جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطبه 229

زمان مطالعه: 6 دقیقه

و من کلام له علیه السّلام

فی وصف بیعته بالخلافة

از سخنان امام علیه السّلام است

که پیرامون بیعت مردم با او در امر خلافت بیان فرموده و مرحوم سیّد رضى مى‏گوید: نظیر این سخن با تعبیرهاى دیگرى قبلا گذشت.(1)

خطبه در یک نگاه‏

محتواى خطبه (کلام) روشن است، امام علیه السّلام مى‏فرماید: من براى بیعت شما نیامدم، شما به سراغ من آمدید و به قدرى شور و اشتیاق داشتید که حتّى عباى مرا از دوشم افکندید و کفش مرا پاره کردید، سرور و شادمانى و هیجان حاصل از این بیعت تمام جامعه شما را فراگرفته بود.

حال چرا امام علیه السّلام این خطبه را بیان فرموده؟ پاسخ آن را باید در بقیّه این خطبه‏

یافت، زیرا که این خطبه بخشى است از نامه‏اى مفصّل که مرحوم کلینى در کتاب الرّسائل(2) آن را نقل کرده است که امام علیه السّلام پس از بازگشت از جنگ نهروان نامه را نوشت و دستور داد آن را براى همه مردم بخوانند، زیرا تحریکاتى از سوى منافقان شروع شده بود و جمعى نزد آن حضرت آمدند و گفتند: شما درباره ابوبکر و عمر و عثمان چه مى‏گویید؟ امام فرمود: با اینکه مى‏دانم این سؤال در شرایط کنونى که ما گرفتار شامیان ستمگر هستیم سؤال بى‏جایى است با این حال پاسخ شافى و کافى براى سؤال شما مى‏نویسم که بر همه مردم بخوانند. سپس آن نامه تاریخى که قریب بیست صفحه است مرقوم داشت و دستور داد در نماز جمعه براى مردم بخوانند. هنگامى که سخن امام علیه السّلام به مسئله قتل عثمان و سپس بیعت با او فرامى‏رسد و مردم با هجوم بى‏سابقه‏اى براى بیعت به سوى آن حضرت مى‏روند، امام شرح آن را در جمله‏هاى کوتاه و پرمعنایى که خطبه بالا را تشکیل مى‏دهد بیان مى‏کند و به دنبال آن نیز حوادث دیگرى را که روى داد تشریح مى‏نماید تا بهانه بهانه‏جویان قطع شود.

درباره هجوم پرشور و بى‏سابقه مردم براى بیعت امام علیه السّلام در خطبه‏هاى دیگر نهج البلاغه نیز سخنان جالبى دارد از جمله در خطبه شقشقیه (خطبه 3) و خطبه 137.

و بسطتم یدی فکففتها، و مددتموها فقبضتها، ثمّ تداککتم علیّ تداکّ الإبل الهیم على حیاضها یوم وردها حتّى انقطعت النّعل، و سقط الرّداء، و وطئ الضّعیف، و بلغ من سرور النّاس ببیعتهم إیّای أن ابتهج بها الصّغیر، و هدج إلیها الکبیر، و تحامل نحوها العلیل، و حسرت إلیها الکعاب.

ترجمه‏

شما دست مرا (براى بیعت) گشودید و من آن را بستم، شما بودید که دست مرا به سوى خود مى‏کشیدید و من آن را جمع مى‏کردم، آنگاه همچون شتران تشنه که در روز وعده آب با شتاب به آبشخورگاه هجوم مى‏آورند و به یکدیگر پهلو مى‏زنند به سوى من آمدید، آن‏گونه که بند کفشم پاره شد و عبا از دوشم افتاد، و ضعیفان (در این میان) پایمال شدند. آن‏قدر مردم از بیعتشان با من مسرور و شادمان شده بودند که کودکان به وجد آمده و پیران خانه‏نشین با پاى لرزان براى دیدن منظره این بیعت و شرکت در آن به راه افتاده بودند. بیماران براى مشاهده آن به زحمت خود را بدانجا مى‏رساندند و دوشیزگان نو رسیده (بر اثر عجله و شتاب سر از پا نشناخته) بدون نقاب در آن جمع حاضر شده بودند!

شرح و تفسیر

شور و هیجان بى‏سابقه براى بیعت با امام علیه السّلام‏

امام علیه السّلام در تمام این سخن به این نکته نظر دارد که من هرگز طالب حکومت نبودم. همه شما به اصرار به سراغ من آمدید و در اینجا به دو موضوع اشاره‏

مى‏فرماید: نخست هجوم مشتاقانه مردم براى بیعت و دوم سرور و خوشحالى زائد الوصف آنها از انجام این کار.

در قسمت اوّل مى‏فرماید: «شما دست مرا (براى بیعت) گشودید و من آن را بستم. شما بودید که دست مرا به سوى خود مى‏کشیدید و من آن را جمع مى‏کردم، آنگاه همچون شتران تشنه که در روز وعده آب با شتاب به آب خورگاه هجوم مى‏آورند و به یکدیگر پهلو مى‏زنند به سوى من آمدید، آن‏گونه که بند کفشم پاره شد و عبا از دوشم افتاد، و ضعیفان (در این میان) پایمال گشتند»؛ (و بسطتم یدی فکففتها، و مددتموها فقبضتها، ثمّ تداککتم(3) علیّ تداکّ الإبل الهیم(4) على حیاضها یوم وردها حتّى انقطعت النّعل، و سقط الرّداء، و وطئ الضّعیف).

به راستى بیعت مردم با على علیه السّلام هیچ شباهتى با بیعت با خلفاى پیشین نداشت و نظیر بیعتى بود که مردم به هنگام فتح مکّه با پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله داشتند. مردم از حکومت عثمان سخت ناراضى بودند و از بى‏عدالتیهایى که در زمان او انجام مى‏شد رنج مى‏بردند. به همین دلیل تشنه عدالت بودند و چون آن را در چشمه سار وجود على علیه السّلام مى‏دیدند به سوى آن حضرت با شور و هیجان هجوم آوردند.

مرحوم «مغنیه» در شرح نهج البلاغه خود به نام فى ظلال نهج البلاغة در اینجا نکته‏اى دارد که مى‏تواند دلیل هجوم مردم را براى بیعت با على علیه السّلام روشن‏تر سازد. او مى‏گوید: همین امروز که این خطبه را شرح مى‏کنم نسخه‏اى از روزنامه اخبار الیوم مصرى به تاریخ 21/ 10/ 1972 به دستم رسید و در مقاله‏اى تحت‏

عنوان شرح فى خلافة المسلمین به قلم استاد «سامى محمود» چنین خواندم:

«هنگامى که عثمان به حکومت رسید راه اسراف را پیش گرفت و خاندان خود از بنى امیّه را که سر به طغیان برداشته بودند و همه‏جا را به فساد مى‏کشیدند: «الَّذِینَ طَغَوْا فِی الْبِلادِ فَأَکْثَرُوا فِیهَا الْفَسادَ»(5) بر سر مردم مسلّط ساخت به گونه‏اى که جامعه اسلامى غرق فتنه شد و بر عثمان شوریدند و او را به قتل رساندند، امّا على علیه السّلام و فرزندانش نوه‏هاى رسول خدا صلّى اللّه علیه و اله روشى واضح و روشن و صحیح داشتند، حتّى لحظه‏اى به فکر دنیا و زخارف دنیا نبودند، چرا که هجرت آنان از آغاز براى خدا و پیامبر بود …».(6)

بنابراین جاى تعجّب نبود که مردم چنان هجومى براى بیعت با امام علیه السّلام داشته باشند.

در مرحله دوم مى‏فرماید: «آن قدر مردم از بیعتشان با من مسرور و شادمان شده بودند که کودکان به وجد آمده و پیران خانه‏نشین با پاى لرزان براى دیدن منظره این بیعت و شرکت در آن به راه افتاده بودند. بیماران براى مشاهده آن به زحمت خود را بدانجا مى‏رساندند و دوشیزگان نو رسیده (بر اثر عجله و شتاب) بدون نقاب در آن جمع حاضر شده بودند»؛ (و بلغ من سرور النّاس ببیعتهم إیّای أن أبتهج بها الصّغیر، و هدج(7) إلیها الکبیر، و تحامل(8) نحوها العلیل، و حسرت(9) إلیها الکعاب(10)).

در حوادث عادى و یا کمى غیرعادى افراد بزرگسالى که توان شریک دارند حضور پیدا مى‏کنند. ولى در حوادث بسیار کم‏نظیر که موج عظیمى در اجتماع مى‏افکند همه حتّى افراد معذور و ناتوان و کسانى که در هیچ اجتماعى شرکت نمى‏کنند حاضر مى‏شوند. امام علیه السّلام با آن فصاحت فوق العاده‏اى که وارد صحنه حضور مردم را در آن بیعت تاریخى به عالى‏ترین وجهى ترسیم کرده است و نشان مى‏دهد که امواج سرور و شادى چنان اقیانوس جامعه را فراگرفت که حتّى همه افراد ضعیف و ناتوان و یا پرده‏نشین را از خانه بیرون کشید و در آن جمع عظیم حاضر ساخت.

نکته

بیعت بى‏سابقه و تمام عیار

گرچه تعیین امامان معصوم که پیشوایان جامعه‏اند به انتخاب پیغمبر و از سوى خداست همان‏گونه که انتخاب خود پیامبر صلّى اللّه علیه و اله براى این منصب از سوى اوست؛ ولى بیعت؛ یعنى اعلام وفادارى و فرمانبردارى، نقش مهمى در پیشرفت کار آنان دارد، لذا شخص پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله بارها از مردم براى خود بیعت گرفت (بیعت عقبه اوّلى و بیعت عقبه ثانیه و بیعت روز حدیبیّه و بیعت با زنان مهاجر در مدینه).

بر همین اساس خلفا نیز سعى داشتند از مردم بیعت بگیرند؛ و لیکن هیچ‏کدام مانند بیعت با امام على علیه السّلام نبود.

بیعت با خلیفه اوّل در واقع در سقیفه صورت گرفت که عده بسیار محدودى حاضر بودند. سپس مردم در برابر عمل انجام شده قرار گرفتند و بیعت کردند.

خلیفه دوم را خلیفه اول منصوب ساخت و مردم را در برابر عمل انجام شده‏اى قرار داد. بیعت با خلیفه سوم در شوراى شش نفرى عمر انجام گرفت و

هسته اصلى آن که به عثمان رأى دادند سه نفر بودند (عبد الرّحمان بن عوف، طلحه و سعد بن ابى وقاص) سپس مردم در برابر عمل انجام شده قرار گرفتند.

ولى امیر مؤمنان على علیه السّلام- قطع نظر از اینکه از سوى خداوند به وسیله پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله تعیین شده بود- بدون هیچ مقدمه‏اى از سوى اکثریت قاطع مردم برگزیده شد و همه با او بیعت کردند، بیعتى بسیار پرشور و مملوّ از شادمانى و سرور که امام علیه السّلام در خطبه بالا شرح دقیق آن را بیان فرموده است.

بنابراین اگر ما فرض بر لزوم انتخاب از سوى مردم و تکیه بر آراى آنها بگذاریم و آن را دموکراسى اسلامى بنامیم تنها کسى که چنین رأیى داشت امیر مؤمنان على علیه السّلام بود و دیگران از چنین آرایى محروم بودند.


1) سند خطبه:مرحوم علّامه شوشترى در شرح نهج البلاغه‏اش مى‏گوید اصل در این خطبه چیزى است که مرحوم کلینى در رسائلش آورده. سپس این خطبه بالا را با اضافاتى نقل مى‏کند و بعد مى‏افزاید «ابن قتیبه» در الامامة و السّیاسة و ابراهیم ثقفى در الغارات و ابن رستم طبرى در کتاب المسترشد آن را با اختلاف کمى آورده‏اند. (شرح نهج البلاغه شوشترى، ج 9، ص 517).

2) مرحوم علّامه مجلسى در آغاز جلد 30 بحار الانوار این رساله (نامه) را به طور کامل آورده است.

3) «تداککتم» از ریشه «دکّ» در اصل به معناى زمین صاف و هموار است و از آنجا که براى صاف و هموار کردن زمین باید آن را محکم بکوبند این واژه به معناى کوبیدن شدید به کار رفته و هنگامى که به باب تفعّل مى‏رود (مانند جمله بالا) به معناى ازدحام شدیدى است که سبب پهلو زدن به یکدیگر مى‏شود.

4) «هیم» جمع «هائم» به معناى شخص یا حیوانى است که شدید مبتلا به عطش شده، این واژه در مورد عاشقان بى‏قرار نیز به کار مى‏رود.

5) فجر، آیه 11- 12.

6) شرح نهج البلاغه مرحوم مغنیه، ج 3، ص 332.

7) «هدج» از ریشه «هدج» بر وزن «خرج» به معناى راه رفتن افراد ضعیف و لرزان است و غالبا در مورد پیران ناتوان به کار مى‏رود.

8) «تحامل» از ریشه «تحامل» (مصدر باب تفاعل) به معناى انجام دادن چیزى با مشقت و تکلّف است.

9) «حسرت» از ریشه «حسر» بر وزن «حصر» در اینجا به معناى نقاب از صورت برداشتن است؛ ولى ریشه اصلى آن به معناى برهنه کردن و گاه به معناى خسته شدن به کار مى‏رود. گویى خستگى انسان را از نیروهایش برهنه مى‏کند.

10) «کعاب» و «کاعب» به معناى دوشیزه‏اى که تازه برآمدگى سینه‏اش آشکار شده و اشاره به دختران نوجوان است.