جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: تا سخن نگفته‏اى معلوم نیست کیستى!

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام بسیار کوتاه و پرمعنا مى‏فرماید: «انسان زیر زبان خود پنهان است (و تا سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد)»؛(الْمَرْءُ مَخْبُوءٌ تَحْتَ لِسَانِهِ).

منظور از «مرء» (انسان) در اینجا شخصیت و ارزش انسان است و منظور از «مخبوء» (نهفته بودن) در زیر زبان این است که هنگامى که سخن بگوید شخصیت او آشکار مى‏شود، چرا که سخن ترجمان عقل و دریچه‏اى به سوى روح آدمى است. هرچه در روح اوست از خوب و بد، والا و پست، بر زبان و کلماتش ظاهر مى‏شود. گاه انسان به افرادى برخورد مى‏کند که از نظر ظاهر بسیار آراسته و پرابهت‏اند؛ اما همین که زبان به سخن مى‏گشاید مى‏بیند که چقدر تو خالى است. و بر عکس به افرادى برخورد مى‏کند که ابداً ظاهرى ندارند؛ اما هنگامى که زبان به سخن مى‏گشاید، انسان احساس مى‏کند شخص دانشمند و حکیمى است.

مرحوم علامه مجلسى این کلام را از مصباح الشریعة با اضافه‏اى از امام صادق از امیرمؤمنان على علیهما السلام نقل کرده است و آن این‏که امام علیه السلام به دنبال این جمله مى‏فرماید:«فَزِنْ کَلَامَکَ وَاعْرِضْهُ عَلَى الْعَقْلِ وَالْمَعْرِفَةِ فَإِنْ کَانَ لِلَّهِ وَفِی اللَّهِ فَتَکَلَّمْ بِهِ وَإِنْ کَانَ غَیْرَ ذَلِکَ فَالسُّکُوتُ خَیْرٌ مِنْه‏؛ حال که چنین است کلام خود را بسنج‏

و بر عقل و معرفت عرضه دار هرگاه رضاى خدا در آن است آن را بر زبان جارى کن و اگر غیر از آن است سکوت از چنین سخن گفتنى بهتر است».(1)

درباره اهمیت این جمله کوتاه و تاثیر آن در شناخت انسان‏ها دانشمندان اسلام سخن‏هاى برجسته‏اى گفته‏اند از جمله ابن ابى‏الحدید در ذیل همین کلام حکمت‏آمیز مى‏گوید: مفهوم این کلام در عبارات مختلفى آمده؛ اما تعبیرى که در اینجا آمده است از نظر کوتاه بودن و پرمعنا بودن نظیر و مانند ندارد.(2)

مرحوم مغنیه در شرح نهج‏البلاغه خود مى‏گوید: ادیب و فقیه و فیلسوف تنها با سخنانشان شناخته مى‏شوند و همچنین وکلا و اخترشناسان، ولى طبیب و مهندس و مانند آنها هم با سخنانشان شناخته مى‏شوند و هم با کارهایشان و به هر حال هر انسانى که سخنان تازه مفیدى در اختیار برادر هم نوعش بگذارد عاقل و عالم و ادیب و فقیه و فیلسوف است؛ اما سخنوران فصیحى که اثر با ارزشى از خود به یادگار نگذاردند سوفسطائیانى بیش نیستند، هرچند هزاران جلد نثر و نظم نوشته باشند.(3)

تأثیر این سخن امام علیه السلام به قدرى در شعرا و ادیبان زیاد بوده که در اشعار آنها نمایان است.

سعدى مى‏گوید:

تا مرد سخن نگفته باشد

عیب و هنرش نهفته باشد

نیز مى‏گوید:

زبان در دهان اى خردمند چیست

کلید در گنج صاحب هنر

چو در بسته باشد چه داند کسى

که گوهر فروش است یا پیله‏ور

شاعر دیگرى مى‏گوید:

آدمى مخفى است در زیر زبان

این زبان پرده است بر درگاه جان‏

شاعر دیگرى مى‏گوید:

مرد، ار خزف و طلاى کان است

در زیر زبان خود نهان است‏


1) بحارالانوار، ج 68، ص 285، ح 39.

2) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 18، ص 353.

3) فى ظلال نهج‏البلاغه، ج 4، ص 316.