جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زیان‏هاى موسیقى‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام علیه السلام در این بیان نورانى چند چیز را مانع استجابت دعا ذکر فرمود: باج‏گیرى براى ظالمان، جاسوسى، در سلک داروغه‏هاى آنها بودن (براى تحکیم پایه‏هاى ظلم آنان) و همچنین نواختن طنبور و زدن طبل.

موانع استجابت دعا- به گونه‏اى که از سایر روایات استفاده مى‏شود- منحصر به این پنج مورد نیست، بنابراین مواردى را که امام علیه السلام شمرده نمونه‏هایى روشن و جدى است.

در آنچه امام علیه السلام درباره اعانت بر ظالمان گفته جاى تردید نیست، زیرا علاوه بر فرصت همکارى با آنان، درآمدى نیز که از این راه به دست عاملان آن مى‏رسد حرام و نامشروع است و مى‏دانیم کسى که غذاى حرام بخورد دعاى او مستجاب نخواهد بود. همچنین کسانى که از طریق نوازندگى کسب درآمد مى‏کنند.

مى‏دانیم آهنگ‏هاى موسیقى بر دو گونه است: آهنگ متناسب مجالس لهو و فساد و عیاشى و هوسرانى است که حرام است، زیرا منشأ گناهان فراوان از جمله آلودگى به اعمال حرام جنسى است و تأثیر مخربى روى اعصاب دارد و به تعبیر دیگر همان تأثیرى را که مواد مخدر از طریق تزریق یا نوشیدن یا بوییدن در جسم و روح انسان دارد تخدیر از طریق موسیقى‏هاى نامشروع نیز همان تأثیر را از طریق گوش آدمى مى‏گذارد.

بخش دیگرى از آهنگ که مناسب چنین جلساتى نیست و مباح و جایز است، بلکه در مورد قرآن وارد شده که آن را با آهنگ زیبا بخوانید. در جنگ‏ها از موسیقى‏هاى مخصوص استفاده مى‏شود. در ورزش‏هاى سنتى نیز نوعى موسیقى داشتیم و حتى گاه براى منظم ساختن حرکات دستجات سینه‏زنى از طبل و سنج بهره مى‏گرفتند که هیچ کدام از اینها موسیقى حرام نیست.

البته تشخیص میان این دو با مراجعه به عرف آگاه، روشن مى‏شود. سخن درباره زیان‏هاى موسیقى از نظر جسم و جان فراوان است که در این مختصر نمى‏گنجد اما با یک حدیث ناب این سخن را پایان مى‏دهیم: «لَا تَدْخُلُ الْمَلَائِکَةُ بَیْتاً فِیهِ خَمْرٌ أَوْ دَفٌّ أَوْ طُنْبُورٌ أَوْ نَرْدٌ وَلَا یُسْتَجَابُ دُعَاؤُهُمْ وَیَرْفَعُ اللَّهُ عَنْهُمُ الْبَرَکَةَ؛ خانه‏اى که در آن شراب و قمار و آلات موسیقى باشد فرشتگان در آن وارد نمى‏شوند و دعا در آن مستجاب نمى‏گردد».(1)


1) وسائل الشیعه، ج 12 ص، 235، ح 13.