جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطبه 136(1)

زمان مطالعه: 5 دقیقه

و من کلام له علیه السّلام

فی امر البیعة

از سخنان امام علیه السّلام است که درباره بیعت فرموده.

خطبه در یک نگاه‏

امام علیه السّلام در این خطبه به چند نکته اشاره مى‏فرماید:

نخست این که: بیعت با من یک امر اتفاقى و بدون فکر و اندیشه، از سوى مردم نبوده است، و بنابر این کسى حقّ تخلّف از آن را ندارد چون بیعت عام است.

دیگر مى‏فرماید: من شما را براى به ثمر رساندن اهداف الهى مى‏خواهم، ولى شما مرا براى تأمین منافع دنیوى خود مى‏خواهید.

سوّم این که: از همه مردم مى‏خواهد او را براى گرفتن حق مظلومان از ظالمان یارى دهند، و تصمیم قاطع خود را بر این امر بیان مى‏کند.

لم تکن بیعتکم إیّای فلتة، و لیس أمری و أمرکم واحدا. إنّی أریدکم للّه و أنتم تریدوننی لأنفسکم.

أیّها النّاس، أعینونی على أنفسکم، و ایم اللّه لأنصفنّ المظلوم من ظالمه، و لأقودنّ الظّالم بخزامته، حتّى أورده منهل الحقّ و إن کان کارها.

ترجمه‏

بیعت شما (مردم) با من بى‏مطالعه و ناگهانى نبود، و وضع من و شما یکسان نیست، من شما را براى خدا مى‏خواهم و شما مرا براى خویشتن، اى مردم! مرا براى اصلاح خودتان یارى دهید (تا بتوانم عیوب شما را بر طرف سازم) به خدا سوگند! داد مظلوم را از ظالمش مى‏ستانم و افسار ظالم را مى‏کشم تا او را به آبشخور حق وارد سازم هر چند از این کار ناخشنود باشد!

شرح و تفسیر

داد مظلوم را از ظالم مى‏ستانم‏

همان گونه که در بالا آمد این سخن- یا به تعبیر دیگر این بخش از خطبه را- امام علیه السّلام زمانى بیان فرمود که، چند نفر از صحابه سرشناس پیامبر صلّى اللّه علیه و آله از بیعت با او کناره‏گیرى کرده بودند و امام علیه السّلام با این سخن با آنها اتمام حجّت مى‏کند مى‏فرماید: «بیعت شما (توده مردم) با من بى مطالعه و ناگهانى نبود» (لم تکن بیعتکم إیّای فلتة).

بلکه هنگامى که مشکلات ناشى از بیعت با خلفاى پیشین مخصوصا بیعت با خلیفه سوّم و پیامدهاى آن را دیدید، همگى تصمیم گرفتید به سراغ من بیایید

و طرح نوى در مسأله بیعت ریختید، بنابر این با پذیرش اکثریّت قاطع مردم، اقلیت کوچکى حق ندارد از بیعت سر باز زند و بر خلاف مسلمین گام بر دارد.

با توجه به این که «فلته» به معنى کارى است که بى‏مطالعه و ناگهانى و بدون استحکام صورت گیرد، امام علیه السّلام مى‏خواهد، اوّلا روشن سازد که بیعت با او کاملا حساب شده و بعد از مشورت مردم و سران قوم با یکدیگر صورت گرفت، و ثانیا تعریضى است به بیعت «ابو بکر» که در یک محیط کاملا بسته با موافقت عده‏اى معدود صورت گرفت تا آن جا که «عمر» در سخن معروفش گفت: «إنّ بیعة أبی بکر کانت فلتة، وقى اللّه شرّها؛ بیعت با ابو بکر بى‏مطالعه بود، خداوند مسلمانان را از پیامدهاى بد آن حفظ کرد»(2)

و در بعضى از روایات در ذیل همین حدیث آمده است: «فمن عاد إلى مثلها فاقتلوه؛ هر کس به سراغ مثل آن برود او را به قتل برسانید»(3)

در پایان این بحث به هنگام ذکر نکته‏ها شرح لازم را در این باره خواهیم داد.

به هر حال امام علیه السّلام در ادامه این سخن مى‏فرماید: «وضع من و شما یکسان نیست، من شما را براى خدا مى‏خواهم و شما مرا براى خویشتن!» (و لیس أمری و أمرکم واحدا. إنّی أریدکم للّه و أنتم تریدوننی لأنفسکم).

اشاره به این که: من همچون حاکمان دنیاپرست که حکومت و اطاعت مردم را براى جاه و جلال و منافع شخصى و عیش و نوش خود مى‏خواهند نیستم من مى‏خواهم به وسیله شما آیین خدا را بر پا سازم و حقوق بندگان را ادا کنم، و رضاى او را از این طریق بدست آورم، ولى شما مرا براى منافع شخصى خود

مى‏خواهید، براى گرفتن سهم بیشتر از بیت المال، یا رسیدن به پست و مقام، و یا رفاه در زندگى، و با توجه به اختلاف این دو دیدگاه طبیعى است که مسیرها همچون ابزارهاى کار یکسان نیست.

سپس بعد از توبیخ و سرزنش و بیدار ساختن مخاطبین از آنها دعوت مى‏کند، به اصلاح خویش در سایه برنامه‏هاى امام علیه السّلام بپردازند مى‏فرماید:

«اى مردم! مرا براى اصلاح خودتان یارى دهید» (أیّها النّاس، أعینونی على أنفسکم).

اشاره به این که: مکتب تربیتى من براى اصلاح همه شما آماده است، از شما مى‏خواهم، با پذیرش نصایح من،- که برگرفته از منبع وحى، قرآن مجید و تعلیمان پیامبر صلّى اللّه علیه و آله است- در آن شرکت جویید و با من همکارى کنید، چرا که اگر جوششى از درون شما نباشد هیچ برنامه‏اى مفید نخواهد افتاد.

و در پایان، به نکته بسیار مهمى اشاره کرده و اراده و تصمیم قاطع خود را نسبت به آن روشن مى‏سازد و آن «بسط عدالت» در سراسر کشور اسلامى و مبارزه با ظالمان بیدادگر است مى‏فرماید:

«به خدا سوگند داد مظلوم را از ظالمش مى‏ستانم و افسار ظالم را مى‏کشم تا او را به آبشخور حق وارد سازم هر چند از این کار ناخشنود باشد!» (و ایم اللّه لأنصفنّ المظلوم من ظالمه، و لأقودنّ الظّالم بخزامته(4)، حتّى أورده منهل(5) الحقّ و إن کان کارها).

این تشبیه زیبا که ظالمان را به شتر جموشى همانند مى‏سازد که، حتى از نوشیدن آب خوددارى مى‏کند، و صاحبش مى‏خواهد او را به زور، وارد آبشخورگاه کرده و سیراب نماید، نشان مى‏دهد که هدف از مبارزه با ظالمان، تنها گرفتن حقّ مظلومان نیست، بلکه این کار به نفع خود آنها نیز مى‏باشد؛ زیرا هنگامى که ظلم از حد گذشت، شورش و عصیان عمومى همچون آتشى زبانه مى‏کشد، و تر و خشک را مى‏سوزاند و اوّلین طعمه این آتش، ظالمان خواهند بود، همان چیزى که در عصر «عثمان» و کمى قبل از حکومت امام علیه السّلام صورت گرفت.

از سوى دیگر، نشان مى‏دهد که مهمترین هدف اجتماعى امام علیه السّلام، گسترش عدالت و گرفتن حقّ ستمدیدگان بود و این همان داروى حیات بخشى است که غالبا در کام افراد بى‏خبر، تلخ است.

این همان چیزى است که از مهمترین اهداف بعثت انبیا، طبق گواهى قرآن مجید مى‏باشد آن جا که مى‏فرماید: ««لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»؛ ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها کتاب آسمانى و میزان (شناسایى حق از باطل و قوانین عادلانه) نازل کردیم، تا مردم قیام به عدالت کنند»(6)


1) «سند خطبه» به گفته مرحوم «شیخ مفید» در کتاب «ارشاد» این سخن را امام علیه السّلام هنگامى بیان فرمود که چند نفر از جمله: عبد اللّه بن عمر و سعد بن ابى وقاص و محمّد بن مسلمه و حسّان بن ثابت و اسامة بن زید- به روایت شعبى- از بیعت با امام علیه السّلام خوددارى کردند، امام علیه السّلام خطبه‏اى خواند و ضمن بیان حقانیّت بیعتش کلام بالا را ذکر فرمود. (مصادر نهج البلاغه، جلد 2، صفحه 306) به این ترتیب مرحوم مفید که قبل از سیّد رضى مى‏زیسته این سخن را در ارشاد خود آورده است به علاوه ابن اثیر در مادّه «فلت» از کتاب نهایه نیز به این سخن اشاره کرده است.

2) صحیح بخارى، جلد 6 صفحه 2505 چاپ دار النشر بیروت- و صحیح ابن حبان، جلد 2، صفحه 148 طبع مؤسسه الرساله.

3) بحار الانوار، جلد 10، صفحه 348 (به نقل از مناقب ابن شهرآشوب).

4) «خزامه» حلقه‏اى است که در بینى شتر مى‏کنند و طنابى به آن مى‏بندند که با کشیدن آن، شتر ناچار مى‏شود پیروى کند. بعضى گفته‏اند اگر جنس آن حلقه از مس باشد به آن «بره» (بر وزن خوره) مى‏گویند، و اگر از مو باشد «خزامه» نامیده مى‏شود.

5) «منهل» از مادّه «نهل» (بر وزن جهل) به معنى نوشیدن نخستین گرفته شده و منهل به جایى گفته مى‏شود که مى‏توان از آن جا از آب نهر استفاده کرد (توجه داشته باشید که سطح آب بسیارى از رودخانه‏ها از ساحل پایین‏تر است و معمولا براى رسیدن آب، بریدگى مخصوص درست مى‏کنند تا مردم و حیوانات به راحتى به آب برسند آن مسیر را «شریعه» و نقطه آخر آن را «منهل» مى‏گویند).

6) حدید، آیه 25.