جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: تفسیر دلپذیر إِنَّا لِلَّهِ و إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این جمله پرمایه حکمت‏آمیز تفسیر جالبى براى جمله «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ»(1) که از آیات قرآن مجید است دارد، آیه‏اى که مردم به هنگام گرفتار شدن در مصائب آن را براى تسلى خاطر بر زبان جارى مى‏کنند. هنگامى که آن حضرت شنید مردى مى‏گوید: «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» فرمود: اینکه مى‏گوییم «إنّا للَّه» اقرار بر این است که ما مملوک خدا هستیم و اینکه مى‏گوئیم «وَإنّا إلَیْهِ راجِعُونَ» اقرار بر این است که همه سرانجام از دنیا مى‏رویم (و به آخرت مى‏پیوندیم)؛ (وَسَمِعَ رَجُلًا یَقُولُ: «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» فَقَالَ علیه السلام: إِنَّ قَوْلَنَا: «إِنَّا لِلَّهِ» إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْمُلْکِ؛ وَقَوْلَنَا: «وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْهُلْکِ).

بعضى از مفسران نهج‏البلاغه بر این عقیده‏اند که نظر مبارک امام علیه السلام این است که جمله اول اشاره به توحید و جمله دوم اشاره به معاد است و به این ترتیب جمله «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» شهادت مجددى است بر اقرار به مبدأ و معاد.

ولى بعضى دیگر معتقدند این جمله که به هنگام بروز مصائب گفته مى‏شود اشاره به این است که اگر خداوند جان کسى را گرفت، مِلک او بوده و همه از آنِ او و تحت فرمان او هستند. تا زمانى که مصلحت بداند زنده مى‏مانیم و هر زمان‏

که مصلحت ببیند آنچه را که داده باز پس مى‏گیرد و جمله دوم اشاره به این است که مرگ و فنا منحصر به عزیزى که از دنیا رفته نیست؛ همه ما نیز در این راه گام نهاده‏ایم و در این مسیر گام بر مى‏داریم و طبق ضرب المثل معروف عرب: «الْبَلَیَّةُ إذا عَمَّتْ طابَتْ؛ بلا هنگامى که فراگیر شود قابل تحمل خواهد بود» این بلا فراگیر است.

جمع میان این دو تفسیر نیز مانعى ندارد و چه خوب است که انسان، به هنگام پیش آمدن حوادث ناگوار این جمله را با توجه به هر دو معنایى که ذکر شد بر زبان جارى کند و حتى اگر فارسى زبان است اضافه نماید: «ما از آن خداییم و به سوى او باز مى‏گردیم» که به یقین مایه تسلى خاطر و مانع جزع و فزع و ناسپاسى است.


1) بقره، آیه 156.