جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح و تفسیر: این چهار چیز را دریابید

زمان مطالعه: 4 دقیقه

امام علیه السلام در این کلام حکیمانه به چهار نعمت الهى اشاره مى‏فرماید که هرگاه محقق شوند چهار نعمت دیگر را به دنبال خود دارند. مى‏فرماید: «کسى که توفیق چهار چیز پیدا کند از چهار چیز محروم نخواهد شد»؛(مَنْ أُعْطِیَ أَرْبَعاً لَمْ یُحْرَمْ أَرْبَعاً).

اشاره به این‏که این چهار چیز با آن چهار چیز لازم و ملزوم یکدیگرند همان‏گونه که در قرآن هم به آن اشاره شده و در ذیل این کلام خواهد آمد.

نخست این‏که: «کسى که توفیق دعا یابد از اجابت محروم نمى‏گردد»؛(مَنْ أُعْطِیَ الدُّعَاءَ لَمْ یُحْرَمِ الْإِجَابَةَ).

زیرا همان‏گونه که در ذیل خواهد آمد این وعده الهى است که فرموده است دعا کنید تا من اجابت کنم.

دعا- همان‏گونه که قبلًا هم گفته‏ایم- یکى از مهم‏ترین عبادات و امور سرنوشت‏ساز در زندگى بشر است. انسان باید تمام تلاش و کوشش خود را در رسیدن به اهداف صحیح به کار گیرد؛ ولى در بسیارى از موارد عاجز و ناتوان مى‏شود و دستش از همه جا کوتاه مى‏گردد. اینجاست که رو به درگاه الهى مى‏آورد و با اظهار عجز از لطف و کرم او استمداد مى‏جوید و با این عمل شایسته این مى‏شود که خدا آن نعمت را چنانچه صلاح او باشد به او بدهد و اگر صلاح او

نباشد پاداش مهم‏ترى- طبق آنچه در روایات آمده- براى او ذخیره مى‏کند.

البته قبولى دعا شرایطى دارد که ما آن را به طور مشروح در مقدمه مفاتیح نوین آورده‏ایم.

دوم این‏که: «کسى که توفیق توبه پیدا کند از قبول آن محروم نمى‏گردد»؛(وَمَنْ أُعْطِیَ التَّوْبَةَ لَمْ یُحْرَمِ الْقَبُولَ).

انسان همواره در معرض لغزش‏هاست؛ هواى نفس و شهوات از درون و وسوسه‏هاى شیاطین انس و جن و زرق و برق دنیا از برون دائماً طوفانى در اطراف او به راه مى‏اندازد و گاه گرفتار لغزش مى‏گردد. اگر باب توبه به روى او گشوده نشود مأیوس مى‏گردد و به دنبال آن در دریاى گناه غوطه‏ور خواهد شد.اما خداوند رحمان و رحیم درهاى توبه و اصلاح خویشتن را به روى او گشوده و وعده قبول به توبه کنندگان حقیقى داده است تا از رحمت خدا مأیوس نشوند و از مسیر حق منحرف نگردند. امام سجاد علیه السلام در مناجات تائبین مى‏فرماید:«إلهی أنْتَ الَّذی فَتَحْتَ لِعِبادِکَ باباً إلى‏ عَفْوِکَ سَمَّیْتَهُ التَّوْبَةَ وَقُلْتَ: «تُوبوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحاً» فَما عُذْرَ مَنْ أغْفَلَ دُخُولَ الْبابِ بَعْدَ فَتْحِهِ‏؛ خداوندا تو کسى هستى که درى به روى بندگان خود گشوده‏اى و نام آن را توبه گذارده‏اى و فرموده‏اى:«همگى به سوى خدا باز گردید و توبه خالص کنید» با این حال آنان که غافل مى‏شوند تا از این در به سوى عفو الهى وارد شوند چه عذرى دارند».

در سومین جمله مى‏فرماید: «کسى که توفیق استغفار یابد از آمرزش محروم نمى‏شود»؛(وَمَنْ أُعْطِیَ الْاسْتِغْفَارَ لَمْ یُحْرَمِ الْمَغْفِرَةَ).

«توبه» ندامت از گذشته و بازگشت به سوى خداست و «استغفار» یکى از شرایط آن است و در واقع ذکر استغفار بعد از توبه در کلام امام علیه السلام از قبیل ذکر خاص بعد از عام است. البته گاه استغفار و توبه به یک معنا نیز استعمال مى‏شوند؛ به هر حال خداوند غفور و ودود وعده داده که مستغفرین را مورد

محبت قرار دهد و آنها را مشمول آمرزش و مغفرت خویش سازد.

در چهارمین جمله مى‏فرماید: «کسى که توفیق شکرگزارى پیدا کند از فزونى نعمت محروم نخواهد شد»؛(وَمَنْ أُعْطِیَ الشُّکْرَ لَمْ یُحْرَمِ الزِّیَادَةَ).

این وعده الهى است که در آیات ذیل خواهد آمد و عقل و خرد انسان نیز گواه بر آن است، زیرا شکرگزاران لیاقت خود را با این عمل براى فزونى نعمت ثابت مى‏کنند و خداوند حکیم که هر کارش روى حساب و حکمت است به این گونه افراد نعمت بیشترى مى‏بخشد.

البته مى‏دانیم شکر حقیقى تنها شکر به زبان نیست بلکه مرحله مهم‏تر آن شکر عملى است و آن این است که از هر نعمتى در جاى خود استفاده کند و نعمت‏هاى الهى را وسیله عصیان و نافرمانى حق نسازد.

به دنبال این کلمات حکمت‏آمیز مرحوم سیّد رضى مى‏گوید: «تصدیق و تأیید این گفتار (درباره امور چهارگانه و نتایج آن) در قرآن مجید است»؛(قالَ الرَّضِیُ وَتَصدیقُ ذلِکَ کِتابُ اللَّهِ).

«خداوند در مورد دعا مى‏فرماید: مرا بخوانید تا (دعاى) شما را اجابت کنم»؛(قالَ اللَّهُ فی الدُّعاءِ: «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ»(1)).

درباره استغفار مى‏فرماید: «هرکس کار بدى انجام دهد یا به خود ستم کند، سپس از خداوند طلب آمرزش نماید، خدا را آمرزنده و مهربان خواهد یافت»؛«وَمَنْ یَعْمَلْ سُوءاً أَوْ یَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ یَسْتَغْفِرِ اللَّهَ یَجِدِ اللَّهَ غَفُوراً رَحِیماً».(2)

درباره شکر مى‏فرماید: «اگر شکرگزارى کنید، (نعمت خود را) بر شما افزون خواهم کرد»؛ «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ».(3)

درباره توبه مى‏فرماید: «پذیرش توبه از سوى خدا، تنها براى کسانى است که‏

کار بد را از روى جهالت انجام مى‏دهند، سپس به زودى توبه مى‏کنند. خداوند، توبه چنین کسانى را مى‏پذیرد؛ و خدا دانا و حکیم است»؛«إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللَّهِ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السُّوءَ بِجَهالَةٍ ثُمَّ یَتُوبُونَ مِنْ قَرِیبٍ فَأُولئِکَ یَتُوبُ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَکانَ اللَّهُ عَلِیماً حَکِیماً».(4)

همان‏گونه که در بالا آمد در منابع فراوانى استدلال به این آیات در کلام امام علیه السلام است نه کلام سیّد رضى و این استدلال نشان مى‏دهد که امامان معصوم علیهم السلام بسیارى از سخنان پربار خود را از قرآن مجید و تفسیر آن برگزیده‏اند.

این امور چهارگانه به طور گسترده در روایات معصومان علیهم السلام نیز آمده است. از جمله در حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم که فرمود:«خَیْرُ الْعِبادَةِ الْاسْتِغْفارُ؛بهترین عبادت استغفار است».(5)

در حدیث دیگرى از همان حضرت آمده است:«أکْثِرُوا مِنَ الْإِسْتِغْفارِ فَإنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ لَمْ یُعَلِّمْکُمُ الْاسْتِغْفارَ إلّاوَهُوَ یُریدُ أنْ یَغْفِرَ لَکُمْ‏؛ زیاد استغفار کنید زیرا خداوند متعال استغفار را به شما نیاموخته مگر به این جهت که مى‏خواهد شما را بیامرزد».(6)

تأثیر استغفار در برطرف شدن مشکلات و هموم و غموم و فزونى رزق نیز طبق روایات قابل انکار نیست.

درباره اهمیت شکر نیز همین بس که در حدیثى از امام امیرالمؤمنین در «غررالحکم» مى‏خوانیم:«اوَّلُ ما یَجِبُ عَلَیْکُمْ لِلَّهِ سُبْحانَهُ شُکْرُ أیادیهِ وَابْتِغاءُ مَراضیهِ‏؛ نخستین چیزى که بر شما در برابر خداوند سبحان واجب است شکر نعمت‏هاى او و به دست آوردن موجبات خشنودى اوست».(7)


1) غافر، آیه 60.

2) نساء، آیه 110.

3) ابراهیم، آیه 7.

4) نساء، آیه 17.

5) کافى، ج 2، ص 517.

6) میزان الحکمة، ح 4816.

7) غررالحکم، ح 3389.