: یزدان را خداى خیر مى‏دانستند که صدور شر از او غیر ممکن است و اهریمن را خداى شر که صدور خیر از او غیر

ممکن. حوادث و موجودات جهان را نیز به خیر و شر تقسیم مى‏کردند؛ خیرات را به یزدان و شرور را به اهریمن نسبت مى‏دادند و به این ترتیب در مبدأ جهان هستى نیز قائل به جبر بودند و به طریق اولى، انسان‏ها را در افعالشان مجبور مى‏پنداشتند. آن‏کس که باطن او مخلوق یزدان است جز خیر انجام نمى‏دهد و آن‏کس که باطن روحش مخلوق اهریمن است همواره تمایل به شر دارد.

آنچه امام علیه السلام فرموده: جبر عقیده مشرکان نیز هست گویا اشاره به آیه شریفه 35 از سوره «نحل» است: ««وَ قالَ الَّذینَ أَشْرَکُوا لَوْ شاءَ اللَّهُ ما عَبَدْنا مِنْ دُونِهِ مِنْ شَیْ‏ءٍ نَحْنُ وَلا آباؤُنا وَلا حَرَّمْنا مِنْ دُونِهِ مِنْ شَیْ‏ءٍ کَذلِکَ فَعَلَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَهَلْ عَلَى الرُّسُلِ إِلَّا الْبَلاغُ الْمُبینُ»؛ مشرکان گفتند: اگر خدا مى‏خواست نه ما و نه پدران ما غیر او را پرسش نمى‏کردیم و چیزى را بدون اراده او حرام نمى‏ساختیم (آرى) کسانى که پیش از ایشان بودند نیز همین‏گونه عمل مى‏کردند ولى آیا پیامبران وظیفه‏اى جز ابلاغ آشکار دارند».

در روایت کافى آمده است: هنگامى که امام علیه السلام این جواب شافى و کافى را به آن پیرمرد شامى در مورد مسئله جبر و اختیار بیان فرمود، او شادمان شد و (بالبداهه) اشعارى سرود که دو بیتش چنین است:

أَنْتَ الْإِمَامُ الَّذِی نَرْجُو بِطَاعَتِهِ

یَوْمَ النَّجَاةِ مِنَ الرَّحْمَنِ غُفْرَاناً

أَوْضَحْتَ مِنْ أَمْرِنَا مَا کَانَ مُلْتَبِساً

جَزَاکَ رَبُّکَ بِالْإِحْسَانِ إِحْسَانا

تو امامى هستى که به وسیله اطاعت تو آمرزش خداوند رحمان را در روز نجات آرزو داریم.

آنچه از امر دین ما پیچیده و مشتبه بود بر ما واضح ساختى. پروردگارت در برابر این احسان که به ما کردى به تو احسان کند.(2)


1) در تعدادى از نسخ به جاى «حاتم» «حتم» آمده و همان صحیح‏تر به نظر مى‏رسد، زیرا به گفته بعضى «حاتم» به معناى حتم و قطعى در لغت عرب نیامده است. (بهج الصباغه، ج 8، ص 280) ولى با مراجعه به کتب لغت از جمله لسان العرب و کتاب العین روشن مى‏شود که به شخص قاضى و داور نیز «حاتم» گفته مى‏شود؛ یعنى حکمى را قطعى مى‏کند حتى اگر به کلاغ نیز «حاتم» گفته مى‏شود براى آن است که عرب معتقد بود هنگامى که او در برابر جریانى صدا مى‏کند شوم بودن آن را حتمى خواهد کرد، بنابراین معناى «حاتم» با قدر تناسب دارد.

2) کافى، ج 1، ص 155، ح 1.