جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زاد و توشه آخرت‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مى‏دانیم دنیا به امور مختلفى تشبیه شده از جمله این‏که دنیا گذرگاهى براى عبور به سوى سراى جاویدان است، مقصد نهایى بهشت است و از مسیر دنیا و برزخ و صحنه محشر مى‏گذرد، راهیان این مسیر نیاز به زاد و توشه و مرکب دارند؛ مرکبشان ایمان و زاد و توشه آنها تقواست. این‏که امام علیه السلام در کلام حکیمانه بالا مى‏فرماید: اگر به ارواح گذشتگان اجازه سخن گفتن داده شود به شما مى‏گویند: تا مى‏توانید زاد و توشه برگیرید، همه اخبار آخرت را در جمله‏اى خلاصه کرده که در این مسیر چیزى جز زاد و توشه تقوا مفید واقع نمى‏شود و این سخن همان گونه که گفتیم برگرفته از قرآن مجید است.

تقوا به معناى احساس مسئولیت در برابر فرمان خداست که نتیجه آن انجام واجبات و ترک محرمات است.

یکى از یاران امام صادق علیه السلام مى‏گوید: خدمت امام علیه السلام بودم سخن از اعمال به میان آمد من گفتم: عمل من بسیار ضعیف و کم است. امام علیه السلام فرمود:«مَهْ اسْتَغْفِرِ اللَّهَ‏؛ از این سخن خوددارى کن و استغفار نما» سپس به من فرمود:«إنَّ قَلیلَ الْعَمَلِ مَعَ التَّقْوى‏ خَیْرٌ مِنْ کَثیرِ الْعَمَلِ بِلا تَقْوى‏؛ اعمال کمِ آمیخته با تقوا بهتر است از اعمال زیاد بدون تقوا» عرض کردم: چگونه ممکن است انسان اعمال خوب‏

زیادى داشته باشد بدون تقوا؟ فرمود: این مانند آن است که انسان اطعام طعام مى‏کند و به همسایگان محبت مى‏نماید و درِ خانه‏اش به روى نیازمندان گشوده است؛ ولى «هنگامى که درى از حرام به سوى او گشوده شود وارد آن مى‏شود»(فَإذَا ارْتَفَعَ لَهُ الْبابُ مِنَ الْحَرامِ دَخَلَ فیهِ)سپس فرمود: این عملى است بدون تقوا و افزود: شخص دیگرى ممکن است این گونه کارهاى خیر را انجام ندهد اما هنگامى که درِ حرام به روى او گشوده شود وارد نگردد (گرچه اعمال کمى دارد؛ اما آمیخته با تقواست).(1)


1) کافى، ج 2، ص 76، ح 7.