جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطبه 146(1)

زمان مطالعه: 15 دقیقه

و من کلام له علیه السّلام

و قد استشاره عمر بن الخطاب فی الشخوص لقتال الفرس بنفسه‏

از سخنان امام علیه السّلام است که پس از مشورت خواهى عمر از آن حضرت که شخصا براى جنگ با ایرانیان حرکت کند بیان فرموده است.

خطبه در یک نگاه‏

در این مورد که این مشورت خواهى و پاسخ آن در خصوص حضور در نبرد نهاوند بوده یا قادسیه، در میان مورخان اختلاف نظر است. «طبرى»- مطابق گفته ابن ابى الحدید- آن را مربوط به جنگ نهاوند مى‏داند در حالى که «مدائنى» در کتاب «الفتوح» آن را مربوط به جنگ قادسیه مى‏شمرد(2)

آنچه در «تاریخ طبرى» آمده به طور خلاصه چنین است: هنگامى که‏

«عمر» تصمیم گرفت شخصا با نیروهاى عجم در نهاوند رو به رو شود، از صحابه مشورت خواست. «طلحه» و «عثمان» پیش قدم شدند و نظر خود را گفتند، ولى «عمر» از امیر مؤمنان على علیه السّلام تقاضاى اظهار نظر کرد، حضرت نظر خود را دایر بر عدم حضور «عمر» در جنگ طى بیانى مستدل و حساب شده ایراد فرمود که خطبه بالا بخشى از آن است.

مرحوم «شیخ مفید» در «ارشاد» مى‏گوید: از جمله امورى که از امیر مؤمنان على علیه السّلام در مورد ارشاد کردن مسلمین به آنچه مصلحتشان در آن است، و پیشگیرى از مفاسدى که اگر ارشاد حضرت علیه السّلام نبود به آن گرفتار مى‏شدند نقل شده، چیزى است که «ابو بکر هذلى» آن را بازگو مى‏کند: گروهى از مردم همدان و رى و اصفهان و دامغان و نهاوند با یکدیگر مکاتبه کردند و رسولانى فرستادند و پس از مشورتها به این نظر رسیدند، که چون اسلام رهبر نخستین خود (پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله) را از دست داده و پس از او زمامدارى آمده که چندان دوام نکرد، و بعد از او دیگرى آمده که عمرش طولانى شده و به شهرهاى ما حمله نموده است، اگر او را از سرزمین خود بیرون نرانیم ما را رها نخواهد کرد.

خبر اتّحاد ایرانیان در مبارزه در برابر لشکر اسلام به عمر رسید و او بیمناک شد، به مسجد آمد و جریان را با صحابه در میان گذاشت، هر کسى چیزى گفت، ولى امیر مؤمنان على علیه السّلام آخرین سخن را در این زمینه ایراد کرد (که بخشى از آن در خطبه مورد بحث آمده) و خلیفه را به آنچه را صلاح اسلام و مسلمین بود فراخوانده.

«شیخ مفید» در پایان این نقل مى‏گوید: «بنگرید! چگونه امام علیه السّلام در چنین موقعیت حسّاسى رأى صائب را بیان فرمود و مسلمین را نجات داد»(3)

به هر حال این خطبه در مجموع یک مطلب را دنبال مى‏کند، و آن این که در بعضى از شرایط، شرکت رییس حکومت در جنگ بسیار خطرناک است و ممکن است دو مشکل مهم به بار آورد: یکى این که، نفرات دشمن دست به دست هم بدهند و او را به هر قیمتى که شده از پاى در آورند، و نظام لشکر از هم گسسته شود، دیگر این که، به فرض که چنین خطرى پیش نیاید، ممکن است با خالى شدن پشت جبهه، دشمنان از اطراف و اکناف به مراکز اصلى اسلام حمله‏ور شوند و خطرات مهمى از این نظر دامان اسلام و مسلمین را بگیرد.

این خطبه به خوبى نشان مى‏دهد که على علیه السّلام آن جا که پاى مصالح اسلام و مسلمین در میان بود، حتى به مخالفین خود نیز کمک مى‏کرد مبادا کمترین آسیبى به حوزه اسلام برسد.

البتّه این سخن بدان معنا نیست که رییس حکومت، هرگز نباید شخصا در میدان نبرد حاضر شود، تا به کار خود امیر مؤمنان علیه السّلام در جنگهاى جمل و صفین و نهروان و از آن بالاتر به حضورى که پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله در غزوات داشت نقض شود، بلکه شرایط کاملا متفاوت است و شرایط زمان خلیفه دوّم چنین اقتضا مى‏کرد.

این نکته شایان توجه است که گاهى جنگ در داخل کشور اسلام است و در مناطق نزدیک، در چنین شرایطى حضور رییس حکومت در جنگ، مشکلى ایجاد نمى‏کند، ولى گاه در نقاط دور دست و در برابر دشمنانى بسیار نیرومند و داراى لشکرى گسترده صورت مى‏گیرد، در چنین شرایطى حضور وى در میدان نبرد ممکن است مشکلات عظیمى به بار آورد.

در ذیل خطبه 134 که مضمونى مشابه این خطبه داشت نیز در این زمینه سخن گفتیم.

بخش اوّل‏

إنّ هذا الأمر لم یکن نصره و لا خذلانه بکثرة و لا بقلّة. و هو دین اللّه الّذی أظهره، و جنده الّذی أعدّه و أمدّه، حتّى بلغ ما بلغ، و طلع حیث طلع؛ و نحن على موعود من اللّه، و اللّه منجز وعده، و ناصر جنده. و مکان القیّم بالأمر مکان النّظام من الخرز یجمعه و یضمّه: فإن انقطع النّظام تفرّق الخرز و ذهب، ثمّ لم یجتمع بحذافیره أبدا. و العرب الیوم، و إن کانوا قلیلا، فهم کثیرون بالإسلام، عزیزون بالإجتماع! فکن قطبا، و استدر الرّحا بالعرب، و أصلهم دونک نار الحرب، فإنّک إن شخصت من هذه الأرض انتقضت علیک العرب من أطرافها و أقطارها، حتّى یکون ما تدع وراءک من العورات أهمّ إلیک ممّا بین یدیک.

ترجمه‏

پیروزى و شکست این امر (اسلام)، تاکنون بستگى به فزونى و کمى جمعیّت نداشته است، این آیین خداست که خداوند آن را پیروز ساخته، و سپاه اوست که آن را آماده کرده و یارى نموده، تا بدان جا که باید برسد رسید، و هر جا باید طلوع کند طلوع کرد.

خداوند به ما وعده پیروزى داده است، و او به وعده خودش عمل خواهد کرد، و سپاه خود را یارى مى‏کند.

(بدان) موقعیت زمامدار مانند رشته است که مهره‏ها را جمع مى‏کند و ارتباط مى‏بخشد، اگر رشته از هم بگسلد، مهره‏ها پراکنده مى‏شوند، و هر یک به جایى خواهد افتاد، به گونه‏اى که هرگز نتوان همه را جمع کرد.

عرب، گر چه امروز از نظر تعداد کم است، ولى با وجود اسلام بسیار است، و با اجتماع (و انسجامى که در پرتو این آیین پاک) به دست آورده است، قدرتمند و شکست ناپذیرست. حال که چنین است تو همچون قطب آسیاب باش، و آن را به وسیله عرب به گردش درآور و آتش جنگ را دور از خود شعله‏ور ساز؛ چرا که اگر شخصا از این سرزمین خارج شوى، ممکن است اعراب باقیمانده (که در میان آنها منافقان وجود دارند) از گوشه و کنار سر از فرمانت برتابند، تا آن جا که نقاط آسیب پذیرى که پشت سر نهاده‏اى از آنچه پیش رو دارى مهمتر خواهد بود!

شرح و تفسیر

مرکز حکومت را رها مکن‏

امام علیه السّلام در آغاز براى این که مسلمانان به خاطر فزونى لشکر دشمن در این نبرد بزرگ مرعوب نشوند، به خصوص این که از تواریخ چنین بر مى‏آید که «عثمان» در برابر مشورت خلیفه دوّم سخنى گفت که نشان مقبولیّت داشت، مى‏فرماید: «پیروزى و شکست این امر (اسلام) تاکنون بستگى به فزونى و کمى جمعیّت نداشته است، این آیین خداست که خداوند آن را پیروز ساخته، و سپاه اوست که آن را آماده کرده و یارى نموده، تا بدان جا که باید برسد رسید، و هر جا باید طلوع کند طلوع کرد» (إنّ هذا الأمر لم یکن نصره و لا خذلانه بکثرة و لا بقلّة. و هو دین اللّه الّذی أظهره، و جنده الّذی أعدّه و أمدّه، حتّى بلغ ما بلغ، و طلع حیث طلع).

اشاره به این که ما در بسیارى از جنگها در عصر پیامبر صلّى اللّه علیه و آله در مقابل دشمن در اقلیّت بودیم، با این حال پیروز شدیم، ما مشمول عنایات و الطاف الهى هستیم، و همیشه سایه این عنایات را بر سر خود دیده‏ایم، بنابر این از فزونى‏

لشکر دشمن نهراسید، و با توکّل بر لطف خدا پیش روید.

این تعبیر یاد آور پیروزى مسلمین در جنگ‏هاى «بدر» و «احزاب» و مانند آنهاست.

ممکن است تفاوت میان جمله «بلغ ما بلغ» و «طلع حیث طلع» این بوده باشد که جمله دوّم از خواستگاه اسلام خبر مى‏دهد، و جمله اوّل از منتهاى منطقه نفوذ اسلام سخن مى‏گوید.

این احتمال نیز وجود دارد که جمله اوّل اشاره به مناطقى دارد که اسلام در آن جا نفوذ کرد، و جمله دوّم اشاره به مناطقى دارد که هر چند اسلام در آن جا نفوذ نکرد، ولى آوازه اسلام در آن جا پیچید، و شعاع اسلام در آن افتاد، و زمینه را براى پیشرفت اسلام فراهم ساخت.

و یا این که جمله اوّل اشاره به قدرت و قوّت اسلام است، و جمله دوّم اشاره به گسترش اسلام.

و به دنبال این سخن براى تأکید بیشتر، چنین مى‏فرماید: «خداوند به ما وعده پیروزى داده است، و او به وعده خودش عمل خواهد کرد، و سپاه خود را یارى مى‏کند» (و نحن على موعود من اللّه، و اللّه منجز وعده، و ناصر جنده).

اشاره به آیه شریفه: ««هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدى‏ وَ دِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ»؛ او کسى است که رسولش را با هدایت و آیین حق فرستاد تا آن را بر همه آیین‏ها پیروز کند هر چند مشرکان کراهت داشته باشند»(4)

و آیه: ««إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنا وَ الَّذِینَ آمَنُوا فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ یَوْمَ یَقُومُ الْأَشْهادُ»؛ ما به یقین پیامبران خود و کسانى را که ایمان آورده‏اند در زندگى‏

دنیا و (در آخرت) روزى که گواهان به پا مى‏خیزند یارى مى‏دهیم»(5)

آرى!، در سایه ایمان، پیروزى دنیا و آخرت به ما وعده داده شده است، و آیات دیگر که همه بر این معنا گواهى مى‏دهد.

امام علیه السّلام بعد از ذکر این مقدمه که براى آرامش روحى خلیفه و حاضران بیان فرموده، به سراغ موضوع اصلى مشورت که شرکت شخص «عمر» در جنگ بوده، مى‏رود و چنین مى‏فرماید: (بدان!) «موقعیت زمامدار مانند رشته است که مهره‏ها را جمع مى‏کند و ارتباط مى‏بخشد، اگر رشته از هم بگسلد، مهره‏ها پراکنده مى‏شوند، و هر یک به جایى خواهد افتاد، به گونه‏اى که هرگز نتوان همه را جمع کرد». (و مکان القیّم بالأمر مکان النّظام من الخرز یجمعه و یضمّه: فإن انقطع النّظام(6) تفرّق الخرز(7) و ذهب، ثمّ لم یجتمع بحذافیره(8) أبدا).

چه تعبیر جالب و تشبیه زیبایى! زمامدار و فرمانده یک کشور به منزله ریسمان تسبیح یا گردنبند است، که رمز وحدت و انسجام امت است، و در ضمن این نکته را به زمامداران مى‏آموزد که باید آن قدر سعه صدر و گستردگى فکر داشته باشند که بتوانند تمام افراد زیر نظر خود را در یک مجموعه منسجم گرد آورند.

سپس امام علیه السّلام بار دیگر به تقویت روحیه آنان پرداخته، مى‏فرماید: «عرب گر چه امروز از نظر تعداد کم است ولى با وجود اسلام بسیارند، و با اجتماع (و انسجامى که در پرتو این آیین پاک) به دست آورده‏اند قدرتمند و شکست ناپذیرند!» (و العرب الیوم، و إن کانوا قلیلا، فهم کثیرون بالإسلام، عزیزون بالإجتماع).

سپس بار دیگر به نتیجه‏گیرى اصلى پرداخته مى‏افزاید: «حال که چنین است تو همچون قطب آسیاب باش، و آن را به وسیله عرب به گردش در آور، و آتش جنگ را دور از خود شعله‏ور ساز!» (فکن قطبا، و استدر الرّحا بالعرب، و أصلهم(9) دونک نار الحرب).

سپس به دلیل آن پرداخته، مى‏فرماید: «چرا که اگر شخصا از این سرزمین خارج شوى، ممکن است اعراب باقیمانده (که در میان آنها منافقان وجود دارند) از اطراف و اکناف سر از فرمانت برتابند، تا آن جا که نقاط آسیب پذیرى که پشت سرگذارده‏اى از آنچه پیش روى دارى مهمتر خواهد بود!» (فإنّک إن شخصت(10) من هذه الأرض انتقضت علیک العرب من أطرافها و أقطارها، حتّى یکون ما تدع وراءک من العورات(11) أهمّ إلیک ممّا بین یدیک).

اشاره به این که اسلام هنوز در آغاز کار بود، و منافقان و بازماندگان عصر جاهلیّت هنوز در صفوف عرب جاى داشتند، و در انتظار فرصتى بودند که از پشت به مسلمین واقعى خنجر بزنند، اگر زمامدار و یاران وفادارش همگى به نقطه دور دستى بروند، میدان براى بد اندیشان و مفسدان و منافقان خالى مى‏شود، و ممکن است آنها خطراتى بیافرینند که از خطر دشمن بیرونى مهمتر باشد.

اضافه بر این اگر مشکلى براى لشکر در جبهه‏ها به وجود آید، زمامدارى که در مرکز نشسته است مى‏تواند گروه‏هاى تازه نفسى را بسیج کند، و به میدان بفرستد، ولى اگر خودش حضور در میدان داشته باشد پشت لشکر به کلى خالى مى‏شود.

در ضمن توجه به این نکته لازم است که عرب در جمله (و العرب الیوم …) با عرب در جمله (انتقضت علیک العرب …) اشاره به دو گروه مختلف از عرب است. گروه اوّل مؤمنان خالص را مى‏گوید، و گروه دوّم منافقان به ظاهر مؤمن و یا مسلمانان آسیب پذیر.

نکته‏

آنچه از فراز بالا استفاده مى‏شود درسهاى مهمى در زمینه مدیریت و فرماندهى و کشوردارى است، اوّلا نشان مى‏دهد که حفظ رهبر و زمامدار یک قوم و ملّت، نه به عنوان یک مسأله شخصى، بلکه به عنوان یک مسأله اجتماعى از اهمّ واجبات است؛ چرا که رمز وحدت و انسجام و پایدارى آنهاست، به همین دلیل باید تمام تدابیر لازم براى حفظ او در نظر گرفته شود و حتى احتمال خطر را نباید از نظر دور داشت، به خصوص این که دشمن نیز با اطلاع بر این موضوع سعى دارد قبل از هر چیز شخص رهبر و زمامدار را هدف قرار دهد.

تجربه تاریخى نیز نشان داده است که نزدیکترین راه براى شکست یک جمعیّت، در هم کوبیدن رهبر و تشکیلات رهبرى است. در قرآن مجید در داستان «بنى اسرائیل» و مبارزه آنها با «جالوت» نیز مى‏بینیم «داوود» شخص «جالوت» را نشانه‏گیرى کرد و او را از پاى در آورد، و به دنبال آن لشکرش متلاشى شد.

ثانیا: رهبران جامعه باید با یک چشم دشمنان خارجى را بنگرند و با چشم دیگر مراقب دشمنان داخلى باشند، حتى مطابق این خطبه و تجارب فراوان تاریخى، خطر دشمنان داخلى بیش از خارجى است؛ چرا که آنها که از بیرون مى‏آیند شناخته شده‏اند، و دشمنان داخلى غالبا به صورت منافقانى خود را در لابه‏لاى جمعیّت مستور مى‏دارند، و هر زمان فرصت پیدا کنند ضربه مى‏زنند، به علاوه از تمام نقاط آسیب پذیر داخل آگاه و با خبرند، و راه نفوذ به مناطق حسّاس را مى‏دانند، به همین دلیل امیر مؤمنان على علیه السّلام از آنها و آسیبهاى احتمالى آنها تعبیر به «عورات» مى‏فرماید، و خطر آنها را مهمتر مى‏شمرد.

بخش دوّم‏

إنّ الأعاجم إن ینظروا إلیک غدا یقولوا: هذا أصل العرب، فإذا اقتطعتموه استرحتم، فیکون ذلک أشدّ لکلبهم علیک، و طمعهم فیک. فأمّا ما ذکرت من مسیر القوم إلى قتال المسلمین، فإنّ اللّه سبحانه هو أکره لمسیرهم منک، و هو أقدر على تغییر ما یکره.

و أمّا ما ذکرت من عددهم، فإنّا لم نکن نقاتل فیما مضى بالکثرة، و إنّما کنّا نقاتل بالنّصر و المعونة!

ترجمه‏

هر گاه عجم‏ها فردا چشمشان به تو (عمر) افتد مى‏گویند: اساس و ریشه عرب این است، و اگر آن را قطع کنید راحت خواهید شد. این فکر آنها را در مبارزه با تو و طمع در نابودى و آزارت حریص‏تر و سرسخت‏تر مى‏کند.

اما آنچه یاد آور شدى که آنها به سوى جنگ با مسلمانان آمده‏اند، (و این دلیل قوت و قدرت آنهاست و تو را نگران ساخته) خداوند بیشتر از تو حرکت آنها را ناپسند مى‏دارد، و او بر تغییر آنچه نمى‏پسندد تواناتر است، و آنچه درباره تعداد زیاد سربازان دشمن یاد آور شدى، بدان که ما، در گذشته در نبرد با دشمن بر اساس فزونى نفرات پیکار نمى‏کردیم، بلکه با یارى و کمک خداوند جنگ مى‏کردیم (و پیروز مى‏شدیم).

شرح و تفسیر

فزونى نفرات دلیل بر پیروزى نیست‏

این بخش از خطبه در واقع تأیید و تأکیدى است بر بخش اوّل، و به سه نکته اشاره مى‏کند:

نخست دلیلى است که امام علیه السّلام براى عدم حضور خلیفه در میدان نبرد اقامه مى‏فرماید و مى‏گوید: «اگر عجم‏ها فردا چشمشان به تو افتد مى‏گویند اساس و ریشه عرب این است، و اگر آن را قطع کنید راحت خواهید شد، این تفکّر، آنها را در مبارزه با تو و طمع در نابودى و آزارت حریص‏تر و سرسخت‏تر مى‏کند» (إنّ الأعاجم إن ینظروا إلیک غدا یقولوا: هذا أصل العرب، فإذا اقتطعتموه استرحتم، فیکون ذلک أشدّ لکلبهم(12) علیک، و طمعهم فیک).

نکته دیگر این که: «(از هجوم و حرکت دشمن وحشتى به خود راه نده و) آنچه یادآور شدى که آنها به سوى جنگ با مسلمانان آمده‏اند (و این دلیل قوت و قدرت آنهاست، و تو را نگران ساخته) خداوند سبحان بیشتر از تو حرکت آنها را ناپسند مى‏دارد، و او بر تغییر آنچه نمى‏پسندد تواناتر است» (فأمّا ما ذکرت من مسیر القوم إلى قتال المسلمین، فإنّ اللّه سبحانه هو أکره لمسیرهم منک، و هو أقدر على تغییر ما یکره).

این عبارت نشان مى‏دهد که «عمر» قبلا گفته بود جمعیّت فارسى زبان به سوى ما حرکت کرده‏اند و قصد جنگ با ما را دارند، و این نشان مى‏دهد آنها قوّت و قدرتى عظیم در خود مى‏یابند، و به حسب ظاهر و شواهد تاریخى نیز مطلب همین گونه بود، ولى امام علیه السّلام براى تقویت روحیه او مسأله قدرت خدا و عنایت خاص او را نسبت به مسلمین یاد آور شد، همان چیزى که بارها در

غزوات اسلامى مشاهده شده بود.

بدیهى است اگر مسلمین در وطن خود مى‏ماندند و دشمنان به سوى بلاد آنها هجوم مى‏آوردند، کار بسیار پیچیده‏تر مى‏شد، چه بهتر که توکّل بر خدا کنند و به دشمن در خارج بلادشان هجوم برند.

نکته سوّم این که: خلیفه دوّم از عدم موازنه قواى مسلمین و دشمنان اسلام نیز وحشت داشت، امام علیه السّلام در پاسخ او مى‏فرماید: «اما آنچه درباره تعداد زیاد سربازان دشمن یاد آور شدى، بدان که ما در گذشته در نبرد با دشمن بر اساس کثرت نفرات پیکار نمى‏کردیم، بلکه با یارى و کمک خداوند جنگ مى‏نمودیم (و پیروز مى‏شدیم)». (و أمّا ما ذکرت من عددهم، فإنّا لم نکن نقاتل فیما مضى بالکثرة، و إنّما کنّا نقاتل بالنّصر و المعونة).

در واقع «عمر» دو چیز را دلیل بر قوّت و قدرت لشکر دشمن مى‏دانست، یکى کثرت و فزونى نفرات آنها، و دیگر حرکت و هجوم آنها به سوى بلاد اسلام، و امام علیه السّلام هر دو را به یک چیز- البتّه با دو تعبیر- پاسخ گفت، و آن این که: ما هرگز به آن نیروى ظاهرى بر دشمن غلبه نکردیم، و در تمام میدانهاى نبرد نصرت و امداد الهى شامل حال ما گشت، و على رغم کمى نفرات و فزونى و هجوم دشمن بر آنها غلبه کردیم.

به این ترتیب امام علیه السّلام هم او را تشجیع به مقابله با دشمن کرد، و هم تأکید فرمود که شخصا در میدان نبرد حاضر نشود، عمر هر دو را پذیرفت و سرانجامش پیروزى لشکر اسلام بود.

نکته

نبرد قادسیه و نهاوند

در میان مسلمین و سپاه «ساسانیان» دو نبرد مهم در زمان خلافت «عمر»

به وقوع پیوست؛ «قادسیه»(13) در سال 14 هجرى بود و نبرد «نهاوند» در سال 21.

در نبرد اوّل «عمر» در مورد رفتن خود به میدان جنگ به همراهى لشکر اسلام با مردم مشورت کرد، و همان گونه که در خطبه بالا دیدیم امام علیه السّلام با دلایل قاطع منطقى او را از این کار بازداشت، در حالى که دیگران نظر دادند که «عمر» شخصا در میدان حضور یابد، ولى او سخن امام علیه السّلام را ترجیح داد و در «مدینه» ماند، ولى بعضى از مورّخان این مشورت و گفتگو را مربوط به نبرد «نهاوند» مى‏دادند.

به هر حال «عمر» هنگامى که تصمیم گرفت که در جنگ «قادسیه» شرکت نکند، «سعد وقّاص» را به عنوان فرمانده لشکر برگزید، در حالى که «یزدگرد» پادشاه «ساسانى» «رستم فرخزاد» را به فرماندهى انتخاب کرد.

«سعد وقّاص»، «نعمان بن مقرن» را به عنوان رسول خویش نزد «یزدگرد» فرستاد، ولى او با فرستاده «سعد»، با خشونت رفتار کرد؛ چرا که هرگز چنین انتظارى را از عربهاى به ظاهر عقب افتاده نداشتند. «یزدگرد» به او گفت: اگر نه این بود که رسول هستى، دستور قتل تو را صادر مى‏کردیم سپس دستور داد مقدارى خاک روى سرش قرار دادند و او را از «مدائن» بیرون ساختند، و به او گفت: به فرمانده لشکرم «رستم» دستور داده‏ام فرمانده لشکر شما را در «خندق قادسیه» دفن کند، و با شما کارى مى‏کنم که از اقدام معروف «شاپور ذو الاکتاف» با آنها سخت‏تر باشد.

هنگامى که «نعمان» نزد «سعد» بازگشت، «سعد» گفت: خاکى را که بر سر تو قرار دادند به فال نیک مى‏گیریم، دلیل آن است که کشور آنها را مالک خواهیم شد.

عجب این که «رستم» از جنگ با مسلمین وحشت داشت، با این که سپاه او 120 هزار مرد جنگى را در خود جاى مى‏داد، در حالى که سپاه «سعد وقّاص» سى و چند هزار نفر بیشتر نبود.

سرانجام دو سپاه با هم درگیر شدند، روز اوّل سپاه «ساسانى» با تعداد زیادى «فیل» به سپاه اسلام حمله کردند، ولى مسلمانان خرطوم فیلها را قطع کردند، در آن روز 500 نفر از مسلمین و 2 هزار نفر از سپاه ساسانیان کشته شدند.

روز دوّم «ابو عبیده جراح» با لشکرى از «شام» به کمک «سعد وقّاص» آمد، این روز بر سپاه «ساسانى» از روز اوّل سختر گذشت، از مسلمانان 2 هزار نفر کشته شدند در حالى که سپاه ساسانى 10 هزار نفر کشته دادند.

روز سوّم آتش جنگ شعله‏ورتر شد و شب و روز مى‏جنگیدند و تا ظهر روز چهارم ادامه داشت که آثار ضعف در لشکر ساسانى نمایان گشت، در این هنگام باد سختى وزیدن گرفت و لشکر دشمن از جنگیدن بازماندند و مسلمانان به سرا پرده «رستم» رسیدند، «رستم» مى‏خواست فرار کند که زیر سم اسبان له شد. با کشته شدن «رستم» لشکر «ساسانى» منهزم شد و غنایمى از خود به جاى گذاشت، خبر پیروزى به خلیفه دوّم رسید او دستور داد لشکر دشمن را تعقیب نکنند، و در همان جا منزل نمایند، «سعد» در همان جا که «کوفه فعلى» است فرود آمد، و مسجد و خانه‏هایى را بنا نمود و به این ترتیب بنیان شهر «کوفه» نهاده شد.

و اما نبرد «نهاوند»(14)، «طبرى» مورخ معروف در تاریخ خود مى‏نویسد: «عمر» مى‏خواست با لشکر «ساسانى» که در «نهاوند» گرد آمده بودند بجنگد، با صحابه پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله به مشورت نشست، هر کس سخنى گفت، ولى امام علیه السّلام (طبق روایتى) سخن بالا را ایراد فرمود، و «عمر» پسندید، گفت: نظر صحیح همین است، سپس «نعمان» را که در «بصره» بود امیر لشکر نمود و به او نوشت باید به جنگ «فیروزان» فرمانده بزرگ لشکر «کسرى» در «نهاوند» بروى و اگر حادثه‏اى براى تو پیش آمد «حذیفه» فرمانده باشد، و اگر به او صدمه‏اى رسید «نعیم» را فرمانده سپاه کنى، در ضمن دو نفر را به نام «طلحه ابن خویلد» و «عمرو بن معدیکرب» را که به فنون جنگ آشنا بودند، به کمک او فرستاد، و دستور داد با آنها حتما مشورت کن.

در این جنگ که از روز به شب کشیده شد فرمانده اوّل لشکر اسلام «نعمان» کشته شد، و «حذیفه» پرچم را برداشت، ولى سرانجام «فیروزان» به قتل رسید و مسلمانان وارد «نهاوند» شدند غنایم فراوانى به دست آنها آمد، آنها غنایم جنگى را براى «عمر» فرستادند. «عمر» با دیدن غنایم گریه کرد، پرسیدند چرا؟ گفت: از این بیم دارم که این ثروت عظیم مردم را بفریبد.

این جنگ که به گفته بعضى از مورخان، سال 21 هجرى و هفت سال بعد از جنگ «قادسیه» رخ داد، آخرین مقاومت «ساسانیان» را در هم شکست، و مسلمین وارد «ایران» شدند، ایرانیان که از هوش و زکاوت خاصى برخوردار بودند اسلام را شناختند و پذیرفتند، و از پیشگامان در اسلام و علوم اسلامى شدند.

جالب این که مقاومت لشکر «ایران» تنها در این دو نقطه بود، هنگامى که مسلمین وارد سایر شهرهاى «ایران» در شمال و جنوب و مرکز و شرق شدند، از آنها استقبال به عمل آمد، و تقریبا هیچ مقاومتى ظاهر نگشت؛ زیرا از یکسو از مظالم استبداد «ساسانى» شدیدا در رنج بودند، و از سوى دیگر اسلام را آیین نجات بخش مى‏دیدند(15)


1) «سند خطبه» «ابو حنیفه دینورى» بخشى از این خطبه را در کتاب «اخبار الطوال» آورده همچنین «احمد بن اعثم کوفى» در کتاب «الفتوح» و «طبرى» در تاریخ معروف خود در حوادث سال 27 هجرى (صحیح 21 هجرى است همان گونه که در تاریخ طبرى آمده) و «شیخ مفید» در کتاب «ارشاد» آن را ذکر کرده‏اند. (مصادر نهج البلاغه، جلد 2 صفحه 325).

2) شرح ابن ابى الحدید، جلد 9 صفحه 97 به بعد.

3) ارشاد مفید، صفحه 120 با کمى تلخیص.

4) توبه، آیه 33.

5) غافر (مؤمن)، آیه 51.

6) گر چه یک مفهوم کلّى شناخته شده‏اى دارد ولى در این جا به معنى ریسمانى است که در تسبیح یا گردنبند مى‏کنند و دانه‏ها را نظام مى‏بخشد.

7) «خرز» به معنى دانه‏هاى سوراخ دارى است که گاه قیمتى و گاه معمولى است و از آن گردن‏بند یا تسبیح درست مى‏کنند و ریشه اصلى آن «خرز» (بر وزن فرض) به معنى سوراخ کردن پوست یا چیز دیگرى است.

8) «حذافیر» جمع «حذفور» (بر وزن مزدور) و «حذفار» (بر وزن مضمار) به معنى جانب و اطراف چیزى است و «حذافیر» به معنى تمام جوانب است.

9) «اصل» از مادّه «صلى» (بر وزن سعى) به معنى ورود در آتش یا سوختن در آن است و هنگامى که به باب افعال مى‏رود به معنى افکندن در آتش مى‏آید و این تعبیر در خطبه بالا اشاره به این است که وقتى لشکریان در آتش جنگ مشغول فعالیتند خود را از آنها دور دار تا دشمن نتواند به تو آسیب برساند.

10) «شخصت» از مادّه «شخوص» (بر وزن خلوص) در اصل به معنى خارج شدن از منزل یا شهر است و از آن جا که به هنگام بیرون رفتن، انسان نمایان مى‏شود به بلندیها و قامت انسان که از دور ظاهر مى‏شود اطلاق شده است و به مسافر «شاخص» مى‏گویند چون به هنگام ورودش به شهر نمایان است. این واژه به هر چیز بلندى نیز اطلاق مى‏شود.

11) «عورات» جمع «عورت» در اصل به معنى عیب و عار است و از آن جا که آشکار ساختن آلت جنسى مایه عیب و عار است در لغت عرب به آن «عورت» اطلاق شده، ولى این واژه معنى وسیعتر و گسترده‏ترى نیز دارد و آن نقطه آسیب پذیر و آنچه انسان از آن بیم و وحشت و نگرانى دارد و از آن جایى که مرزهاى هر کشورى از مناطق آسیب پذیر و نگران کننده است این واژه در این مورد نیز بکار مى‏رود ولى در خطبه بالا بر خلاف آنچه بسیارى از شارحان گفته‏اند به معنى مرزها نیست بلکه منظور نقاط آسیب پذیر و نگران کننده در داخل کشور اسلام است که از سوى منافقان ممکن است مورد هجوم واقع شود و جمله «ما تدع وراءک» گواه بر این معناست؛ زیرا هنگامى که لشکر به سوى دشمن خارجى حرکت مى‏کند آنچه پشت سر او قرار مى‏گیرد بخشهاى داخلى کشور است.

12) «کلب» به معنى اذیت و آزار است.

13) «قادسیه» از شهرهاى غربى ایران بود که میان آن با «کوفه» فاصله چندانى نبود (بعضى فاصله آن را تا کوفه حدود 90 کیلومتر نوشته‏اند) و اکنون جزء شهرهاى کشور عراق محسوب مى‏شود.

14) «نهاوند» شهر معروفى است در غرب ایران که در حال حاضر جزء استان همدان بوده و فاصله زیادى با آن ندارد.

15) شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید، جلد 9 صفحه 96 تا 102 و تاریخ طبرى، جلد 3 صفحه 202 به بعد.