جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطبه 183(1)

زمان مطالعه: 37 دقیقه

و من خطبة له علیه السّلام

فی قدرة اللّه و فی فضل القرآن و فی الوصیّة بالتّقوى‏

از خطبه‏هاى امام علیه السّلام است

که درباره قدرت خداوند و فضیلت قرآن و توصیه به تقوا و پرهیزکارى ایراد فرموده است.

خطبه در یک نگاه‏

این خطبه که از خطبه‏هاى بسیار شیوا و فصیح است مباحث گوناگونى را دنبال‏

مى‏کند که به جهت روش گزینشى سیّد رضى قدّس سرّه پیوند بخشهاى مختلف آن‏گاه در هاله‏اى از ابهام فرورفته است. به هرحال پنج مسئله مهم در این خطبه مورد بحث واقع شده است:

1- بخشى از صفات جلال و جمال خدا با تعبیرات بسیار پرمعنا.

2- معرفى قرآن مجید و بیان بعضى از ویژگى‏هاى مهم آن.

3- توصیه به تقوا و پرهیزکارى و شرح آثار و برکات آن.

4- یادى از قیامت و آتش وحشتناک دوزخ و ناتوانى انسانها از تحمل آن.

5- بیان طرق نجات از آتش دوزخ و بهره‏گیرى از امکانات دنیا در این راه که از مهمترین آنها کمک به محرومان و درماندگان است.

بخش اوّل‏

الحمد للّه المعروف من غیر رؤیة، و الخالق من غیر منصبة. خلق الخلائق بقدرته، و استعبد الأرباب بعزّته، و ساد العظماء بجوده؛ و هو الّذی أسکن الدّنیا خلقه، و بعث إلى الجنّ و الإنس رسله، لیکشفوا لهم عن غطائها، و لیحذّروهم من ضرّائها، و لیضربوا لهم أمثالها، و لیبصّروهم عیوبها، و لیهجموا علیهم بمعتبر من تصرّف مصاحّها و أسقامها، و حلالها و حرامها، و ما أعدّ اللّه للمطیعین منهم و العصاة من جنّة و نار، و کرامة و هوان. أحمده إلى نفسه کما استحمد إلى خلقه، و جعل لکلّ شی‏ء قدرا، و لکلّ قدر أجلا، و لکلّ أجل کتابا.

ترجمه‏

ستایش مخصوص خداوندى است که بدون اینکه دیده شود شناخته شده، و بى‏هیچ زحمت و مشقّتى (جهان را) آفریده است. با قدرت خویش مخلوقات را آفرید و با عزّتش گردنکشان را تسلیم خود ساخت و با جود و سخایش بر همه بزرگان برترى جست. او کسى است که خلق خود را در دنیا سکونت داد و رسولانش را به سوى جنّ و انس مبعوث ساخت، تا پرده از چهره دنیا براى آنها برگیرند و آنان را از زیانهایش بر حذر دارند، براى آنها (از بى‏وفایى دنیا) مثلها زنند و عیوب دنیاپرستى را به ایشان نشان دهند همچنین با بیانات قوى و کوبنده، آنچه را که مایه عبرت است از تندرستى‏ها و بیماریها، که یکى بعد از دیگرى ظاهر مى‏شود، براى آنها بیان کنند. و نیز حلالها و حرامهاى این دنیا و آنچه را خداوند (در سراى دیگر) براى مطیعان و عاصیان از بهشت و دوزخ و احترام و تحقیر

فراهم ساخته به آنان گوشزد کنند. او را آن‏گونه ستایش مى‏کنم که از بندگانش خواسته است. او براى هرچیز اندازه‏اى قرار داده و براى هراندازه‏اى سرآمدى و براى هرسرآمدى حساب دقیقى تعیین کرده است.

شرح و تفسیر

نقش پیامبران در هدایت امتها

قابل توجه این که «ابن ابى الحدید معتزلى» هنگامى که به این خطبه مى‏رسد سخت تحت تأثیر فصاحت و بلاغت آن قرار مى‏گیرد. سپس به مقایسه آن با یکى از بهترین خطبه‏هایى که نویسنده معروف عرب (ابن ابى الشحماء عسقلانى) ایراد کرده مى‏پردازد. و ضعفهاى آن خطبه را در برابر این خطبه امیر مؤمنان علیه السّلام روشن مى‏نماید، و نتیجه مى‏گیرد که چنین عباراتى جز از مثل على علیه السّلام صادر نمى‏شود. وى متعصبانى را که گاه مى‏کوشند خطبه‏هاى نهج البلاغه را به غیر امام نسبت دهند سخت نکوهش مى‏کند و آنها را پیروان هواوهوس مى‏شمرند.(2)

به هرحال امام علیه السّلام در آغاز این خطبه مى‏فرماید: «ستایش مخصوص خداوندى است که بدون اینکه دیده شود شناخته شده است و بى‏هیچ زحمت و مشقّتى آفریدگار است. با قدرت خویش مخلوقات را آفرید و با عزّتش گردنکشان را بنده خود ساخت و با جود و سخایش بر همه بزرگان برترى جست»؛ (الحمد للّه المعروف من غیر رؤیة، و الخالق من غیر منصبة(3). خلق الخلائق بقدرته، و استعبد الأرباب بعزّته، و ساد العظماء بجوده).

بى‏شک رؤیت و مشاهده، ویژه جسمانیات است و خداوند برتر و بالاتر از آن است که‏

جسم باشد و خستگى و زحمت به دنبال انجام کارها مخصوص کسانى است که قدرت محدودى دارند. آن کس که همه صفات او نامحدود است براى آفرینش جهان، کمترین مشقت و خستگى به وجودش راه نمى‏یابد. آفرینش این جهان براى او حتى آسان‏تر از آن است که ما چهره دوست خود را در یک لحظه تصور مى‏کنیم و نیز قدرت قدرتمندان در برابر او ناچیز است. با یک طوفان، صاعقه مرگبار، زلزله، سیلاب عظیم، همه چیز را مى‏تواند برهم زند و از درون آب و هوا و زمینى که وسیله حیات و مرکز آرامش انسان است مرگ او را به سویش سوق دهد.

جمله «و ساد العظماء بجوده» اشاره لطیفى به این حقیقت است که انسان از طریق جود و بخشش، بزرگ مى‏شود هرقدر سخاوتش بیشتر باشد عظمتش بیشتر خواهد بود؛ ولى چون همه مواهب و نعمتهاى زمین و آسمان از سوى اوست و خوان نعمتش را همه جا گسترده و همه را مشمول عنایتهاى خود ساخته است، از هرعظیمى عظیم‏تر است.

سپس به دنبال بیان گوشه‏اى از صفات والاى پروردگار، آفرینش انسان و هدف از خلقت او و برنامه تعلیم و تربیت انبیا را مورد توجه قرار داده، مى‏فرماید: «او کسى است که خلق خود را در دنیا سکونت داد و رسولانش را به سوى جنّ و انس مبعوث ساخت»؛ (و هو الّذی أسکن الدّنیا خلقه، و بعث إلى الجنّ و الإنس رسله).

آن‏گاه به هدف بعثت انبیا اشاره کرده و آن را در چند چیز خلاصه مى‏کند، مى‏فرماید: «هدف از این بعثت آن بود که پرده از چهره (زشت) دنیا براى آنها برگیرند و آنان را از زیانهایش بر حذر دارند و براى آنها (از بى‏وفایى دنیا) مثلها زنند و عیوب دنیاپرستى را به ایشان نشان دهند»؛ (لیکشفوا لهم عن غطائها، و لیحذّروهم من ضرّائها، و لیضربوا لهم أمثالها، و لیبصّروهم عیوبها).

آرى زرق‏وبرق دنیا غفلت‏آور و عیش و نوش آن، فریبنده و مال و مقامش گمراه کننده است. به همین دلیل یکى از برنامه‏هاى اصلى پیامبران الهى هشدارهاى پى‏درپى به انسانهاست تا از هدف اصلى خلقت غافل نشوند و به دانه‏هایى که در دام است مشغول‏

نگردند و به جاى این که دنیا را پلى براى عبور بنگرند یا منزلگاهى که در وسط راه یک شب در آن توقف مى‏کنند، محل اقامت خود نسازند.

در ادامه این سخن به چند بخش دیگر از اهداف انبیا اشاره کرده، مى‏فرماید: «هدف این بود که با بیانات قوى و کوبنده، آنچه را که مایه عبرت است از تندرستى‏ها و بیماریها که یکى بعد از دیگرى ظاهر مى‏شود براى آنها بیان کنند همچنین حلالها و حرامهاى این دنیا و آنچه را خداوند (در سراى دیگر) براى مطیعان و عاصیان از بهشت و دوزخ و احترام و تحقیر فراهم ساخته به آنان گوشزد کنند»؛ (و لیهجموا(4) علیهم بمعتبر(5) من تصرّف مصاحّها(6) و أسقامها، و حلالها و حرامها، و ما أعدّ اللّه للمطیعین منهم و العصاة من جنّة و نار، و کرامة و هوان).

اشاره به اینکه انبیا افزون بر آنچه گذشت، سه هدف مهم دیگر را براى هدایت انسانها با قوى‏ترین بیان دنبال مى‏کردند؛ نخست بیان درسهاى عبرت که در این زندگى چند روزه دنیاست. از جمله افراد تندرست و نیرومندى را مى‏بینیم که ناگهان به بستر بیمارى مى‏افتند و قدرت بر حرکت ندارند و بیماران دم مرگ را مى‏بینیم که ناگهان از بستر بر مى‏خیزند و همچون افراد تندرست راه فعالیتهاى زندگى را در پیش مى‏گیرند. دیگرى بیان حلالها و حرامهاست که بخش مهمى از دعوت انبیا را دربرمى‏گیرد و منطقه امن را از منطقه ناامن نشان مى‏دهد. سوم بیان پاداش‏ها و کیفرهاى مادى و معنوى است- مادى، مانند بهشت و دوزخ و معنوى، مانند احترام و تحقیر است- همه اینها مى‏تواند

انگیزه‏اى براى اطاعت فرمان حق باشد.(7)

تعبیر «لیهجموا» اشاره به این است که پیامبران الهى با بیانات رسا و تعبیرات آمیخته با انواع تأکیدها که در شنونده تأثیر مهمى بگذارد اهداف تبلیغى خود را دنبال مى‏کردند.

در پایان این بخش بار دیگر امام علیه السّلام به حمد و ستایش الهى بازمى‏گردد و عرضه مى‏دارد: «او را آن‏گونه ستایش مى‏کنم که (با بخشش نعمتها) از بندگانش خواسته است»؛ (أحمده إلى نفسه کما استحمد إلى خلقه).

در اینکه مجموع این جمله چه مفهومى را مى‏رساند، شارحان نهج البلاغه غالبا به ابهام گذر کرده‏اند؛ ولى با توجه به اینکه جمله «استحمد إلى فلان» از نظر لغت مفهومش این است که به او نیکى کرد تا حمدش کنند(8)، مفهوم جمله این مى‏شود که من او را آن‏گونه حمد مى‏کنم که (با بخشش نعمتها) از بندگانش خواسته است.

در پایان این بخش به آغاز خطبه بازمى‏گردد و از محدود بودن زندگى دنیا و حساب دقیقى که بر این جهان حاکم است سخن مى‏گوید و مى‏فرماید: «خداوند براى هرچیز اندازه‏اى قرار داده و براى هراندازه‏اى سرآمدى و براى هرسرآمدى حساب دقیقى مقرّر داشته است)»؛ (و جعل لکلّ شی‏ء قدرا، و لکلّ قدر أجلا، و لکلّ أجل کتابا).

آرى! همه ذرّات این عالم حساب دارد و همه‏چیز در لوح محفوظ ثبت است همان گونه که تمام موجودات این عالم سرآمدى دارند که روزى فراخواهد رسید و عمرشان پایان مى‏گیرد و این درسى است آموزنده براى همه انسانها که از یک سو بدانند زندگى پایدار نیست و از سوى دیگر بدانند که حساب همه از جمله اعمال آنها، به‏طور دقیق محفوظ است.

بخش دوم‏

منها: فالقرآن آمر زاجر، و صامت ناطق. حجّة اللّه على خلقه. أخذ علیه میثاقهم، و ارتهن علیهم أنفسهم. أتمّ نوره، و أکمل به دینه، و قبض نبیّه- صلّى اللّه علیه و آله- و قد فرغ إلى الخلق من أحکام الهدى به. فعظّموا منه سبحانه ما عظّم من نفسه، فإنّه لم یخف عنکم شیئا من دینه، و لم یترک شیئا رضیه أو کرهه إلّا و جعل له علما بادیا، و آیة محکمة، تزجر عنه، أو تدعو إلیه، فرضاه فیما بقی واحد، و سخطه فیما بقی واحد. و اعلموا أنّه لن یرضى عنکم بشی‏ء سخطه على من کان قبلکم، و لن یسخط علیکم بشی‏ء رضیه ممّن کان قبلکم. و إنّما تسیرون فی أثر بیّن، و تتکلّمون برجع قول قد قاله الرّجال من قبلکم. قد کفاکم مؤونة دنیاکم، و حثّکم على الشّکر، و افترض من ألسنتکم الذّکر.

ترجمه‏

قرآن امرکننده و بازدارنده است، خاموش است و گویا، و حجت خداست بر خلق. خداوند پیمان عمل به آن را از بندگانش گرفته و آنان را در گروه دستورات قرآن قرار داده است. نور خدا را (در میان بندگان به وسیله آن) کامل ساخت و دین و آیینش را با آن به حدّ کمال رساند. پیامبرش صلّى اللّه علیه و اله را در حالى از این جهان برد که احکام هدایتگر قرآن را به خلق، رسانده بود. حال که چنین است خدا را آن‏گونه بزرگ بشمارید و توصیف کنید که خود (در قرآن) بیان کرده، خداوند چیزى از دینش را بر شما پنهان ننموده و هیچ مطلبى را که سبب رضا یا ناخشنودیش باشد وانگذاشته است جز اینکه (در قرآن) نشانه‏اى آشکار

و آیه‏اى محکم و روشن براى آن قرار داده که از آن بازمى‏دارد یا به سوى آن دعوت مى‏کند. (بازداشتن از معاصى و دعوت به سوى اطاعت) رضا و خشم او در گذشته و حال یکسان است. (و این احکام مخصوص به گروه خاصّى نیست) بدانید خداوند هیچ‏گاه به سبب کارى که بر پیشینیان خشم گرفته خشنود نمى‏شود و هرگز بر شما به سبب چیزى که از پیشینیان راضى شده است، خشمگین نمى‏گردد. (آرى) شما در راه روشنى گام بر مى‏دارید (که همه انبیا به آن دعوت کرده‏اند) و همان سخنى را مى‏گویید که بزرگان پیش از شما گفته‏اند. خداوند نیاز دنیاى شما را برطرف ساخته و شما را به شکر نعمتهایش ترغیب کرده (تا نعمتش را بر شما افزون کند) و ذکر و یادش را با زبان بر شما واجب ساخته است (تا دلهایتان همواره بیدار باشد).

شرح و تفسیر

هدایت الهى در سایه قرآن‏

در بخش اول خطبه امام علیه السّلام درباره مبدأ و معاد و صفات جمال و جلال الهى و پاداش و کیفر روز قیامت و همچنین بعثت انبیا و رسولان الهى و بیان حلال و حرام براى آنها سخن گفت.

در این بخش درباره قرآن مجید که برترین معجزه پیامبر اسلام و جامع‏ترین دستور العمل تا روز قیامت است سخن مى‏گوید و اوصاف مختلفى براى آن ذکر مى‏کند که همگى دلالت بر جامعیّت قرآن دارد.

مى‏فرماید: «قرآن امرکننده و بازداره است، خاموش است و گویا، و حجت خداست بر خلق. خداوند پیمان عمل به آن را از بندگانش گرفته و آنان را در گرو دستورات قرآن قرار داده است»؛ (فالقرآن آمر زاجر، و صامت ناطق. حجّة اللّه على خلقه. أخذ علیه میثاقهم، و ارتهن علیهم أنفسهم).

به این ترتیب امام علیه السّلام هفت وصف مهم را براى قرآن ذکر فرموده است که براى بیان اهمیّت قرآن و موقعیت آن کافى است. جمله «آمر زاجر، و صامت ناطق» در واقع هر کدام دو وصف است براى قرآن که واو عاطفه در میان آنها حذف شده است؛ یعنى قرآن اوامر و نواهى‏اى دارد و در برابر بعضى از امور که مصلحت در سکوت بوده ساکت شده است و در برابر امورى که آگاهى از آن براى همگان لازم بوده زبان گشوده است، یا اینکه قرآن به حسب ظاهر خاموش است، زیرا خطوط و نقوشى بیش نیست؛ ولى در حقیقت با صد زبان سخن مى‏گوید و حقایق را فاش مى‏سازد.

جمله «أخذ علیه میثاقهم» اشاره به پیمانى است که به هنگام اظهار ایمان به توحید و رسالت پیامبر اسلام صلّى اللّه علیه و اله خداوند و پیامبرش از مؤمنان گرفته‏اند، زیرا وقتى کسى اظهار ایمان نسبت به این دو اصل مى‏کند مفهومش تسلیم در برابر فرمان خدا و دستورات پیامبر صلّى اللّه علیه و اله است.

یا اینکه خداوند از طریق اعطاى عقل، از یک سو و فطرت توحیدى، از سوى دیگر این پیمان را از راه تکوین از همه انسانها گرفته است تا به فرمانش گردن نهند و به کتابش عمل کنند.

جمله «و ارتهن علیهم أنفسهم» اشاره به همان حقیقتى است که در قرآن مجید آمده و مى‏فرماید: «کُلُّ نَفْسٍ بِما کَسَبَتْ رَهِینَةٌ»(9) هرکسى در گرو اعمال خویش است. همان‏گونه که عین مرهونه (چیزى را که گرو گذاشته‏اند) بدون پرداختن بدهى‏ها آزاد نمى‏شود، همچنین تا انسان وظایف الهیش را انجام ندهد به آزادى و حریّت واقعى نخواهد رسید.

در ادامه این سخن، امام علیه السّلام با بیان دو وصف دیگر براى این کتاب بزرگ آسمانى، عمق اهمیّت آن را آشکارتر مى‏سازد و مى‏فرماید: «خداوند به‏وسیله قرآن، نور خود را (در

میان بندگان) کامل ساخت و دین و آیینش را با آن به حدّ کمال رساند»؛ (أتمّ نوره، و أکمل به دینه).

منظور از نور در اینجا همان فیض الهى است که از طریق قرآن به بندگان رسیده و تعبیر «أکمل به دینه» اشاره به آیه «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ»(10) است که با نزول قرآن و پیام ولایت، دین کامل شد.

امام علیه السّلام در ادامه سخن به بیان جامعیّت احکام اسلام و قرآن پرداخته، مى‏فرماید: «خداوند پیامبرش صلّى اللّه علیه و اله را در حالى از این جهان برد که احکام هدایت قرآن را به خلق، رسانده بود (و حلال و حرام را به‏طور کامل براى همگان تبیین نمود)»؛ (و قبض نبیّه- صلّى اللّه علیه و آله- و قد فرغ إلى الخلق من أحکام الهدى به).

سپس چنین نتیجه‏گیرى مى‏کند؛ «حال که چنین است خدا را آن‏گونه بزرگ بشمارید که خود (در قرآن) بیان کرده است»؛ (فعظّموا منه سبحانه ما عظّم من نفسه).

اشاره به اینکه از پیش خود صفاتى براى خدا قرار ندهید و در مقام عبادت و نیایش و تعظیم و تقدیس پروردگار از خود چیزى اختراع نکنید بلکه در همه این امور تابع هدایتها و دستورهاى او باشید که در قرآن آمده است (این تعبیر ممکن است اشاره به توقیفى بودن صفات خدا و تعبّدى بودن عبادات باشد).

سپس به بیان علّت این موضوع مى‏پردازد و مى‏فرماید: «چنان‏که خداوند چیزى از دینش را بر شما پنهان نکرده است، و هیچ مطلبى را که سبب رضایت او یا ناخشنودیش باشد وانگذاشته، جز اینکه (در قرآن) نشانه‏اى آشکار و آیه‏اى محکم و روشن براى آن قرار داده است که از آن بازمى‏دارد یا به سوى آن دعوت مى‏کند»؛ (فإنّه لم یخف عنکم شیئا من دینه، و لم یترک شیئا رضیه أو کرهه إلّا و جعل له علما بادیا(11)، و آیة

محکمة، تزجر عنه، أو تدعو إلیه).

به بیان دیگر، خداوند نسبت به همه اوامر و نواهیش اتمام حجّت فرموده و رسول خدا در رساندن پیام الهى کوتاهى نکرده؛ اصول را روشن ساخته و فروع را تبیین کرده است، بنابراین جایى براى ابداعات این و آن نگذاشته است.

در ادامه مى‏فرماید: این احکام مخصوص زمان پیامبر نبود، بلکه «رضا و خشم (و قانون) او در گذشته و حال و آینده یکسان است»؛ (فرضاه فیما بقی واحد، و سخطه فیما بقی واحد).

بنابراین نباید بعضى به این بهانه متوسل شودند که احکام عصر پیامبر مخصوص آن زمان بوده و با تغییر زمان و دگرگونى محیط باید اجتهاد تازه‏اى به راه اندازیم! در واقع این جمله امام اشاره به مضمون حدیث معروف نبوى است: «حلال محمّد حلال أبدا إلى یوم القیامة و حرامه حرام أبدا إلى یوم القیامة».(12)

در ادامه این سخن و در تأکید وحدت برنامه‏هاى الهى درباره همه انسانها، اعم از آیندگان و گذشتگان و حال، مى‏افزاید: «بدانید خداوند هیچ‏گاه از شما خشنود نمى‏شود به کارى که بر پیشینیان به سبب آن، خشم گرفته، و هرگز بر شما خشمگین نمى‏شود به چیزى که از پیشینیان راضى شده است. (آرى) شما در راه روشنى گام برمى‏دارید (که همه انبیا به آن دعوت کرده‏اند) و همان سخنى را مى‏گویید که بزرگان پیش از شما گفته‏اند»؛ (و اعلموا أنّه لن یرضى عنکم بشی‏ء سخطه على من کان قبلکم، و لن یسخط علیکم بشی‏ء رضیه ممّن کان قبلکم. و إنّما تسیرون فی أثر بیّن، و تتکلّمون برجع قول قد قاله الرّجال من قبلکم).

همه این تعبیرات اشاره به آن است که اصول تعلیمات انبیا و رجال وحى یکى است و برنامه سعادت و تکامل انسانها که از سوى خدا به وسیله مردان وحى ابلاغ شده است‏

یکسان است، هرچند با گذشت زمان تکامل بیشترى یافته است و این در واقع یکى از شاخه‏هاى توحید است. این همان چیزى است که قرآن مجید مى‏گوید: ««آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ لا نُفَرِّقُ بَیْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ» پیامبر به آنچه از سوى پروردگارش بر او نازل شده ایمان آورده است و مؤمنان نیز همگى به خدا و فرشتگانش و کتابهاى او و رسولانش ایمان آورده‏اند (و مى‏گویند) ما در میان هیچ‏یک از رسولان او فرق نمى‏گذاریم (و به همه ایمان داریم)».(13)

امام علیه السّلام در پایان این بخش به چند نکته پراهمّیّت اشاره کرده، مى‏فرماید: «خداوند نیاز دنیاى شما را برطرف ساخته و شما را به شکر نعمتهایش ترغیب کرده (تا نعمتش را بر شما افزون کند) و ذکر و یاد خود را با زبانهایتان بر شما واجب ساخته است (تا دلهایتان همواره بیدار باشد)»؛ (قد کفاکم مؤونة دنیاکم، و حثّکم على الشّکر، و افترض من ألسنتکم الذّکر).

اشاره به اینکه از یک سو شما را مشمول انواع نعمتها ساخته و به حکم «وَ سَخَّرَ لَکُمْ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ»(14) و «هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمِیعاً»(15) همه مواهب زمین و آسمان را از نور آفتاب گرفته تا باران حیاتبخش و نسیم روح‏پرور و چشمه‏ها و نهرها و منابع زیرزمینى و روزمینى، همه را مسخّر شما کرده است. از سوى دیگر، به شما دستور شکرگزارى داده، همان کارى که موجب فزونى نعمت و بقاى مواهب الهى و الطاف او خواهد شد. از سوى سوم شما را وادار به یاد او کرده، یادى که مایه آرامش دلها و نجات از چنگال شیطان است: ««أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» بدانید با ذکر خدا دلها آرامش مى‏پذیرد».(16) ««إِنَّ الَّذِینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ»

«مُبْصِرُونَ» آنها که تقوا پیشه کنند هنگامى که وسوسه‏اى از شیطان به آنها مى‏رسد به یاد خدا مى‏افتند و بینا مى‏شوند (و راه نجات را پیدا مى‏کنند)».(17)

اینکه ملاحظه مى‏شود امام علیه السّلام از میان همه اعمال واجب و مستحب بر ذکر زبانى تکیه کرده به جهت آن است که ذکر با زبان، مایه بیدارى دل است و این بیدارى سرچشمه اصلى حرکت به سوى خیر و سعادت است. افزون بر این اگر زبان در اختیار ذکر خدا قرار نگیرد در اختیار شیطان قرار خواهد گرفت و مى‏دانیم که بخش مهمّى از گناهان کبیره با زبان انجام مى‏شود.

این نکته نیز حائز اهمیّت است که توجه به نعمتها و شکر منعم در برابر نعمتها، پایه اصلى معرفة الله است همان‏گونه که در علم عقاید آمده است.

نکته‏ها

1. یکسان بودن حکم خدا در اولین و آخرین‏

از نکات مهمى که در این بخش از خطبه، امام بر روى آن تأکید مى‏کند یکسان بودن اصول احکام الهى در میان همه اقوام و ملل و گذشتگان و مردم امروز و فرداست.

توضیح این که تاریخ بشر در گذشته و حال شاهد و ناظر انواع تبعیض‏ها در میان اقوام و ملل در وضع قوانین و احکام عرفى بوده است؛ گروهى به جهت رنگ پوست و گروه دیگرى به موجب طبقه اجتماعى خاص خود، احکام متفاوتى با دیگران داشتند و در واقع خون سفیدپوستان رنگین‏تر از رنگین‏پوستان بوده و طبقه اشراف از نظر قوانین، امتیازات ویژه‏اى بر دیگران داشتند.

اسلام آمد و با شعار معروف مساوات نژادها و رنگها و قومیتها خط بطلان بر امتیازات‏

قومى و نژادى و قبیلگى و طبقات اجتماعى کشید.

معروف است که پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله در ایّام حج در سرزمین منا در حالى که بر شترى سوار بود و رو به سوى مردم فرمود: «یا أیّها النّاس ألا إنّ ربّکم واحد و إنّ أباکم واحد ألا لا فضل لعربیّ على عجمى، و لا لعجمی على عربی، و لا لإسود على أحمر، و لا لأحمر على اسود إلّا بالتّقوى. ألا هل بلّغت؟ قالوا نعم! قال لیبلغ الشّاهد الغائب؛ اى مردم بدانید! خداى شما یکى است و پدرتان یکى، نه عرب بر عجم برترى دارد و نه عجم بر عرب، نه سیاهپوست بر گندمگون(18) و نه گندمگون بر سیاهپوست مگر به تقوا. آیا من دستور الهى را ابلاغ کردم؟ همه گفتند: آرى! فرمود: این سخن را حاضران به غایبان برسانند».(19)

این سخن را پیامبر تنها در اجتماع عظیم منا نفرمود، بلکه در موارد دیگر نیز به عنوان یکى از اصول مسلّم اسلام به آن اشاره کرد از جمله در حدیثى مى‏خوانیم: «روزى سلمان فارسى وارد مجلس پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله شد، او را گرامى داشتند و به موجب فضیلتها و سن و سالش در صدر مجلس جاى دادند، در این هنگام عمر وارد شد و با اعتراض گفت: «من هذا العجمىّ. المتصدّر فیما بین العرب؛ این مرد عجمى که در میان عربها صدر نشین شده کیست؟» پیغمبر بر فراز منبر رفت (کارى که در مواقع بیان یک حکم عام و اساسى انجام مى‏گرفت) و خطبه خواند و فرمود: «إنّ النّاس من آدم إلى یومنا هذا مثل أسنان المشط؛ لا فضل للعربىّ على الأعجمىّ و لا للأحمر على الأسود إلّا بالتّقوى، سلمان بحر لا ینزف و کنز لا ینفد، سلمان منّا أهل البیت؛ مردم از زمان آدم تا به امروز همگى مانند دندانهاى شانه مساوى هستند، عرب فضیلتى بر عجم ندارد و گندمگون فضیلتى بر سیاه‏پوست مگر به تقوا، سلمان دریایى است که پایان نمى‏گیرد و

گنجى است که تمام نمى‏شود، سلمان از ما اهل بیت است».(20)

این حدیث به خوبى نشان مى‏دهد که نه تنها انسانهایى که در یک عصر زندگى مى‏کنند در برابر اصول قوانین الهى یکسانند، بلکه انسانهایى که در طول تاریخ بشریت بر صفحه زمین گام نهاده‏اند در شرایط همگون یکسانند و با توجه به اینکه امتیازات قبیلگى در میان عرب و امتیازات نژادى و طبقاتى در سطح جهان آن روز سخت مورد توجه بود، این حکم اسلام درخشندگى فوق العاده‏اى دارد.

کلام امام امیر مؤمنان علیه السّلام در خطبه بالا تأکیدى بر همین موضوع است که مى‏فرماید: آنچه را خدا براى اقوام پیشین پسندیده و راضى شده، براى شما هم پسندیده است و آنچه مورد خشم و نفرت بوده، هم‏اکنون نیز چنین است. با توجه به اینکه خلیفه دوم هنگامى که به حکومت رسید بار دیگر امتیازات جاهلى از جمله امتیاز عرب را بر عجم- طبق تواریخ شیعه و اهل سنّت- برقرار کرد این بیان امام نیز در ادامه بیانات پیامبر است، ارزش فوق العاده‏اى دارد.

این سخن را با جمله‏اى از خطبه حجة الوداع که پیامبر اکرم در آنجا اصول قوانین اسلام را براى همگان بیان فرمود پایان مى‏دهیم: «أیّها النّاس إنّ ربّکم واحد و إنّ أباکم واحد کلّکم لآدم و آدم من تراب، «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ» و لیس لعربیّ على عجمىّ فضل إلّا بالتّقوى؛ ألا هل بلّغت؟ قالوا: نعم. قال: فلیبلغ الشّاهد الغائب؛ اى مردم پروردگار شما یکى است و پدر شما همه یکى، شما فرزندان آدم و آدم از خاک بود. گرامى‏ترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست. عرب بر عجم برترى ندارد مگر به تقوا. اى مردم آیا من دستور خدا را به شما رساندم؟ همگى گفتند: آرى، فرمود: حاضران این مطلب را به غایبان برسانند».(21)

2. قرآن ناطق است یا صامت؟

در آغاز این بخش از خطبه، امام علیه السّلام فرمود: قرآن خاموش است و گویا، این در حالى است که در خطبه 125 در داستان حکمین چنین فرمود: «هذا القرآن إنّما هو خطّ مستور بین الدّفتین لا ینطق بلسان و لا بدّ له من ترجمان. و إنّما ینطق عنه الرّجال؛ این قرآن خطوطى است که در میان دو جلد مستور و پنهان شده است با زبان سخن نمى‏گوید و نیازمند به ترجمان است و تنها انسانها مى‏توانند از آن سخن بگویند» قریب به این معنا در خطبه 158 نیز آمده است.

آیا این دو تعبیر باهم منافات ندارد؟ پاسخ این است که منظور از ناطق بودن قرآن این است که با لسان عربى مبین احکام خدا را بیان کرده است. هرکسى آماده پذیرش باشد او را به سوى خود فرامى‏خواند و به خیر و سعادت هدایت مى‏کند، بنابراین براى حق‏طلبان کاملا گویاست؛ ولى کسانى که از روى تعصب و لجاج به نزاع برخاسته‏اند پیام قرآن را نمى‏شنوند و اگر بشنوند نشنیده مى‏انگارد. براى این افراد باید قاضى و حکم عادلى باشد که پیام قرآن را به آنها برساند و اتمام حجت کند. مثلا در داستان جنگ صفین، قرآن پیام روشنى داشت و مى‏فرمود: ««فَإِنْ بَغَتْ إِحْداهُما عَلَى الْأُخْرى‏ فَقاتِلُوا الَّتِی تَبْغِی حَتَّى تَفِی‏ءَ إِلى‏ أَمْرِ اللَّهِ» هرگاه گروهى طغیان کنند و بر دیگر مسلمین ستم روا دارند با آنها پیکار کنید تا تسلیم حق شوند».(22) بر همه واضح بود که على علیه السّلام اضافه بر اینکه از سوى خدا به خلافت پیامبر منصوب شده بود، از سوى قاطبه مؤمنان و اکثریت قریب به اتفاق مهاجر و انصار نیز براى خلافت پذیرفته شده بود و معاویه و لشکر شام یاغیان و طاغیان بودند که مى‏خواستند خود را بر مسلمین تحمیل کنند ولى چون در برابر حکم خدا لجاجت و سرسختى نشان مى‏دادند لازم بود کسى به عنوان حکم آنها را به سوى حق رهنمون شود، هرچند متأسفانه حکمیت در مسیر صحیحى قرار نگرفت و نتیجه مطلوبى نداد.

بخش سوم‏

و أوصاکم بالتّقوى، و جعلها منتهى رضاه، و حاجته من خلقه. فاتّقوا اللّه الّذی أنتم بعینه، و نواصیکم بیده، و تقلّبکم فی قبضته. إن أسررتم علمه، و إن أعلنتم کتبه؛ قد وکّل بذلک حفظة کراما، لا یسقطون حقّا، و لا یثبتون باطلا. و اعلموا أنّه «مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً» من الفتن، و نورا من الظّلم، و یخلّده فیما اشتهت نفسه، و ینزله منزل الکرامة عنده، فی دار اصطنعها لنفسه؛ ظلّها عرشه، و نورها بهجته، و زوّارها ملائکته، و رفقاؤها رسله؛ فبادروا المعاد، و سابقوا الآجال، فإنّ النّاس یوشک أن ینقطع بهم الأمل، و یرهقهم الأجل، و یسدّ عنهم باب التّوبة. فقد أصبحتم فی مثل ما سأل إلیه الرّجعة من کان قبلکم، و أنتم بنو سبیل، على سفر من دار لیست بدارکم، و قد أوذنتم منها بالإرتحال، و أمرتم فیها بالزّاد.

ترجمه‏

خداوند شما را به تقوا سفارش فرموده و آن را آخرین مرحله خشنودى و خواست خویش از بندگان قرار داده است، پس تقواى الهى پیشه کنید. تقوا در برابر خداوندى که همواره در پیشگاه او حاضرید، زمام امور شما به دست اوست و حرکات شما در اختیار وى قرار دارد. او کسى است که اگر کار خود را پنهان کنید مى‏داند و اگر آشکار سازید ثبت مى‏کند، پاسداران والامقامى براى ثبت اعمال شما گماشته که از هیچ حقّى غفلت نمى‏ورزند و چیزى را بیهوده ثبت نمى‏کنند. بدانید آن کس که تقوا پیشه کند خداوند

راهى براى رهایى از فتنه‏ها به رویش مى‏گشاید و نورى در دل تاریکیها به او اعطا مى‏کند، او را در آنجا که دوست دارد و به آن علاقه‏مند است (در بهشت) براى همیشه مخلّد مى‏سازد و در جایگاه والایى نزد خود در سرایى که آن را براى خاصّان خویش ساخته است جاى مى‏دهد. همان جایى که سایه‏اش از عرش خداست و نور و روشنایى‏اش جمال اوست، زائرانش فرشتگان و یارانش پیامبران خدا هستند. حال که چنین است به سوى معاد (با اعمال صالح) بر یکدیگر سبقت جویید و بر سرآمد زندگى خود پیشى گیرید، زیرا نزدیک است آرزوهاى مردم قطع گردد و مرگ آنها را در آغوش کشد و درهاى توبه به رویشان بسته شود (بدانید) شما همانند کسانى هستید که قبل از شما بودند؛ مرگشان فرا رسید و تقاضاى بازگشت به این جهان کردند (اما پذیرفته نشد) و همچون رهروانى در حال کوچ کردن از خانه‏اى هستید که خانه شما نیست، فرمان کوچ به شما داده شده و دستور تهیّه زاد و توشه (از این سرا) را نیز به شما داده‏اند.

شرح و تفسیر

جایگاه عظیم تقوا

امام علیه السّلام در این بخش از خطبه با تأکید هرچه بیشتر دعوت به تقوا و دلیل آن را ذکر مى‏فرماید. سپس از آثار تقوا سخن مى‏گوید و در ادامه درباره ناپایدارى دنیا و سفر آخرت و زاد و توشه آن‏که تقواست شرح پرمعنایى مى‏دهد.

نخست مى‏فرماید: «خداوند شما را به تقوا سفارش کرده و آن را آخرین مرحله خشنودى و خواست خویش از بندگان قرار داده است»؛ (و أوصاکم بالتّقوى، و جعلها منتهى رضاه، و حاجته من خلقه).

این عبارت نشان مى‏دهد که تقوا برترین خواست پروردگار از بندگان و بالاترین افتخار براى همگان است. و هماهنگ با آیات قرآنى است که مى‏گوید: «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ»

«أَتْقاکُمْ»(23)، «وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى‏»(24)، «تِلْکَ الْجَنَّةُ الَّتِی نُورِثُ مِنْ عِبادِنا مَنْ کانَ تَقِیًّا»(25) و بالاترین بها را براى تقوا قائل شده است.

حقیقت این است که تقوا احساس مسئولیت از درون است از یک سو زاییده ایمان قوى است و از سوى دیگر سرچشمه اطاعت و پرهیز از گناه است.

تعبیر به حاجت در مورد خداوند؛ نه به این معناست که خداوند احتیاج به بندگان دارد. حاجت در لغت تنها به معناى نیاز و فقر نیست، بلکه گاه به معناى درخواست نیز آمده است.

امام علیه السّلام در ادامه این سخن به بیان دلیل رعایت تقواى شدید در پیشگاه الهى پرداخته، مى‏فرماید: «پرهیزکارى در برابر خداوندى پیشه کنید که همواره در پیشگاه او حاضرید و زمام شما به دست اوست و حرکات شما در اختیار او قرار دارد»: (فاتّقوا اللّه الّذی أنتم بعینه، و نواصیکم(26) بیده، و تقلّبکم(27) فی قبضته).

آرى عالم محضر خداست و زمام اختیار همه به دست اوست، هرچند بندگان را در اعمالشان آزاد قرار داده؛ ولى این آزادى به معناى سلب قدرت از ذات پاک او نیست.

در ادامه براى تأکید بیشتر مى‏افزاید: «کسى که اگر کار خود را پنهان کنید مى‏داند و اگر آشکار سازید مى‏نویسد. پاسداران والامقامى براى ثبت اعمال شما گماشته که از حفظ هیچ حقّى غفلت نمى‏ورزند و چیزى را بیهوده ثبت نمى‏کنند»؛ (إن أسررتم علمه، و إن أعلنتم کتبه؛ قد وکّل بذلک حفظة کراما، لا یسقطون حقّا، و لا یثبتون باطلا).

در قرآن مجید نیز مى‏خوانیم: ««وَ أَسِرُّوا قَوْلَکُمْ أَوِ اجْهَرُوا بِهِ إِنَّهُ عَلِیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ»(28)؛ سخنان خود را پنهان سازید یا آشکار کنید (تفاوتى نمى‏کند) او از آنچه در درون سینه‏هاست آگاه است.» نیز مى‏فرماید: ««وَ إِنَّ عَلَیْکُمْ لَحافِظِینَ کِراماً کاتِبِینَ یَعْلَمُونَ ما تَفْعَلُونَ»(29)؛ و بى‏شک نگهبانانى بر شما گمارده شده والامقام و نویسنده (اعمال نیک و بد شما) که مى‏دانند شما چه مى‏کنید».

بدیهى است ثبت اعمال به وسیله فرشتگان حافظ اعمال، براى تأکید است وگرنه از جمله‏هاى قبل به خوبى روشن شد که آشکار و پنهان و همه‏چیز در زمین و آسمان در برابر علم خدا یکسان است.

با توجه به این که جمله «قد وکّل بذلک؛ خداوند براى کتابت گروهى را مأمور کرده است» و با توجه به این‏که کتابت اعمال آشکار را به اعمال محدود ساخته «و إن أعلنتم کتبه» چنین استفاده مى‏شود که فرشتگان الهى مأموریت ندارند همه اعمال پنهانى را بنویسند و خداوندى که ستار العیوب است بخشى از این اعمال را از قلمرو اطلاع آنها خارج ساخته و تنها در اختیار خودش قرار داده است و این حکایت از نهایت لطف او مى‏کند.

در دعاى کمیل نیز مى‏خوانیم: «و کلّ سیّئة أمرت باثباتها الکرام الکاتبین الّذین وکّلتهم بحفظ ما یکون منّى و جعلتهم شهودا علىّ مع جوارحى و کنت انت الرّقیب علىّ من ورائهم و الشّاهد لما خفى عنهم و برحمتک اخفیته و بفضلک سترته؛ خداوندا گناهان مرا ببخش هرگناهى که فرشتگان والامقام را مأمور ثبت آن کرده‏اى همان‏ها که مأموریت دارند همه آنچه را از من سر مى‏زند بنویسند و آنها را افزون بر اعضاى من گواه من قرار دادى و تو در ماوراى آنها مراقب آنان هستى و گواه بر چیزى هستى که از آنها پنهان شده است (آرى) به رحمتت آن را پنهان سختى و به سبب فضلت مستور داشتى».

سپس امام علیه السّلام به بیان آثار و برکات تقوا مى‏پردازد و در عبارت کوتاه و بسیار پرمعنایى چهار نتیجه براى تقوا و پرهیزکارى ذکر مى‏کند. در بیان اولین و دومین‏اش مى‏فرماید: «بدانید آن کس که تقوا پیشه کند، خداوند راهى براى رهایى از فتنه‏ها به رویش مى‏گشاید و نور در دل تاریکیها به او اعطا مى‏کند»؛ (و اعلموا أنّه «مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً» من الفتن، و نورا من الظّلم).

قسمت اول این سخن برگرفته از آیه شریفه: «وَ مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً»(30) است. در حدیثى از ابو ذر غفارى نقل شده که پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله فرمود: «إنّی لأعلم آیة لو أخذ بها النّاس لکففتهم: «وَ مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً» فما زال یقولها و یعیدها؛ من آیه‏اى را مى‏دانم که اگر همه انسانها دست به دامن آن زنند براى حلّ مشکلاتشان کافى است … پس آیه «وَ مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ» را تلاوت کرد و بارها تکرار نمود».(31)

قسمت دوم برگرفته از آیات دیگر است؛ مانند ««یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَکُمْ فُرْقاناً» اى کسانى که ایمان آورده‏اید اگر تقواى الهى پیشه کنید براى شما وسیله جداسازى حق از باطل (و روشن‏بینى خاصّى که در پرتو آن حق را از باطل خواهید شناخت) قرار مى‏دهد».(32)

در سومین و چهارمین ثمره پربار تقوا مى‏فرماید: «خداوند او را در آنچه دوست دارد و علاقه‏مند است (یعنى بهشت) براى همیشه مخلّد مى‏سازد و در جایگاه والایى نزد خود در سرایى که آن را براى (خاصّان) خویش ساخته است جاى مى‏دهد»؛ (و یخلّده فیما اشتهت نفسه، و ینزله منزل الکرامة عنده، فی دار اصطنعها(33) لنفسه).

در این عبارت نتیجه تقوا را بیرون رفتن از فتنه‏ها و برطرف شدن ظلمتها از صحنه زندگى پرهیزکاران در این جهان و خلود در مواهب مادى و معنوى در آن جهان ذکر کرده‏

است. در واقع خداوند میان نعمتهاى مادى و معنوى این جهان و مادى و معنوى آن جهان را براى پرهیزگاران جمع مى‏کند و جمله‏هاى بالا هرکدام اشاره به یکى از این نعمتهاست.

جمله «اصطنعها لنفسه» یا اشاره به این است که خداوند منزلگاه خاص آخرت را براى خاصّان خویش آفریده یا از قبیل تعبیراتى همچون «بیت الله» و «شهر اللّه» است که اشاره به عظمت و اهمیّت آن سراست.

سپس در شرح اوصاف این جایگاه ویژه مى‏فرماید: «همان جایى که سایه‏اش از عرش خداست و نور و روشنایى‏اش جمال اوست، زائرانش فرشتگان و یارانش پیامبران خدا هستند»؛ (ظلّها عرشه، و نورها بهجته، و زوّارها ملائکته، و رفقاؤها رسله).

راستى چه جایگاه والایى است جایى که مافوق زمین و آسمان و در سایه عرش خداست. پرتو انوار الهى آن را روشن کرده و فرشتگان او هردم به زیارت انسان مى‏آیند و او با پیامبران بزرگ همنشین است. اوصافى که شنیدنش انسان را به وجد مى‏آورد، پس دیدنش چگونه خواهد بود.

قرآن مجید نیز مى‏گوید: ««وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً» و کسانى که خدا و پیامبر را اطاعت کنند (در روز رستاخیز) همنشین کسانى خواهند بود که خدا نعمت خود را بر آنان تمام کرده؛ از پیامبران و صدیقان و شهدا و صالحان و آنها رفیق‏هاى خوبى هستند».(34)

در ادامه این سخن که امام علیه السّلام دعوت به تقوا کرد و آثار بسیار گران‏بهاى آن را بیان فرمود در یک نتیجه‏گیرى روشن مى‏فرماید: «حال که چنین است به سوى معاد (با اعمال صالح) سبقت جویید و بر اجل پیشى گیرید (و پیش از آنکه فرصتها از دست برود و عمر به پایان برسد از آن بهره بردارید و زاد و توشه بیندوزید»؛ (فبادروا المعاد، و سابقوا

الآجال).

همان‏گونه که قرآن مى‏فرماید: ««سابِقُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ» به پیش تازید براى رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتى که وسعت آن همچون وسعت آسمان و زمین است».(35)

در جایى دیگر مى‏فرماید: ««وَ الْمَلائِکَةُ یَدْخُلُونَ عَلَیْهِمْ مِنْ کُلِّ بابٍ سَلامٌ عَلَیْکُمْ بِما صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ» فرشتگان بر بهشتیان از هردرى وارد مى‏شوند و مى‏گویند سلام بر شما به سبب صبر و استقامتتان. چه نیکوست سرانجام این سرا».(36)

در ادامه سخن به بیان علت آن مى‏پردازد و مى‏فرماید: «چرا که نزدیک است آرزوهاى مردم قطع گردد و مرگ آنها را در آغوش کشد و درهاى توبه به رویشان بسته شود و (بدانید) شما همانند کسانى هستید که قبل از شما بودند؛ مرگشان فرارسید و تقاضاى بازگشت به این جهان کردند (اما پذیرفته نشد)»؛ (فإنّ النّاس یوشک أن ینقطع بهم الأمل، و یرهقهم(37) الأجل، و یسدّ عنهم باب التّوبة. فقد أصبحتم فی مثل ما سأل إلیه الرّجعة من کان قبلکم).

این سخن، اشاره به چیزى است که در قرآن آمده و مى‏فرماید: ««حَتَّى إِذا جاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکْتُ کَلَّا إِنَّها کَلِمَةٌ هُوَ قائِلُها» تا زمانى که مرگ یکى از آنان فرارسد مى‏گوید: پروردگارا مرا بازگردانید شاید در آنچه ترک کردم (و کوتاهى نمودم) عمل صالحى انجام دهم (ولى فرشتگان مى‏گویند) چنین نیست این سخنى است که او به زبان مى‏آورد (و پذیرفته نخواهد بود)».(38)

مقصود امام علیه السّلام این است که پیش از آن‏که به چنین سرنوشتى گرفتار شوید و

تقاضایى که پذیرفته نمى‏شود داشته باشید امروز آنچه از اعمال صالح و توبه از گناه مى‏خواهید انجام دهید.

در ادامه همگان را به سفر آخرت و آمادگى براى این سفر طولانى و پرخطر متوجه مى‏کند و مى‏فرماید: «شما همچون رهروانى هستید در حال کوچ کردن از خانه‏اى که خانه شما نیست (بلکه سرایى است ناپایدار و منزلگاهى است در مسیر راه)»؛ (و أنتم بنو سبیل، على سفر من دار لیست بدارکم).

سپس مى‏افزاید: «فرمان کوچ به شما اعلام شده و دستور تهیّه زاد و توشه (از این سرا) نیز به شما داده‏اند»؛ (و قد أوذنتم منها بالإرتحال، و أمرتم فیها بالزّاد).

در بعضى از آیات قرآن و در بسیارى از روایات این تشبیه گویا براى سراى آخرت و دنیا و ساکنان این جهان دیده مى‏شود که انسانها را به مسافرانى شبیه کرده‏اند که به سوى سرمنزل مقصود در حرکتند و در راه به منزلگاهى رسیده‏اند که باید چند روزى در آن توقف کنند و زاد و توشه و مرکب فراهم سازند و از آنجا به راه خود ادامه دهند. زاد و توشه چیزى جز تقوا و مرکب راهوار چیزى جز ایمان نیست. آنها که در تهیه آن کوتاهى کنند، در راه مى‏مانند و هلاک مى‏شوند و هرگز به مقصد نمى‏رسند. قافله‏سالاران انبیا و اوصیا هستند که فریاد «الرحیل» (کوچ کنید) را برآورده و نداى زاد و توشه را آماده سازید سر داده‏اند، هرچند گروهى در خوابند یا بیدارند و گوش شنوا ندارند و بانگ و نداى آنها را نمى‏شنوند.

قرآن مجید مى‏گوید: ««وَ إِنَّ الْآخِرَةَ هِیَ دارُ الْقَرارِ» سراى آخرت، سراى جاویدان است».(39) و نیز مى‏فرماید: ««وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى‏» و زاد و توشه تهیه کنید که بهترین زاد و توشه پرهیزکارى است».(24)

بخش چهارم‏

و اعلموا أنّه لیس لهذا الجلد الرّقیق صبر على النّار، فارحموا نفوسکم، فإنّکم قد جرّبتموها فی مصائب الدّنیا.

أفرأیتم جزع أحدکم من الشّوکة تصیبه، و العثرة تدمیه، و الرّمضاء تحرقه؟ فکیف إذا کان بین طابقین من نار، ضجیع حجر، و قرین شیطان! أعلمتم أنّ مالکا إذا غضب على النّار حطم بعضها بعضا لغضبه، و إذا زجرها توثّبت بین أبوابها جزعا من زجرته!

ترجمه‏

بدانید این پوست نازک تن (انسان) طاقت آتش دوزخ را ندارد، بنابراین بر خویشتن رحم کنید، چنان‏که شما این حقیقت را درباره خویش در مصائب دنیا آزموده‏اید. آیا ناراحتى یکى از شما را که خارى به بدنش فرومى‏رود و یا زمین خوردنى که او را کمى مجروح مى‏سازد و یا ریگهاى داغ بیابان (در فصل گرما) که او را آزار مى‏دهد، مشاهده کرده‏اید؟ حال چگونه خواهید بود هنگامى که در میان دو طبقه از آتش بر کنار سنگ‏هاى گداخته در مجاورت شیطان قرار گیرید؟ آیا مى‏دانید آن‏گاه که مالک دوزخ بر آتش خشم مى‏گیرد، آتشها روى هم مى‏غلتند و یکدیگر را مى‏کوبند (و شعله‏هاى عظیم از درون آنها برمى‏خیزد) و آن‏گاه که بر آتش فریاد زند از وحشت فریادش قطعات عظیم آتش در میان درهاى جهنم به هرسو پرتاب مى‏شوند!

شرح و تفسیر

عذاب هولناک قیامت!

امام علیه السّلام به دنبال سفارشهاى مؤکّدى که درباره تقوا و پرهیزکارى در بخش پیشین گذشت در این بخش از خطبه اشارات تکان‏دهنده‏اى به کیفرهاى سخت آخرت و عذاب‏هاى هولناک دوزخ کرده، مى‏فرماید: «بدانید این پوست نازک تن (انسان) طاقت آتش دوزخ را ندارد، بنابراین بر خویشتن رحم کنید!»؛ (و اعلموا أنّه لیس لهذا الجلد الرّقیق صبر على النّار، فارحموا نفوسکم).

سپس با مقایسه‏اى ساده و روشن شدّت سوزش فوق العاده عذاب دوزخ را مجسّم مى‏سازد و مى‏فرماید: «شما این حقیقت را درباره خویش در مصائب دنیا آزموده‏اید. آیا ناراحتى یکى از شما را که خارى به بدنش فرومى‏رود و یا زمین خوردنى که او را کمى مجروح مى‏سازد و یا ریگهاى داغ بیابان (در فصل گرما) که او را آزار مى‏دهد، مشاهده کرده‏اید؟ (شما با این مصائب جزئى ناراحت مى‏شوید و گاه فریادتان بلند مى‏شود، حال فکر کنید) چگونه خواهید بود هنگامى که در میان دو طبقه از آتش در کنار سنگهاى گداخته، در مجاورت شیطان قرار گیرید؟»؛ (فإنّکم قد جرّبتموها فی مصائب الدّنیا. أفرأیتم جزع أحدکم من الشّوکة(40) تصیبه، و العثرة تدمیه(41)، و الرّمضاء(42) تحرقه؟ فکیف إذا کان بین طابقین(43) من نار، ضجیع حجر، و قرین شیطان!).

در تکمیل این سخن مى‏افزاید: «آیا مى‏دانید آن‏گاه که مالک (دوزخ) بر آتش (دوزخ) خشم مى‏گیرد، آتشهاى بر روى هم مى‏غلتند و یکدیگر را مى‏کوبند (و شعله‏هاى عظیم از درون آنها برمى‏خیزد!) و آن‏گاه که بر آتش فریاد زند از وحشت فریاد او قطعات عظیم آتش در میان درهاى جهنم به هرسو پرتاب مى‏شوند!»؛ (أعلمتم أنّ مالکا إذا غضب على النّار حطم(44) بعضها بعضا لغضبه، و إذا زجرها توثّبت(45) بین أبوابها جزعا من زجرته!).

مرحوم «مغنیه» هنگامى که به شرح این بخش از خطبه مى‏رسد سخن جالبى دارد.

وى مى‏گوید:

«همه خطبه‏هاى نهج البلاغه دو یا سه اصل را همراه باهم تعقیب مى‏کنند، از یک سو حمد و ستایش و تعظیم پروردگار و شرح صفات جمال و جلال و اسماى حسناى او و از سوى دیگر، ثنا و تمجید پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله و نور و هدایتى که براى جهان انسانیّت آورده از سوى سوم سخن از فکر و فریب دنیا و سکرات مرگ و وحشت قبر و حساب و عذابهاى شدید الهى در قیامت.

و شگفت آن که با این همه تکرار، چیزى مکرر در آن نیست، زیرا هرکدام اسلوب تازه و شکل جدید و بدیعى دارد که در قبل و بعد آن دیده نمى‏شود، چیزى که شارحان نهج البلاغه را به زحمت مى‏افکند و در حیرت فرومى‏برد».(46)

به هرحال امام علیه السّلام در این سخن ناتوانى و ناراحتى شدید انسان را در برابر مصائب کوچک دنیا شرح مى‏دهد و آن را با مسائل عظیم آخرت و عذاب‏هاى شدید آن مقایسه‏

مى‏کند و به همگان هشدار مى‏دهد. شبیه این سخن همان است که در دعاى کمیل مى‏گوید: «یا ربّ و انت تعلم ضعفى عن قلیل من بلاء الدّنیا و عقوباتها و ما یجرى فیها من المکاره على اهلها على انّ ذلک بلاء و مکروه قلیل مکثه یسیر بقائه قصیر مدّته فکیف احتمالى لبلاء الاخرة و جلیل وقوع المکاره فیها و هو بلاء تطول مدّته و یدوم مقامه و لا یخفّف عن اهله؛ پروردگارا تو ناتوانى مرا در برابر کمى از رنج و عذاب دنیا و ناراحتیهایى که در دنیا به اهل دنیا مى‏رسد مى‏دانى با این که درد و رنجى است که زمانش کوتاه و بقایش کم و مدتش ناچیز است، پس چگونه طاقت عذاب آخرت و ناراحتیهاى شدید آن را دارم، حال آن که مدت آن طولانى و بقایش زیاد است و تخفیفى به مجازات‏شدگان داده نمى‏شود».

در ضمن از تعبیرات بالا چنین استفاده مى‏شود که آتش دوزخ، موجودى هوشیار است و بر اثر خشم فرشته‏اى که مالک دوزخ است به وحشت درمى‏آید و به هرسو پرتاب مى‏شود، و نیز از تعبیرات فوق استفاده مى‏شود که عذاب دوزخ هم جنبه جسمانى دارد که سوزش آتش است و هم روحانى که مجاورت و همنشینى با شیطان است.

بخش پنجم‏

أیّها الیفن الکبیر، الّذی قد لهزه القتیر، کیف أنت إذا التحمت أطواق النّار بعظام الأعناق، و نشبت الجوامع حتّى أکلت لحوم السّواعد. فاللّه اللّه معشر العباد! و أنتم سالمون فی الصّحّة قبل السّقم، و فی الفسحة قبل الضّیق. فاسعوا فی فکاک رقابکم من قبل أن تغلق رهائنها. أسهروا عیونکم، و أضمروا بطونکم، و استعملوا أقدامکم، و أنفقوا أموالکم، و خذوا من أجسادکم فجودوا بها على أنفسکم، و لا تبخلوا بها عنها، فقد قال اللّه سبحانه: «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ» و قال تعالى: «مَنْ ذَا الَّذِی یُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ وَ لَهُ أَجْرٌ کَرِیمٌ» فلم یستنصرکم من ذلّ، و لم یستقرضکم من قلّ؛ استنصرکم «و له جنود السّماوات و الأرض و هو العزیز الحکیم». و استقرضکم «و له خزائن السّماوات و الأرض و هو الغنیّ الحمید». و إنّما أراد أن «لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا».

ترجمه‏

اى پیر کهن‏سال! اى کسى که پیرى در سراسر وجودت نفوذ کرده! چگونه خواهى بود آن زمانى که طوقهاى آتشین به گردنها افکنده مى‏شود و غلهاى جامعه دست و گردن را به یکدیگر مى‏بندد و چنان فشار مى‏دهد که گوشت‏هاى ساق دستها را مى‏خورد. خدا را خدا را! اى بندگان خدا! اکنون که سالم و تندرست هستید و پیش از آنکه بیمار شوید و اکنون که در حال وسعت به سر مى‏برید، پیش از آنکه در تنگناى زندگى قرار گیرید فرصت‏

را غنیمت بشمرید و کوشش کنید گردن خود را از زیر بار مسئولیتها رها سازید پیش از آنکه درهاى رهایى به روى شما بسته شود. چشمها را در دل شب بیدار دارید، شکمها را لاغر کنید، گامها را بکار گیرید، اموال خود را انفاق کنید و از جسم و تن خویش بکاهید و بر جان و روان خود بیفزایید و در این کار بخل نورزید. خداوند سبحان فرموده: «اگر خدا را یارى کنید، شما را یارى مى‏کند و گامهایتان را استوار مى‏دارد» و نیز فرموده است: «کیست که به خداوند قرض نیکو دهد تا چند برابر به او عطا کند و براى چنین کسى پاداش والایى است». به یقین خدا به سبب ضعف و ناتوانى از شما یارى نطلبیده و قرض گرفتنش از شما (انفاق در راهش) به سبب کمبود نیست. او از شما یارى خواسته در حالى که لشکرهاى آسمانها و زمین از آن اوست و شکست‏ناپذیر و حکیم است و (همچنین) از شما درخواست قرض کرده در حالى که گنجهاى آسمانها و زمین به او تعلق دارد و بى‏نیاز و شایسته ستایش است. او خواسته است شما را بیازماید که کدام‏یک نیکوکارترید.

شرح و تفسیر

آزمون الهى‏

در این بخش از خطبه لحن کلام امام تغییر مى‏کند و پیران کهن‏سال را مخاطب قرار مى‏دهد و بخشى از دردناک‏ترین عذاب قیامت را براى آنها بازگو مى‏کند. سپس همه بندگان خدا را به استفاده از فرصت براى نجات از عذاب و کیفر الهى فرامى‏خواند و دستورات دقیقى در این زمینه مى‏دهد که یکى از آنها دستور انفاق است، مى‏فرماید: «اى پیر کهن‏سال! اى کسى که پیرى در سراسر وجودت نفوذ کرده! چگونه خواهى بود آن زمانى که طوقهاى آتشین به گردنهاى افکنده شود و غلهاى جامعه دست و گردن را به یکدیگر ببندد و چنان فشار دهد که گوشتهاى ساق دستها را بخورد»؛ (أیّها الیفن(47)

الکبیر، الّذی قد لهزه(48) القتیر(49)، کیف أنت إذا التحمت(50) أطواق النّار بعظام الأعناق، و نشبت(51) الجوامع(52) حتّى أکلت لحوم السّواعد(53)).

چرا امام علیه السّلام خطاب به پیر کهن‏سال مى‏کند؟ ممکن است به خاطر این باشد که آفتاب عمر آنها بر لب بام آمده- هرچند مرگ هیچ‏کس را خبر نمى‏کند- و باید بیشتر مراقبت کنند و یا به جهت اینکه پیران در جوانان و فرزندان و خانواده خود نفوذ دارند و مى‏توانند آنها را پند دهند. جمله «قد لهزه القتیر» با توجه به این که «لهز» در اصل به معناى نفوذ و گسترش چیزى در چیز دیگر است و «قتیر» از ریشه «قتر» (بر وزن چتر) تنگ گرفتن و سخت‏گیرى است مفهومش این است که پیرى در همه وجود آنها نفوذ کرده، استخوانها سست شده، مغز و اعصاب ضعیف گشته و همه اعضاى بدن ناتوان شده است.

امام علیه السّلام در اینجا به دو عذاب بسیار دردناک دوزخیان اشاره مى‏کند. یکى طوقه‏هاى آتشین که به گردن مجرمان انداخته مى‏شود، به گوشت آنها نفوذ کرده و به استخوانها مى‏رسد و دیگر غلهاى جامعه است که دستها را محکم به گردنها مى‏بندد به گونه‏اى که ساق دست را مجروح مى‏کند. البتّه این عذابها گرچه بسیار دردناک است ولى به سبب‏

تأثیر بازدارندگى آنها از گناه، رحمت محسوب مى‏شود.

در ادامه این سخن عموم بندگان را مخاطب ساخته، مى‏فرماید: «خدا را، خدا را، اى بندگان خدا! اکنون که سالم و تندرست هستید پیش از آنکه بیمار شوید و اکنون که در حال وسعت قرار دارید پیش از آنکه در تنگناى زندگى قرار گیرید، فرصت را غنیمت بشمرید و کوشش کنید گردن خود را از زیر بار مسئولیتها رها سازید پیش از آنکه درهاى رهایى به روى شما بسته شود»؛ (فاللّه معشر العباد! و أنتم سالمون فی الصّحّة قبل السّقم، و فی الفسحة قبل الضّیق. فاسعوا فی فکاک رقابکم من قبل أن تغلق رهائنها(54)).

در اینجا امام علیه السّلام به دو نعمت بزرگ الهى اشاره مى‏کند که یکى سلامت و تندرستى و دیگر فراهم بودن امکانات که سبب مى‏شود انسان توانایى بر اقدام به هرکارى داشته باشد. آرى به همگان هشدار مى‏دهد که از این فرصتها استفاده کنند و خود را از زیر بار مسئولیت رها سازند. عبارت «فاسعوا فی فکاک رقابکم» اشاره به این است که ذمّه همه انسانها مشغول به تکالیفى است که تا آن را انجام ندهند آزاد نمى‏شوند. در زمانهاى گذشته در میان بعضى از اقوام چنین معمول بود که اگر بدهکارى توان پرداخت بدهى‏هاى خود را نداشت طلبکار شخص بدهکار را به بردگى مى‏گرفت و تا بدهى خود را نمى‏پرداخت آزاد نمى‏شد و طوق بندگى او را در گردن داشت، جمله بالا مى‏تواند کنایه‏اى از این مطلب باشد.

فقره «قبل أن تغلق رهائنها» نیز اشاره‏اى به این است که هرگاه شخص بدهکار در اداى بدهى خود کوتاهى کند چیزى را که به گروگان نزد طلبکار گذاشته است به ملک او درمى‏آید (البتّه به مقدار طلبش). امام علیه السّلام مى‏فرماید: دیون الهى خود را که همان انجام فرامانها و واجبات است ادا کنید تا گروگان آنها که خود شما هستید رهایى یابد.

در ادامه این سخن امام علیه السّلام آنچه را در عبارات قبل کلى و سربسته بیان فرموده بود به طور مشروح بیان کرده و روى پنج موضوع تکیه مى‏کند و مى‏فرماید: «چشمها را در دل شب بیدار دارید، شکمها را لاغر کنید، گامها را بکار گیرید، اموال خود را انفاق کنید و از جسم و تن خویش بکاهید و بر جان و روان خود بیفزایید و در این کار بخل نورزید»؛ (أسهروا(55) عیونکم، و أضمروا(56) بطونکم، و استعملوا أقدامکم، و أنفقوا أموالکم، و خذوا من أجسادکم فجودوا بها على أنفسکم، و لا تبخلوا بها عنها).

منظور از «بیدار داشتن چشمها در دل شب» همان راز و نیاز شبانه مخصوصا نماز شب است و «لاغر ساختن شکمها» اشاره به روزه داشتن و «بکار گرفتن قدم‏ها» اشاره به قیام شبانه یا گام برداشتن در راه حلّ مشکلات مردم و کمک به دردمندان و نیازمندان و «انفاق اموال» اشاره به خمس و زکات واجب و صدقات مستحب، و «گرفتن از بدنها و افزودن بر جان و روان» اشاره به ریاضات شرعى و خودسازى و جهاد در راه خداست.

آن‏گاه امام با استفاده از دو آیه قرآن مجید بر سخنان خویش مهر تأیید مى‏نهد و مى‏گوید: «خداوند سبحان فرموده: اگر خدا را یارى کنید، شما را یارى مى‏کند و گامهایتان را استوار مى‏دارد»؛ (فقد قال اللّه سبحانه: «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ»(57)).

«و نیز فرموده: کیست که به خداوند قرض نیکو دهد، تا چند برابر به او عطا کند و براى چنین کسى پاداش والایى است»؛ (و قال تعالى: «مَنْ ذَا الَّذِی یُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ وَ لَهُ أَجْرٌ کَرِیمٌ»(58)).

حضرت در توضیح این آیات مى‏افزاید: «به یقین خدا به سبب ضعف و ناتوانى از شما یارى نطلبیده و قرض گرفتنش از شما (انفاق در راهش) به سبب کمبود نیست. او از شما یارى خواسته در حالى که لشکرهاى آسمانها و زمین از آن اوست و شکست‏ناپذیر و حکیم است و (همچنین) از شما درخواست قرض کرده در حالى که گنجهاى آسمانها و زمین به او تعلق دارد و بى‏نیاز و شایسته ستایش است. او خواسته است شما را بیازماید که کدام‏یک نیکوکارترید»؛ (فلم یستنصرکم من ذلّ، و لم یستقرضکم من قلّ؛ استنصرکم و له جنود السّماوات و الأرض و هو العزیز الحکیم و استقرضکم و له خزائن السّماوات و الأرض و هو الغنیّ الحمید و إنّما أراد أن لیبلوکم أیّکم أحسن عملا).

اشاره به اینکه خداوند نهایت لطافت در سخن را به کار برده تا هرکس کمترین آمادگى براى اطاعت در او باشد با این تعبیرات مملوّ از لطف و مهربانى، پند گیرد و در راه اطاعت او گام بردارد.

در حقیقت کلام امام پاسخ به این سخن است که مگر مى‏شود خداوندى که لشکر آسمانها و زمینها را در اختیار دارد از بنده ضعیف و ناتوانى که هرچه دارد از خداست یارى طلبد؟ یا کسى که همه خزائن آسمان و زمین در اختیار اوست از من ضعیفى که سر تا پایم غرق نعمت اوست قرض بگیرد؟ اگر خدا مى‏خواهد ضعیفى را یارى کند چرا خودش یارى نمى‏کند و اگر مى‏خواهد فقیرى بى‏نیاز شود چرا خودش اقدام نمى‏کند؟! امام علیه السّلام مى‏فرماید: هدف از همه اینها آزمودن مردم است.

شایان توجه است که همه گفته‏هاى بالا برگرفته از قرآن مجید است. در یک جا مى‏فرماید: ««وَ لَوْ یَشاءُ اللَّهُ لَانْتَصَرَ مِنْهُمْ وَ لکِنْ لِیَبْلُوَا بَعْضَکُمْ بِبَعْضٍ» و اگر خدا مى‏خواست خودش آنها را یارى مى‏کرد و دشمنانشان را کیفر مى‏داد اما مى‏خواهد بعضى‏

از شما را با بعضى دیگر بیازماید».(59)

در جاى دیگر مى‏فرماید: ««الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیاةَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا» آن کس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدام‏یک از شما بهتر عمل مى‏کنید»(60) و آیات دیگر.

بخش ششم‏

فبادروا بأعمالکم تکونوا مع جیران اللّه فی داره. رافق بهم رسله، و أزارهم ملائکته، و أکرم أسماعهم أن تسمع حسیس نار أبدا، و صان أجسادهم أن تلقى لغوبا و نصبا: «ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ» أقول ما تسمعون، و اللّه المستعان على نفسی و أنفسکم، و هو حسبنا و نعم الوکیل!

ترجمه‏

حال که چنین است به اعمال نیک مبادرت ورزید تا همنشین همسایگان خدا در سراى جاودان او باشید. نزد کسانى که خداوند، پیامبران خود را رفیق آنها ساخته، فرشتگان خود را به دیدارشان فرستاده و حتى گوشهایشان را از اینکه صداى خفیف آتش دوزخ را بشنوند رهایى بخشیده و بدنهایشان را از ملاقات هرگونه رنج و ناراحتى مصون داشته است. این فضل و رحمت الهى است که به هرکس بخواهد مى‏دهد و خداوند صاحب فضل عظیم است. من آنچه را مى‏شنوید مى‏گویم (و به شما اتمام حجت مى‏کنم) و خداوند را براى خود و شما به یارى مى‏طلبم و او کفایت‏کننده امور ما و بهترین حامى ماست.

شرح و تفسیر

به همسایگان الهى بپیوندید

امام علیه السّلام در پایان خطبه در یک نتیجه‏گیرى روشن مى‏فرماید: «حال که چنین است به‏

اعمال نیک مبادرت ورزید تا همنشین همسایگان خدا در سراى او باشید»؛ (فبادروا بأعمالکم تکونوا مع جیران اللّه فی داره).

سپس به شرح حال اوصاف این همسایگان پرداخته، مى‏فرماید: «نزد کسانى که خداوند پیامبران خود را رفیق آنها ساخته، فرشتگان خود را به دیدارشان فرستاده و حتى گوشهایشان را از این که صداى خفیف آتش دوزخ را بشنوند رهایى بخشیده و بدنهایشان را از ملاقات هرگونه رنج و ناراحتى مصون داشته است. این فضل و رحمت الهى است که به هرکس بخواهد مى‏دهد و خداوند صاحب فضل عظیم است»؛ (رافق بهم رسله، و أزارهم ملائکته، و أکرم أسماعهم أن تسمع حسیس(61) نار أبدا، و صان(62) أجسادهم أن تلقى لغوبا(63) و نصبا(64): «ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ»(35)).

امام علیه السّلام در این بیان زیبا و پرمعنا چهار وصف براى همسایگان الهى بیان مى‏کند که دو وصف، جنبه معنوى دارد و دو وصف آن جنبه مادّى؛ مرافقت و دوستى پیامبران و زیارت فرشتگان نسبت به آنها، دو نوع کرامت معنوى و فضیلت روحانى بى‏مانند است، و نشنیدن کمترین صداى آتش دوزخ و مصونیت در برابر هرگونه درد و رنج و ناراحتى، دو نوع کرامت مادى است که مایه آرامش جسم و جان آنهاست.

چه افتخارى از این بالاتر که انسان در بهترین غرفه‏هاى بهشتى با چنین افرادى‏

همنشین باشد که مشمول چنین مواهب مهم معنوى و مادى هستند.

در ضمن با استفاده از آیه شریفه قرآن، امام بر اهمیّت این نعمتهاى بهشتى تأکید مى‏نهد و آن را فضیلت بزرگ خدایى مى‏شمرد.

جمله «و أکرم أسماعهم …» برگرفته از آیه ««لا یَسْمَعُونَ حَسِیسَها وَ هُمْ فِی مَا اشْتَهَتْ أَنْفُسُهُمْ خالِدُونَ» آنها (بهشتیان) صداى آتش دوزخ را نمى‏شنوند و در آنچه دلهایشان بخواهد جاودانه متنعّم هستند».(65)

و جمله «و صان أجسادهم …» اشاره به آیه شریفه ««لا یَمَسُّنا فِیها نَصَبٌ وَ لا یَمَسُّنا فِیها لُغُوبٌ» در آن سراى جاویدان نه رنجى به ما مى‏رسد و نه واماندگى و ضعفى».(66)

در اینجا این سؤال پیش مى‏آید که «جیران اللّه، همسایگان خدا» چه کسانى هستند که این همه مقامشان بالاست؟

تعبیر به جیران (همسایگان) نشان مى‏دهد که آنها از خاصّان و مقربان درگاه خدا هستند تا آنجا که شایسته نام «جیران» شده‏اند و با توجه به اینکه فرشتگان و انبیا به سراغ آنها مى‏آیند معلوم مى‏شود نه پیامبرند و نه فرشته، بنابراین باید آنها از صدّیقین و شهدا و خاصّان و حواریّونى باشند که همچون پروانه بر گرد شمع وجود انبیا و اولیا گردش مى‏کنند و در سایه تقوا و خودسازى کامل به صورت افراد ممتازى درآمده‏اند که مشمول این همه عنایت الهى هستند، همان‏گونه که قرآن مجید مى‏فرماید: «وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً»(34)

شاهد این مطلب بیانى است که امام علیه السّلام در نامه 27 درباره گروهى از پرهیزگاران که در سطح بالایى از تقوا قرار دارند و زهد و بى‏اعتنایى آنها به زرق‏وبرق دنیا به حدّ اعلاست،

آورده است و در آن، عنوان «جیران اللّه» را به این گروه داده است.

سرانجام بعد از بیان همه گفتنیها در پایان این خطبه براى اتمام حجّت مى‏فرماید: «من آنچه را مى‏شنوید مى‏گویم (و اتمام حجت مى‏کنم) و خداوند را براى خود و شما به یارى مى‏طلبم و او کفایت‏کننده امور و بهترین حامى ماست»؛ (أقول ما تسمعون، و اللّه المستعان على نفسی و أنفسکم، و هو حسبنا و نعم الوکیل!).

به این ترتیب هم به آنها اتمام حجّت مى‏کند و هم براى موفقیّت آنها دعا مى‏نماید و هم توکل خود را بر خدا در همه حال روشن مى‏سازد.

نکته

طریق سیر و سلوک الى اللّه‏

امام علیه السّلام در این خطبه بهترین درسها را به سالکان راه حق، جهت خودسازى مى‏دهد و آیین سلوک و سیر الى اللّه را در جمله‏هاى کوتاه و پرمعنا بیان مى‏کند.

نخست با ذکر گوشه‏اى از عذابهاى دردناک دوزخ، آتش خوف الهى را در دلهاى آنها شعله‏ور مى‏سازد، سپس به آنها هشدار مى‏دهد که عمر شما و تندرستى شما عاریتى است، روزى همه را از شما مى‏گیرند، این فرصت را که در دست دارید غنیمت شمرید همانگونه که در حدیث معروف از پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و اله: «أغتنم خمسا قبل خمس؛ حیاتک قبل موتک و صحّتک قبل سقمک و فراغک قبل شغلک و شبابک قبل هرمک و غناک قبل فقرک؛ پنج چیز را قبل از پنج چیز غنیمت شمار، زندگى خود را قبل از مرگ، تندرستى خود را قبل از بیمارى و فراغت خاطرت را قبل از گرفتارى و جوانى را قبل از پیرى و غنایت را قبل از فقر».(67)

سپس به ریاضتهاى شرعى اشاره کرده، دستور بیدارى و عبادت شبانه و کم خوردن غذا و به کارگیرى گامها در راه خدمت به خلق و جهاد و آن‏گاه انفاق اموال و در یک کلمه کاستن از جسم و افزودن بر جان، مى‏دهد و دلهاى سالکان راه را با وعده‏هاى الهى با ذکر آیاتى از قرآن امیدوار و محکم مى‏سازد.

سرانجام انگیزه‏هاى معنوى را از طریق ذکر پاداشهاى عظیم که در جوار قرب پروردگار در انتظار آنان است، تقویت مى‏نماید. آرى این معلم بزرگ انسانیّت و این راهبر راهیان قرب الى اللّه، حق مطلب را در عبارات کوتاهى ضمن ارائه برنامه‏اى منسجم ادا مى‏کند.


1) سند خطبه:گرچه این خطبه را در کتب حدیثى پیش از سیّد رضى نیافتیم؛ ولى جمعى از کسانى که بعد از سیّد رضى این خطبه را در کتب خود آورده‏اند، گاه به گونه‏اى ذکر کرده‏اند که نشان مى‏دهد به منبعى غیر از نهج البلاغه نیز دست داشته‏اند.از جمله کسانى که این خطبه را در کتاب خود آورده «زمخشرى» در کتاب ربیع الابرار درباره انواع آتش دوزخ بخشى از این خطبه را که مربوط به این مطلب است ذکر کرده. ابن اثیر نیز در کتاب خود نهایه لغات پیچیده‏اى را از این خطبه تفسیر کرده است.سیّد هاشم بحرانى هم در کتاب برهان بخشهایى از آن را ذکر کرده که تفاوتهایى با آنچه در نهج البلاغه آمده، دارد و نشان مى‏دهد منبع دیگرى در دست داشته است. (مصادر نهج البلاغه، جلد 2، صفحه 459).

2) شرح ابن ابى الحدید، جلد 10، صفحه 126.

3) «منصبة» مصدر میمى از ریشه «نصب» بر وزن «غضب» به معناى تعب و خستگى است. مصدر در اینجا معناى اسم مصدرى دارد.

4) «یهجموا» از ریشه «هجوم» به معناى ورود ناگهانى یا حمله ناگهانى است و در بعضى از موارد معناى قوه و قدرت، در آن منظور است.

5) «معتبر» اسم مفعول است از ریشه «عبرت» در اصل به معناى عبور از چیزى است و چون حوادث عبرت‏انگیز انسان را از چیزى به چیز دیگر که همانند است عبور مى‏دهد به آن عبرت مى‏گویند، بنابراین معتبر به هرچیزى گفته مى‏شود که مایه عبرت باشد و بتوان از آن براى حوادث مشابه پند گرفت.

6) «مصّاح» جمع «مصحّه» به معناى اسم مصدر از ریشه صحّت است، بنابراین به معناى حالت تندرستى است.

7) شارحان نهج البلاغه در تفسیر این چند جمله و این که «حلالها و حرامها …» معطوف بر چه چیزى است گفت‏وگوى زیادى دارند که غالب آنها خالى از تکلفات نیست. بهتر آن است که «حلالها … و ما أعد اللّه …» عطف بر «بمعتبر» باشد که مفهومش این مى‏شود: پیامبران الهى سه وظیفه دیگر را که در بالا شرح داده شد بر عهده داشتند.

8) المعجم الوسیط، واژه «حمد».

9) مدثر، آیه 38.

10) مائده، آیه 3.

11) «بادى» از ریشه «بدو» بر وزن «جبر» به معناى آشکار شدن گرفته شده و جنبه وصفى دارد و به معناى آشکار و نمایان است.

12) الکافى، جلد 1، باب البدع و الرأى و المقاییس، حدیث 19.

13) بقره، آیه 285.

14) جاثیه، آیه 13.

15) بقره، آیه 29.

16) رعد، آیه 28.

17) اعراف، آیه 201.

18) «احمر» به معناى سرخپوست نیست، بلکه به معناى گندمگون است، زیرا سفیدپوستان آن محیط در واقع گندمگون بودند.

19) تفسیر قرطبى، جلد 9، صفحه 61- 62.

20) بحار الانوار، جلد 22، صفحه 348.

21) بحار الانوار، جلد 73، صفحه 350.

22) حجرات، آیه 9.

23) حجرات، آیه 13.

24) بقره، آیه 197.

25) مریم، آیه 63.

26) «نواصى» جمع «ناصیة» به معناى موهاى پیش سر و اشاره به قدرت قاهره خداوند و کنایه از سلطه او بر همه‏چیز است.

27) «تقلّب» در اینجا به معناى «تصرّف» و هرگونه دگرگونى است، اشاره به این‏که همه حرکات شما در دست قدرت اوست.

28) ملک، آیه 13.

29) انفطار، آیات 10- 12.

30) طلاق، آیه 2.

31) تفسیر مجمع البیان، جلد 10، صفحه 306.

32) انفال، آیه 29.

33) «اصطنع» یعنى آن را ساخته و پرداخته (از ریشه «صنع» گرفته شده است).

34) نساء، آیه 69.

35) حدید، آیه 21.

36) رعد، آیات 23 و 24.

37) «یرهق» از ریشه «رهق» بر وزن «شفق» در اصل به معناى پوشاندن چیزى با قهر و غلبه است و در اینجا به معناى غلبه و تسلّط مرگ بر انسان است.

38) مؤمنون، آیه 99 و 100.

39) غافر، آیه 39.

40) «شوکة» به معناى خار است، سپس به سرنیزه‏هاى سربازان و بعد به هرگونه اسلحه اطلاق شده است و چون سلاح نشانه قدرت و شدت است به هرگونه قدرت، شوکت اطلاق مى‏شود.

41) «تدمیه» از ریشه «ادماء» به معناى خارج ساختن خون از بدن است.

42) «رمضاء» به معناى شدت گرما و همچنین زمین‏ها و سنگهایى است که بر اثر تابش آفتاب، داغ و سوزان مى‏شود.

43) «طابقین» تثنیه «طابق» است و به فتح و کسر باء هردو آمده و به معناى آجر بزرگ و طبقه ساختمان است و به چیزى که نان روى آن مى‏پزند و یا غذا در آن سرخ مى‏کنند نیز گفته شده و گویا از واژه تابه فارسى، گرفته شده است.

44) «حطم» از ریشه «حطم» بر وزن «حتم» به معناى شکستن و خرد کردن چیزى است. این تعبیر در مورد اشیایى که به شدت به هم بخورد و خرد شوند، اطلاق مى‏گردد و به همین مناسبت یکى از نامهاى دوزخ «حطمة» است.

45) «توثبت» از ماده «وثوب» به معناى جستن و پریدن است.

46) فى ظلال نهج البلاغه، جلد 3، صفحه 46 (با اقتباس).

47) «یفن» به معناى پیرمرد کهن‏سال است.

48) «لهز» از ریشه «لهز» بر وزن «محض» به معناى آشکار شدن و آمیختن و نفوذ کردن در چیزى است.

49) «قتیر» در اصل نوک میخهایى است که در سر حلقه‏هاى زره قرار دارد. سپس به هرامر مشکل‏زا و کار سخت‏گیرانه اطلاق شده است و چون دوران پیرى یکى از مشکلات شدید است واژه قتیر به پیرى نیز اطلاق شده است و در خطبه بالا نیز به همین معناست.

50) «التحمت» از ماده «لحم» بر وزن «فهم» به معناى درهم فرورفتن و محکم شدن آمده است و مفهوم آن در جمله بالا این است که طوقهاى آتشین به استخوانهاى گردن مى‏چسبد و «لاحم» به معناى پر کردن شکاف چیزى و به اصطلاح لحیم کردن است. و «لحم» به معناى گوشت نیز از همین معنا سرچشمه گرفته که میان استخوانها را پر مى‏کند.

51) «نشبت» از ریشه «نشب» بر وزن «رجب» آویزان شدن است.

52) «جوامع» جمع «جامعه» غل و زنجیر است که دستها را به گردن مى‏بندد.

53) «سواعد» جمع «ساعد» به معناى ساق دست است.

54) «رهائن» جمع «رهینه» به معناى گروگان است.

55) «اسهروا» از ریشه «سهر» بر وزن «سفر» به معناى شب‏بیدارى است.

56) «اضمروا» از «ضمور» بر وزن «عبور» به معناى لاغر شدن است و چون به باب افعال مى‏رود (اضمار) لاغر کردن معنا مى‏دهد.

57) محمد، آیه 7.

58) حدید، آیه 11.

59) محمد، آیه 4.

60) ملک، آیه 2.

61) «حسیس» از ریشه «حس» گرفته شده و به گفته ارباب لغت به معناى صداى محسوس و یا صداى ضعیف و خفیف است.

62) «صان» از «صیانت» نگهدارى کردن است.

63) «لغوب» مصدر و به معناى مشقّت و زحمت است.

64) «نصب» به معناى خستگى و رنج است. بعضى «لغوب» را به مشقت و زحمت روحى و «نصب» را به معناى مشقت جسمانى مى‏دانند. به این ترتیب در بهشت و جوار قرب الهى نه خبرى از خستگى روح است و نه جسم.

65) انبیاء، آیه 102.

66) فاطر، آیه 35.

67) کنز العمال، حدیث شماره 43490 و بحار الانوار، جلد 74، صفحه 75 (با اندکى تفاوت).