جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطبه بیست و سوم(1)

زمان مطالعه: 27 دقیقه

و تشتمل على تهذیب الفقراء بالزهد و تأدیب الأغنیاء بالشّفقة

بخش اوّل‏

أمّا بعد: فإنّ الأمر ینزل من السّماء إلى الأرض کقطرات المطر إلى کلّ نفس بما قسم لها، من زیادة أو نقصان، فإذا رأى أحدکم لأخیه غفیرة فى أهل أو مال أو نفس فلا تکوننّ له فتنة! فإنّ المرء المسلم ما لم یغش دناءة تظهر فیخشع لها إذا ذکرت و یغرى بها لئام النّاس، کان کالفالج الیاسر الّذی ینتظر أوّل فوزة من قداحه توجب له المغنم، و یرفع بها عنه المغرم. و کذلک المرء المسلم البری‏ء من الخیانة ینتظر من اللّه إحدى الحسنیین: إمّا داعی اللّه فما عند اللّه خیر له، و إمّا رزق اللّه فإذا هو ذو أهل و مال، و معه دینه و حسبه. و إنّ المال و البنین حرث الدّنیا، و العمل الصّالح حرث الآخرة، و قد یجمعهما اللّه تعالى لأقوام.

ترجمه‏

امّا بعد (از حمد و ثناى الهى بدانید! این خطبه مشتمل بر ترغیب فقرا به زهد و

توصیه اغنیا به محبّت و مهربانى است.) مواهب پروردگار، مانند قطره‏هاى باران، از آسمان به زمین نازل مى‏شود و به هر کس سهمى زیاد یا کم، (مطابق آنچه خداوند مقدّر فرموده) مى‏رسد. بنا بر این هرگاه یکى از شما براى برادر خود برترى‏اى در همسر و فرزند و مال یا جسم و جان ببیند، نباید نسبت به او موجب فتنه گردد (و سبب حسادت و کینه و عداوت و یا یأس و سوء ظن به پروردگار شود)، زیرا، هرگاه مسلمان به عمل زشتى که از آشکار شدنش شرمنده مى‏شود و افراد پست، آن را وسیله هتک حرمتش قرار مى‏دهند، دست نیالاید، به مسابقه دهنده ماهرى مى‏ماند که منتظر است در همان دور نخست، پیروز شود و سود وافرى ببرد، بى آن که زیانى ببیند. نیز، مسلمانى که از خیانت به دور است، در انتظار یکى از دو خوبى از سوى خدا است: یا فرارسیدن دعوت الهى است (که عمر او را به نیکنامى و حسن عاقبت پایان مى‏دهد) و در این حال، آنچه را خداوند از پاداش‏هاى نیک فراهم ساخته، براى او بهتر است، و یا سرانجام، در همین دنیا، خداوند، روزى او را وسیع مى‏کند و صاحب همسر و فرزند (و مال فراوان) مى‏شود، در عین این که دین و شخصیت خود را حفظ کرده است، ولى (بدانید فرق میان این دو، بسیار است).

مال و فرزندان، کشت و زراعت این جهانند و عمل صالح و نیک، کشت آخرت است، اما گاهى خداوند، هر دو را براى گروهى جمع مى‏کند. (و آنان را از نعمت‏هاى دنیا و آخرت، هر دو، بهره‏مند مى‏سازد).

خطبه در یک نگاه‏

در نخستین بخش از این خطبه، امام، اشاره به تقسیم رزق و روزى در میان مردم، بر اساس یک تدبیر الهى کرده و سپس توصیه مى‏کند که اگر کسى، بر دیگرى برترى داشت، نباید مورد کینه و حسد قرار گیرد (و هرگاه، صاحب مال و ثروتى شد، نباید مغرور گردد و دین و ایمان خود را فداى ثروت کند). و آن گاه مردم را به اخلاص در نیّت و پاکى عمل و پرهیز از هر گونه ریا و خودنمایى، دعوت مى‏کند.

در بخش سوم از این خطبه، به پاره‏اى از مسائل مهم اجتماعى، از جمله استحکام بخشیدن به پیوندهاى خویشاوندى و تعاون و همکارى در میان خویشاوندان و اهل یک قبیله، براى مبارزه با مشکلات هم، اشاره مى‏فرماید و روى این مسأله تأکید مى‏کند که انسان، نباید خویشاوندان و نزدیکان خود را با بخل و امساک از دست دهد، چرا که در مشکلات، تنها مى‏ماند و گرفتار زیانهاى غیر قابل جبرانى خواهد شد.

شرح و تفسیر

تسلیم و رضا در برابر خواست خدا

در این خطبه، امام علیه السّلام اشاره به مسأله مهمّى مى‏کند که تأثیر عمیقى در تهذیب نفوس و آرامش فرد و جامعه دارد و آن این است که بى شک، زندگى اجتماعى بشر، منشأ برکات عظیمى است، به طورى که مى‏توان گفت قسمت عمده پیروزى‏هاى مهمى که در مسائل علمى و صنعتى و اجتماعى و غیر آن، نصیب انسان‏ها شده، در پرتو همین زندگى اجتماعى است. در کنار این برکات، مشکلات مهمّى نیز وجود دارد که اگر حل نشود، ممکن است تمام آثار مثبت را بر باد دهد.

از جمله این که در میان انسان‏ها، به هر دلیل، تفاوت‏هایى از نظر استعداد و شرایط جسمى و روحى و فردى و اجتماعى وجود دارد و همین‏ها منشأ تفاوت‏هاى زیادى در امکانات مادى و مالى مى‏گردد. این جا است که افراد عقب مانده، گرفتار واکنش‏هاى گوناگون منفى مى‏شوند و یا سعى مى‏کنند که خود را به آب و آتش بزنند و از حلال و حرام چشم بپوشند و در مسابقه‏اى که پایانش معلوم نیست، با افراد پیشرو در جهات مادى، شرکت کنند و یا به کلّى مأیوس شده و دست از فعّالیت بردارند و به انزوا کشیده شوند و یا آتش حسد، در دل آنها زبانه بکشد و نسبت به گروه نخست گرفتار کینه و انتقام جویى شوند.

از سوى دیگر، گروهى که بهره زیادى دارند، آنها نیز ممکن است به خود بینى و خود بزرگ نگرى و کبر و غرور و طغیان و مفاسد عظیم دیگرى که با کمى دقّت‏

آشکار مى‏گردد، مبتلا شوند.

در آیات و روایات اسلامى، براى پیشگیرى از این مفاسد، همگان را به یک واقعیت توجه داده‏اند و آن این که تمام این کم و زیادها، مطابق با برنامه حکیمانه‏اى است که از سوى خداوند بزرگ براى بندگانش تنظیم شده و چیز بى‏حسابى نیست.

ممکن است که اسرار این تقسیم‏بندى، بر ما بندگان، در بسیارى از موارد مکتوم باشد، ولى همین که بدانیم خداوند حکیم و رحمان و رحیم، آن را تنظیم کرده و راضى به آن شویم، چهره مسائل به کلّى، عوض مى‏شود و آرامش عمیقى، روح و جسم ما را فرا مى‏گیرد و تمام آن عواقب منفى و نامطلوب، از بین مى‏رود.

به همین دلیل، مسأله رضا و تسلیم مخصوصا نسبت به رزق و روزى، در آیات و روایات، اسلامى، به طور گسترده، مورد بحث و تأکید قرار گرفته است.

با توجه به این مقدمه فشرده، به تفسیر خطبه باز مى‏گردیم و مى‏گوئیم که امام علیه السّلام نیز در بخش نخستین این خطبه، براى تهذیب نفوس و پایان دادن به قسمت مهمّى از مفاسد اجتماعى، دقیقا، به سراغ همین معنا مى‏رود و چنین مى‏فرماید:

«اما بعد (از حمد و ثناى الهى، بدانید!) مواهب پروردگار، مانند قطره‏هاى باران، از آسمان به زمین نازل مى‏شود و به هر کس، سهمى، زیاد یا کم (مطابق آن چه خداوند مقدّر فرموده) مى‏رسد، (أمّا بعد: فإنّ الأمر ینزل من السّماء إلى الأرض کقطرات المطر إلى کلّ نفس بما قسم لها، من زیادة أو نقصان).

تشبیه به دانه‏هاى باران، تشبیه بسیار جالبى است، چرا که دانه‏هاى لطیف باران، به فرمان الهى، به صورت‏هاى متفاوتى، در زمین‏هاى مختلف نازل مى‏شود. ارزاق الهى نیز از آسمان جود و رحمتش بر زمین حیات بشرى نازل مى‏گردد و کاملا با هم متفاوت است. در بعضى از زمین‏ها آن قدر مى‏بارد که نهرهاى عظیم جارى مى‏شود و در بعضى، در تمام سال، مقدار ناچیزى مى‏بارد.

حضرت، سپس در یک نتیجه گیرى روشن، چنین مى‏فرماید:

«بنا بر این، هرگاه یکى از شما، براى برادر خود، نوعى برترى در همسر و فرزند و مال یا جسم و جان ببیند، نباید نسبت به او، موجب فتنه گردد» (و سبب حسد و

کینه و عداوت و یا یأس و سوء ظن به پروردگار شود)، (فإذا رأى أحدکم لأخیه غفیرة(2) فى أهل أو مال أو نفس، فلا تکوننّ له فتنة).

غفیرة، با توجه به این که از ماده «غفر» به معناى «پوشاندن» گرفته شده- و به همین دلیل، به موهایى که پشت سر یا گوش را مى‏پوشاند، «غفیرة» مى‏گویند و بر عفو الهى که گناهان را مى‏پوشاند، غفران اطلاق مى‏شود- ممکن است بیانگر این نکته باشد که اموال و ثروت‏هاى جهان، معمولا غافل کننده است و حتّى عیوب خود انسان را از نظرش مى‏پوشاند، هر چند در اینجا، غفیرة را، معمولا به معناى مال زیاد و فراوان گفته‏اند.

ضمنا، باید توجه داشت که فتنه، در این جا به معناى امتحان نیست، هر چند در بسیارى از موارد، به این معنا آمده، بلکه منظور، چیزى است که مایه فریب و فساد گردد و آن، واکنش‏ها و صفات منفى است که در بسیارى از افراد تهیدست، در مقابل صاحبان مال و ثروت پیدا مى‏شود، مانند کینه‏توزى و حسد و عداوت و نفرت.

سپس امام علیه السّلام براى دلدارى افراد تهیدست صابر و شاکر، مطلب مستدلّى به این صورت بیان فرموده است:

«زیرا، هرگاه مسلمان، به عمل زشتى که از آشکار شدنش شرمنده مى‏شود و افراد پست، آن را وسیله هتک حرمت او قرار مى‏دهند، دست نیالاید، به مسابقه دهنده ماهرى مى‏ماند که منتظر است در همان دور نخست، پیروز شود و سود وافرى ببرد، بى آن که زیانى ببیند، (فإنّ المرء المسلم ما لم یغش دناءة تظهر فیخشع لها إذا ذکرت و یغرى بها لئام النّاس، کان کالفالج(3) الیاسر(4)

الّذی ینتظر أوّل فوزة من قداحه(5) توجب له المغنم، و یرفع بها عنه المغرم).

نیز، مسلمانى که از خیانت به دور است، در انتظار یکى از دو خوبى از سوى خدا است: یا فرا رسیدن دعوت الهى است (که عمر او را به نیک نامى و حسن عاقبت پایان مى‏دهد) و در این حال، آن چه را خداوند از پاداش‏هاى نیک فراهم ساخته، براى او بهتر است، و یا سرانجام، در همین دنیا، خداوند، رزق او را وسیع مى‏کند و صاحب همسر و فرزند (و مال فراوان) در عین این که دین و شخصیت خود را حفظ کرده است، (و کذلک المرء المسلم البری‏ء من الخیانة ینتظر من اللّه إحدى الحسنیین: إمّا داعی اللّه فما عند اللّه خیر له، و إمّا رزق اللّه فإذا هو ذو أهل و مال، و معه دینه و حسبه).

ولى (بدانید فرق میان این دو بسیار است). مال و فرزندان، کشت و زراعت این جهانند، و عمل صالح و نیک، کشت آخرت است، (و إنّ المال و البنین حرث الدّنیا و العمل الصّالح حرث الآخرة).

«امّا گاهى خداوند، هر دو را براى گروهى جمع مى‏کند» (و از نعمتهاى دنیا و آخرت هر دو، بهره‏مند مى‏سازد)، (و قد یجمعهما اللّه تعالى لأقوام).

در واقع، امام علیه السّلام در این تحلیل دلنشین و دلپذیرش، این حقیقت را بیان مى‏کند که مسأله مهم در زندگى و سرنوشت انسان، آن است که آلوده به زشتى‏ها و پستى‏ها نشود، همان زشتى‏هایى که سبب سرافکندگى و شرمندگى او مى‏گردد او را بر سر زبان‏ها مى‏اندازد و شخصیتش را در نظر مردم، پائین مى‏آورد.

بنا بر این، هرگاه انسان، پاک باشد و پاک زندگى کند، یکى از دو سرنوشت عالى، در انتظار اوست: یا عمر را به نیک نامى پایان مى‏دهد و به سوى رحمت الهى و

پاداش‏هاى بى‏مانند او مى‏شتابد، و یا در بخش دیگرى از عمرش، مشمول مواهب مادّى این جهان مى‏گردد و صاحب هر دو بخش از نعمت‏هاى الهى مى‏شود.

نکته مهمى که در این جا فکر جمعى از مفسّران نهج البلاغه را به خود معطوف داشته، این است که امام علیه السّلام چنین فرد مؤمنى را که در هر حال، پیروز و خوشبخت و مشمول لطف و رحمت الهى است، تشبیه به «فالج یاسر» کرده است و بعضى چنین پنداشته‏اند که این تعبیر، به معناى قمارباز ماهرى است که در نخستین دور قمار، برنده مى‏شود و آن گاه این سؤال مطرح شده که چه گونه امام علیه السّلام مؤمنان صاحب رضا و تسلیم در برابر قسمت پروردگار را، تشبیه به چنین کسى مى‏کند که آلوده گناه بزرگى از گناهان کبیره است؟

با دقّت در تعبیرات و کلماتى که امام علیه السّلام به کار برده یعنى، (کلمه‏هاى «قداح»، «فوزة»، «مغنم» و «مغوم») روشن مى‏شود که مقصود از «یاسر» قمارباز نیست، بلکه اشاره به نوع خاصى از بخت آزمایى است که به سود فقرا، در میان عرب انجام مى‏شده است. توضیح این که بعضى از شارحان نهج البلاغه، از زمخشرى در کشّاف، چنین نقل کرده‏اند که عرب (هنگام بخت آزمایى)، ده چوبه تیر داشت، هر کدام، نامى مخصوص به خود گرفته بود. شترى خریدارى مى‏کردند و آن را سر مى‏بریدند و به ده قسمت تقسیم مى‏کردند، سپس این تیرهاى ده گانه را در کیسه‏اى مى‏ریختند و آن را به هم مخلوط مى‏کردند و یک نفر از میان آنها- که مورد اعتماد بود- دست مى‏کرد و یکى یکى، آنها را بیرون مى‏آورد. هفت چوبه تیر که هر کدام اسم خاصى داشت، به ترتیب، یک سهم و دو سهم و سه سهم … تا هفت سهم برنده مى‏شدند- سهم برترین، معلّى نام داشت- و آن سر چوبه دیگر، هیچ کدام سهمى نداشت، بلکه هر کس که چوبه به نام او مى‏افتاد، مى‏بایست پول شتر را بپردازد، سپس، برندگان، سهام خود را به فقرا مى‏دادند و چیزى از آن نمى‏خوردند و به این کار افتخار مى‏کردند.(6)

درست است که این کار از نظر شرعى جایز نیست، ولى هرگز، زنندگى قمار را در مقام تشبیه ندارد. امام علیه السّلام در واقع، مى‏فرماید که مؤمنان صاحب رضا و تسلیم، شبیه کسى هستند که در بخت آزمایى، در همان مرحله نخست، سهم معلّى را مى‏برد، برترین سود نصیب او مى‏شود و هیچ هزینه و خسارتى هم ندارد.

تعبیر به «قداح» به معنى چوبه‏هاى تیر، و تعبیر به «أوّل فوزة» و نیز رسیدن به غنیمت بزرگ و نجات از خسران، همه، مناسب همین معنا است، زیرا، در قمار، معمولا چنان نیست که در همان مرحله نخست، کسى برنده شود و بعد بازى را فورا قطع کند و به هیچ وجه ادامه ندهد، بلکه قمار، در جلسه‏اى طولانى و با برد و باخت‏هاى مختلف، انجام مى‏شود و سرانجامش از ابتداى کار، معلوم نیست.

ما انکار نمى‏کنیم که ممکن است کلمه «میسر» مفهوم وسیعى داشته باشد که این نوع بخت آزمایى‏ها را شامل شود، ولى باید توجّه داشت که قمار، به معناى واقعى کلمه، با این نوع بخت آزمایى، بسیار متفاوت است، به خصوص این که در قرآن مجید، از این نوع بخت آزمایى، به «ازلام» یاد شده است و نه «میسر» هر چند از همه، مذمّت به عمل آمده است.(7)

نکته

تسلیم و رضا، همراه تلاش و کوشش‏

درست است که روح رضا و تسلیم در برابر قسمت الهى، مخصوصا در زمینه منافع مادّى، به انسان آرامش مى‏بخشد و آدمى را از مسابقه‏هاى حرص آلود مال و ثروت و آلوده شدن به انواع محرّمات، باز مى‏دارد و جلوى کینه توزى و حسد را مى‏گیرد، ولى ممکن است گفته شود که اعتقاد به چنین تقسیمى در مورد ارزاق و بهره‏هاى مادّى، روح تلاش و کوشش را در انسانها خاموش مى‏کند و هر کس، به بهانه این که «روزى‏ها»، پیشاپیش، تقسیم شده و قابل تغییر نیست از فعّالیّت‏هاى‏

بیشتر، خوددارى مى‏کند و این امر، باعث عقب‏ماندگى در امور اقتصادى و پیشرفت‏هاى مادّى و مبارزه با فقر مى‏شود.

ولى با توجّه به دو نکته، این اشکال، برطرف مى‏شود: نخست، این که این گونه تعلیمات اسلامى و توصیه‏هاى اخلاقى، در واقع، شبیه ترمزى است در برابر حرکت شتاب آلود انسان‏ها به سوى مادّى‏گرى.

به تعبیر دیگر، مردم، از درون وجود خود، انگیزه‏هاى فراوانى براى حرکت به سوى مادّیات و گسترش زندگى اقتصادى دارند، و اگر عواملى آنها را کنترل نکند، چنان شتاب مى‏گیرند که تمام حدّ و مرزهاى اخلاقى را شکسته و به سوى حرص و تکاثر و مسابقه در ثروت اندوزى مى‏تازند.

این، همان چیزى است که در سخنان على بن الحسین علیه السّلام به طرز لطیفى، بیان شده است. ایشان مى‏فرماید: «معاشر أصحابی! أوصیکم بالآخرة و لست أوصیکم بالدّنیا! فإنّکم بها مستوصون و علیها حریصون و بها متمسّکون»، یاران من! من شما را به جهان آخرت توصیه مى‏کنم و در باره دنیا، سفارش نمى‏کنم، چرا که شما، نسبت به آن سفارش شده‏اید و بر آن حریص هستید و به آن چنگ زده‏اید.(8)

دیگر این که براى نتیجه‏گیرى کامل در مورد تعلیمات اسلام، باید آیات و روایات مختلف را در کنار هم گذاشت، زیرا، هرگز، در مسائل بنیادى، با یک حدیث و یا یک آیه، نمى‏توان داورى نهایى کرد. در مورد تلاش‏هاى مادّى براى کسب روزى بیشتر، از یک سو، روایات رضا و تسلیم در برابر مقدّرات الهى را داریم و از سوى دیگر، آیات و روایات سعى و کوشش و تلاش را از مجموعه آنها به خوبى استفاده مى‏شود که نه سستى و تنبلى در این راه صحیح است و نه حرکت حرص آلود و آمیخته با گناه که نتیجه چشم پوشى از مقدّرات الهى و توکّل به ذات پاک او است.

به تعبیر دیگر، درست است که روزى، از سوى خداوند، قسمت شده، ولى‏

مشروط به شرطى است و آن شرط، سعى و کوشش آمیخته به متانت و حفظ اصول اخلاق و تقوا است، و به گفته شاعر:

رزق، هر چند بى‏گمان، برسد

شرط عقل است جستن از درها

گر چه کس بى اجل نخواهد مرد

تو، نرو در دهان اژدرها(9)

این سخن را، با حدیث لطیفى در باره اهمیّت مقام رضا و تسلیم، از پیغمبر اکرم، پایان مى‏دهیم. حضرت فرمود: «روز قیامت که مى‏شود، خداوند، به گروهى از امّت من، بال و پر مى‏دهد که از قبرها، به سوى بهشت پرواز کنند و در فضاى بهشت، آزاد باشند و هر گونه که مى‏خواهند، متنعّم گردند. فرشتگان، از آنها مى‏پرسند! «آیا شما حساب رسى الهى را دیدید؟» مى‏گویند: «نه». دوباره مى‏پرسند: «آیا از صراط گذشتید؟» آنها در جواب مى‏گویند: «صراطى را مشاهده نکردیم.» باز سؤال مى‏کنند: «آیا جهنّم را دیدید؟» و آنها در جواب مى‏گویند: «چیزى را ندیدیم».

مى‏گویند: «شما، از کدامین امّت هستید؟» مى‏گویند: «از امّت محمد صلّى اللّه علیه و آله و سلّم». فرشتگان مى‏گویند: شما را به خدا سوگند! بگویید که اعمال شما، در دنیا، چه بوده (که این همه مقام پیدا کرده‏اید؟) آنها پاسخ مى‏دهند: «دو خصلت، در ما بود که خداوند به فضل و رحمتش ما را به این درجه رساند.» و سؤال مى‏کنند: «این دو خصلت چه بود؟» و آنها مى‏گویند: «کنّا إذا خلونا نستحی أن نعصیه و نرضى بالیسیر ممّا قسّم لنا، ما، در خلوت نیز، حیا مى‏کردیم که معصیت خدا کنیم و به مقدار کمى که از دنیا قسمت ما بود، راضى بودیم.» فرشتگان مى‏گویند: «حقّ لکم هذا، این مقام والا، حق شما است.»(10)

بخش دوم‏

فاحذروا من اللّه ما حذّرکم من نفسه، و اخشوه خشیة لیست بتعذیر! و اعلموا فی غیر ریاء و لا سمعة، فإنّه من یعمل لغیر اللّه یکله اللّه لمن عمل له. نسأل اللّه منازل الشّهداء و معایشة السّعداء و مرافقة الأنبیاء.

ترجمه‏

راه وصول به مقامات صالحان

از خدا بترسید آن گونه که شما را از خویش بر حذر داشته است! و صادقانه، از او خشیت داشته باشید، به طورى که نیازى به عذر خواهى‏هاى واهى نباشد! اعمال خود را از ریا و سمعه، پاک کنید! چرا که هر کس، کارى براى غیر خدا انجام دهد، خداوند، او را به همان کس وا مى‏گذارد (تا پاداشش را از او بگیرد).

از خدا تقاضا مى‏کنیم که درجات شهیدان و زندگى سعادتمندان و همنشینى پیامبران را، به ما عنایت فرماید!

شرح و تفسیر

امام علیه السّلام در ادامه این خطبه، چند توصیه اخلاقى مى‏کند که تکمیلى براى بحث‏هاى پیشین است. نخست مى‏فرماید: از خداوند بترسید، آن گونه که شما را از خویش بر حذر داشته است، (فاحذروا من اللّه ما حذّرکم من نفسه).

این تعبیر، ممکن است اشاره به آیه شریفه «فَلْیَحْذَرِ الَّذِینَ یُخالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ»

«أَنْ تُصِیبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ یُصِیبَهُمْ عَذابٌ أَلِیمٌ»، «آنان که فرمان او را مخالفت مى‏کنند، باید بترسند از این که فتنه‏اى دامن‏شان را بگیرد، یا عذابى دردناک به آنها برسد».(11)

یا اشاره باشد به آیه «وَ یُحَذِّرُکُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ إِلَى اللَّهِ الْمَصِیرُ»، «خداوند، شما را از (نافرمانى) خود بر حذر مى‏دارد! و بازگشت به سوى خدا است.»(12)

حضرت در توصیه دیگرى مى‏فرماید: «صادقانه، از خدا بترسید، ترسى آمیخته با توجّه به عظمت خدا! به طورى که نیازى به عذر خواهى‏هاى واهى نباشد، (و اخشوه خشیة لیست بتعذیر!)(13)

چرا که او، از اسرار درون هر کس، آگاه است و عذرهاى واقعى را از عذرهاى بیهوده و نابجا، به خوبى، مى‏شناسد. قابل توجّه این که در جمله سابق، سخن از «حذر» در برابر ذات پاک خداوند بود و در اینجا، سخن از خشیت است. لغت شناسان گفته‏اند که خشیت، به ترس آمیخته با درک عظمت گفته مى‏شود، به همین دلیل، در قرآن مى‏خوانیم: «إِنَّما یَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ»، «از میان بندگان خدا، تنها، علما و دانشمندان، از او مى‏ترسند»(14)

ولى «حذر» در جایى گفته مى‏شود که انسان به عنوان پیشگیرى در مقابل خطر قطعى و یا احتمالى، خود را کنار کشد.

حضرت در سومین توصیه، اشاره به اخلاص نیّت کرده و مى‏فرماید: «اعمال خود را از ریا و سمعه، پاک کنید! چرا که هر کس، کارى براى غیر خدا انجام دهد، خداوند، او را به همان کس وا گذارد، (و اعملوا فی غیر ریاء و لا سمعة، فإنّه من یعمل لغیر اللّه یکله اللّه لمن عمل له).

آرى، تنها، ترس از خدا و ترس گناه، کافى نیست، بلکه اعمال صالحى باید داشت که خالى از هر گونه ریا و سمعه باشد. ریا، به معناى خود نمایى کردن و

اعمال نیک خویش را به رخ دیگران کشیدن و براى جلب توجه این و آن کار کردن، است. و سمعه، آن است که عملى را به خاطر خدا انجام داده، ولى سعى مى‏کند که آن را به گوش دیگران برساند و از این طریق، جلب توجه آنها کند و اگر خودش، این کار را نکند باز خوشحال مى‏شود که دیگران بشنوند و از او تعریف و تمجید کنند.

معروف میان دانشمندان، این است که سمعه، موجب بطلان عمل نمى‏شود، ولى به هر حال، از نظر اخلاقى، باعث انحطاط روحى انسان، و چه بسا، باعث بر باد رفتن ثواب و پاداش عمل است.

امام علیه السّلام در این عبارت، براى نفى ریا و سمعه و نهى از آن، به دلیل لطیفى توسّل جسته، مى‏فرماید که خداوند، تنها، عملى را مى‏پسندد که خالص باشد و فقط براى ذات پاک او، انجام گیرد و اگر غیر خدا را در آن شریک کند، خداوند، او را به سراغ همان شریک مى‏فرستد تا پاداش عملش را از او گیرد و بدیهى است او هم قادر بر پاداش نیست.

این، مضمون حدیث قدسى معروفى است که از پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم نقل شده که خداوند متعال مى‏فرماید: (أنا خیر شریک و من أشرک معی شریکا فی عمله، فهو لشریکی دونی، لأنّی لا أقبل إلّا ما خلص لی)(15)، «من، بهترین شریکم، هر کس که در عملش، دیگرى را با من شریک کند، آن عمل را، به شریکم وا مى‏گذارم، چرا که من، جز عمل خالص نمى‏پذیرم.

در پایان این بخش از خطبه، امام علیه السّلام مى‏فرماید: «از خدا تقاضا مى‏کنیم که درجات شهیدان و زندگى سعادت‏مندان و همنشینى پیامبران را، به ما عنایت فرماید! (نسأل اللّه منازل الشّهداء و معایشة السّعداء و مرافقة الأنبیاء).

در حقیقت، امام علیه السّلام این سخن را به این منظور بیان مى‏کند که ارزش‏هاى اصیل الهى شناخته شود و دیگران نیز به او اقتدا کنند. آن ارزش‏ها، ارزش شهادت و ارزش‏

سعادت و نیز همنشینى با پیامبران است و به یقین، هیچ یک از اینها را، بى‏حساب به کسى نمى‏دهند. قرآن مجید مى‏گوید: «وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً ذلِکَ الْفَضْلُ مِنَ اللَّهِ وَ کَفى‏ بِاللَّهِ عَلِیماً»، کسانى که خدا و پیامبر را اطاعت کنند، (در قیامت) همنشین کسانى خواهند بود که خداوند نعمت خویش را بر آنان تمام کرده، از پیامبران و صدّیقان و شهدا و صالحان. و آنها رفیق‏هاى خوبى هستند. این، موهبتى است از ناحیه خدا و همین بس که او (از حال بندگان و نیّات و اعمال‏شان) آگاه است.(16)

مراحل سه گانه‏اى که در کلام امام علیه السّلام آمده- یعنى، شهادت و سعادت و همنشینى پیامبران- مى‏تواند علّت و معلول هم باشد، چرا که شهادت، سبب سعادت و سعادت، سبب همنشینى با پیامبران مى‏گردد.

و نیز، این سخن، ممکن است اشاره‏اى لطیف به حوادث آینده و شهادت امام علیه السّلام بوده باشد.

نکته

مهمترین شرط عمل، اخلاص نیّت است‏

شرک و بت پرستى شاخه‏هایى دارد. یکى از مهم‏ترین آنها، ریا و سمعه است. ریا، از ماده «رؤیت» به معناى «تظاهر و خودنمایى و نشان دادن عمل خویش به دیگران» است، یعنى هدف فرد ریا کار، این است که با تظاهر به عبادت و کارهاى نیک نظر مردم را به سوى خود جلب کند. چنین کسى، در حقیقت، مشرک است، زیرا، عزّت و آبرو و عظمت خود را به دست مردم مى‏داند و نه خدا، لذا اعمال خویش را به انگیزه جلب نظر مردم انجام مى‏دهد.

براى سمعه، دو تفسیر ذکر شده است: نخست این که سمعه، عبارت است از

این که انسان، کارى براى خدا و به انگیزه الهى انجام دهد و سپس این فکر براى او پیدا شود که آن را به گوش دیگران برساند و از این طریق، کسب اعتبار کند.

این، همان چیزى است که به اعتقاد فقها موجب بطلان عمل نمى‏شود، چرا که بعد از انجام عمل، حاصل شده، ولى ثواب آن را کم مى‏کند یا از بین مى‏برد.

دیگر این که از همان آغاز کار، انگیزه‏اش این است که مردم، آن را بشنوند و از او به نیکى یاد کنند. این کار، با ریا هیچ تفاوتى ندارد، جز این که به هنگام ریا، عمل را براى آن به جا مى‏آورد که مردم ببینند و در سمعه، براى آن به جا مى‏آورد که مردم بشنوند. به این ترتیب، در هیچ کدام انگیزه الهى نیست.

بدیهى است که سمعه، به این معنا، موجب بطلان عمل مى‏شود، چرا که خلوص نیّت را از میان مى‏برد.

در فراز بالا از نهج البلاغه، هر دو معنا، امکان پذیر است.

به هر حال، ریا و سمعه، بزرگترین آفت اعمال عبادى و الهى است و از آنجا که نفوذ ریا و سمعه در اعمال انسانى، بسیار باریک و پیچیده است، در آیات و روایات، مکرّر، نسبت به آن هشدار داده شده است.

مهم‏ترین مفسده این عمل، آن است که روح توحید را از بین مى‏برد و انسان را در درّه شرک و دوگانه پرستى پرتاب مى‏کند، چرا که توحید افعالى خدا، به ما مى‏گوید که همه چیز، به دست خدا است و ثواب و پاداش و آبرو و حیثیت و احترام و شخصیت و رزق و روزى، همه، به اراده او است ولى ریا کاران، با آلوده کردن اعمال عبادى و کارهاى نیک الهى، این امور را از دیگرى مى‏طلبند و این، یک شرک آشکار است. در روایات مى‏خوانیم که در روز قیامت (که اسرار درون آشکار مى‏گردد) ریا کاران را مخاطب قرار داده و به آنها گفته مى‏شود: «یا کافر! یا فاجر! یا غادر! یا خاسر! حبط عملک و بطل أجرک، فلا خلاص لک الیوم، اى کافر! اى فاسق! اى پیمان شکن! اى زیانکار! عمل تو باطل شد و اجر تو بر باد رفت و امروز، راه نجاتى‏

براى تو نیست».(17)

این، از یک سو، از سوى دیگر، ریا و سمعه، سرچشمه انواع نابسامانى‏هاى اجتماعى است. مردم ریا کار تنها، به ظاهر عمل مى‏پردازند و به باطن عمل و درون آن، اهمیّتى نمى‏دهند. آنها، ظاهرى آراسته و درونى فاسد دارند. سازمانهاى اجتماعى آنها تنها، ظاهرى دارد و از واقعیّت و آن چه منبع و خیر و برکت جامعه است، در آن خبرى نیست. افکار و کارهاى آنها، همه، سطحى است و فاقد عمق و ریشه است. هدف آنها، بیشتر، کمیّت است و کیفیّت، مخصوصا در آنجا که به چشم نمى‏خورد، براى آنها اهمیّتى ندارد.

بدیهى است که چنین جوامعى، رو به سقوط و انحطاط مى‏روند و سرنوشت آنها سرنوشت شومى است.

در دنیاى مادى امروز، کشورهایى که به برنامه‏ها و طرح‏هاى صنعتى و کشاورزى و اقتصادى خود اهمیّت ریشه‏اى مى‏دهند، و به اصطلاح مخلصانه براى جامعه خود کار مى‏کنند و محصولات آنها از نظر ظاهر و باطن، سالم است، پیشرفت‏هاى چشمگیر کرده‏اند در حالى که مؤسّسات ریا کار، هیچ گونه اعتبارى ندارند.

در باره ریا و سمعه، مطالب بسیارى است که در بحث‏هاى مناسب آینده، به خواست خدا مطرح خواهد شد.

بخش سوم‏

أیّها النّاس إنّه لا یستغنی الرّجل- و إن کان ذا مال- عن عترته، و دفاعهم عنه بأیدیهم و ألسنتهم و هم أعظم النّاس حیطة من ورائه و ألمّهم لشعثه و أعطفهم علیه عند نازلة إذا نزلت به. و لسان الصّدق یجعله اللّه للمرء فی النّاس خیر له من المال یرثه غیره.

ترجمه‏

اى مردم! انسان، هر چند ثروتمند باشد، از اقوام و بستگان خود، بى‏نیاز نیست که از وى، با دست و زبان دفاع کنند. آنها در واقع، بزرگترین گروهى هستند که از او پشتیبانى مى‏کنند و پریشانى و مشکلات را از میان مى‏برند و به هنگام بروز حوادث سخت، نسبت به او، از همه، مهربان‏ترند و نام نیکى که خداوند (در سایه نیکوکارى و محبّت) به انسان عطا مى‏کند، از ثروتى که به هر حال، براى دیگران به ارث مى‏گذارد بهتر است، (که این، ثروتى است معنوى و ماندگار، و آن جیفه‏اى مادّى و فرّار).

شرح و تفسیر

سرمایه‏هاى مردمى‏

از آنجا که در بخش‏هاى قبلى این خطبه، امام علیه السّلام توصیه‏هایى به افراد تنگدست کرده بود که وضع زندگى آنها، سبب انحراف از موازین اخلاق و اطاعت فرمان خدا نشود، در این بخش، به وضع اغنیا و افراد پردرآمد پرداخته و دستورهاى لازم را به‏

آنها مى‏دهد، تا تعادلى در ارکان جامعه برقرار شود.

نخست، به تشویق آنان براى کمک به بستگان و خویشاوندان و نیازمندان پرداخته و با دلیلى روشن، آنها را به گذشت از بخشى از ثروت‏هاى خود ترغیب مى‏کند، مى‏فرماید: «اى مردم! انسان هر چند ثروتمند باشد از اقوام و بستگان خود بى‏نیاز نیست که از وى با دست و زبان دفاع کنند، (أیّها النّاس إنّه لا یستغنی الرّجل- و إن کان ذا مال- عن عترته(18)، و دفاعهم عنه بأیدیهم و ألسنتهم).

آنها در واقع، بزرگترین گروهى هستند که از او پشتیبانى مى‏کنند و پریشانى و مشکلات او را از میان مى‏برند و به هنگام بروز حوادث سخت، نسبت به او، از همه، مهربان‏ترند، (و هم أعظم النّاس حیطة(19) من ورائه و ألمّهم(20) لشعثه(21) و أعطفهم علیه عند نازلة إذا نزلت به).

آرى، زندگى فراز و نشیب‏هایى دارد و حوادث تلخ و ناگوار و گاه طوفان‏هاى سخت، که هیچ انسانى، به تنهایى، توانایى ایستادگى در برابر آن را ندارد. عقل و درایت ایجاب مى‏کند که انسان، در حال سلامت و آرامش، به فکر آن روزها باشد. حال، چه کسب بهتر از بستگان و خویشاوندان انسان است که از او، در چنین حالاتى، حمایت کنند؟ ولى آیا بدون نیکى به آنها و حمایت مالى و معنوى و ابراز مراتب محبّت و دوستى نسبت به آنان، مى‏تواند حمایت‏شان را براى چنین روزهایى جلب کند؟ به یقین، نه. پس چه بهتر که هر انسانى، با بذل بخشى از

امکانات مادّى خود، پیوندهاى محبّت و دوستى با خویشاوندان خویش را محکم سازد تا در برابر حوادث و طوفان‏هاى سخت تنها نماند.

درست است که نیکى به دیگران، نیز آثارى را دارد که الإنسان عبید الإحسان، ولى بى‏شک، بستگان انسان، نسبت به این امر، اولویت دارند، علاوه بر این، زمینه‏هاى محبّت، در آنها، آماده‏تر است.

این نکته قابل توجّه است که اگر این دستور اجرا شود، در حقیقت، در تمام سطح جامعه، با محرومیت‏ها، مبارزه خواهد شد، زیرا، در هر قبیله و فامیلى، معمولا افراد متمکّنى وجود دارند که اگر آنها به خویشاوندان خود برسند، مشکلات در سطح عموم حل خواهد شد. به خصوص این که هم شناخت انسان نسبت به افراد محروم فامیل خود بیشتر است و هم پذیرش آنها بر آنان گواراتر.

امام علیه السّلام در نامه‏اى به امام حسن مجتبى علیه السّلام سخن جامعى در این زمینه بیان فرموده، و فایده توجّه به اقوام و بستگان را چنین شرح مى‏دهد: «و أکرم عشیرتک! فإنّهم جناحک الّذى به تطیر و أصلک الّذی الیه تصیر و یدک الّتی بها تصول، قبیله و بستگانت را گرامى دار! زیرا آنها، بال و پر تو هستند که به وسیله آن، پرواز مى‏کنى، و اصل و ریشه‏ات هستند که به آن، باز مى‏گردى، و دست و بازوى تو هستند که با آن، به دشمن حمله مى‏کنى»(22)

حضرت سپس به سراغ دلیل لطیف دیگرى مى‏رود و افراد متمکّن را از این طریق، به انجام کمک‏هاى مالى نسبت به همه، ترغیب مى‏کند. او مى‏فرماید: «نام نیکى که خداوند (در سایه نیکوکارى و محبّت) به انسان عطا مى‏کند، از ثروتى که به هر حال، براى دیگران به ارث مى‏گذارد، بهتر است (که این ثروتى است معنوى و ماندگار، و آن جیفه‏اى مادّى و فرّار)، (و لسان الصّدق یجعله اللّه للمرء فى النّاس خیر له من المال یرثه غیره).

و به تعبیر دیگر:

نام نیکى گر بماند ز آدمى

به کزو ماند سراى زرنگار

اشاره به این که مال و ثروت، به هر صورت چیزى نیست که با انسان، در قبر و قیامت وارد شود، باید بگذارد و بگذرد و بى‏شک بعد از مرگ او، به دست وارثان مى‏افتد و صاحب اصلى معمولا فراموش مى‏شود، ولى یک چیز ممکن است بعد از مرگ انسان، براى او بماند و آن، نام نیک و ذکر خیر است که هر وقت مردم، اسم او را مى‏شنوند، رحمت خدا را براى او تقاضا مى‏کنند و بر او درود مى‏فرستند.

این یک سرمایه جاودان معنوى و مادّى است که یکى از طرق مهم کسب آن، انفاق در راه خدا و بذل و بخشش و احسان و نیکوکارى نسبت به بندگان حق است.

در واقع، در مجموع این سخن از دو طریق، اغنیا بر کمک به نیازمندان و جامعه تشویق شده‏اند: یکى به دست آوردن اعوان و انصارى که در طول زندگى و در حوادث تلخ و دردناک، به یارى او مى‏شتابند و دیگر، یارانى که بعد از مرگ، آمرزش و شادى روح او را از خدا طلب مى‏کنند. و چه افتخارى از این بالاتر که انسان، بتواند با متاع زودگذر دنیا، هر دو سرمایه را به دست آورد.

نکته

ارزش نام نیک (لسان صدق)

در این بخش از خطبه، امام علیه السّلام نام نیک را به عنوان یک سرمایه معنوى ماندگار، توصیف مى‏کند و برترى آن را بر اموالى که به ارث مى‏ماند، روشن مى‏سازد.

قرآن مجید نیز براى این مسأله، اهمیّت بسیارى قائل است. ابراهیم خلیل که دعاهایش، براى همگان، آموزنده است، به پیشگاه خدا عرضه مى‏دارد: «وَ اجْعَلْ لِی لِسانَ صِدْقٍ فِی الْآخِرِینَ»، براى من، در میان امّت‏هاى آینده، زبان صدق (و

ذکر خیرى) قرار ده(23)

خداوند در جایى دیگر، بعد از اشاره به گروهى از پیامبران الهى، مى‏فرماید: «وَ جَعَلْنا لَهُمْ لِسانَ صِدْقٍ عَلِیًّا»، ما، براى آنها، نام نیک و مقام برجسته (در میان همه امّت‏ها) قرار دادیم.(24)

لسان، در این گونه موارد، به معناى یادى است که از انسان مى‏شود و هنگامى که آن را به «صدق» اضافه کنیم، معناى نام نیک و ذکر خیر و خاطره خوب در میان مردم را مى‏دهد.

بى‏شک، این، یک مسأله تشریفاتى و ساده نیست و آثار زیادى براى فرد و جامعه دارد: نخست این که افتخارى است ماندگار، در حالى که اموال و ثروت‏هاى مادّى، در همان نسل نخست، تقسیم مى‏شود و در حقیقت، از میان مى‏رود.

دیگر این که ذکر خیر و یاد نیک، در مورد انبیا و اولیاء اللّه، سبب فرستادن درود، و در افراد عادى، موجب طلب آمرزش بندگان خدا مى‏شود و بى شک، همه اینها اثر عمیق معنوى دارد.

سوم این که موجب مى‏شود که مردم، از آنها تأثیر نیکو بگیرند و به آنان، اقتدا کنند و ارزش‏ها، در جامعه، زنده شود و ضدّ ارزش‏ها، در جامعه، بمیرد و به مقتضاى روایت معروف «من سنّ سنّة حسنة کان له مثل أجر من عمل بها(25)، هر کس، سنّت حسنه‏اى از خود بگذارد همانند ثواب و پاداش کسانى که به آن عمل مى‏کنند، براى او ثبت مى‏شود.»

چهارم این که براى بازماندگان، نسل اندر نسل، مایه آبرو و حیثیت و شخصیّت است و بسیارى از افراد عادى را مى‏شناسیم که بسبب ارتباطشان با شخصیت‏هایى که همه جا ذکر خیر آنها بر زبان‏ها است، آبرو و حیثیت کسب کرده‏اند.

اینها بخشى از آثار معنوى فردى و اجتماعى لسان صدق و ذکر خیر است و به یقین، انسان مى‏تواند به خاطر آثار معنوى آن، با قصد قربت، اقدام به امورى کند که مایه ذکر خیر او است.

بخش چهارم‏

و منها: ألا لا یعدلنّ أحدکم عن القرابة یرى بها الخصاصة أن یسدّها بالّذی لا یزیده إن أمسکه و لا ینقصه إن أهلکه، و من یقبض یده عن عشیرته، فإنّما تقبض منه عنهم ید واحدة و تقبض منهم عنه أید کثیرة، و من تلن حاشیته یستدم من قومه المودّة.

ترجمه‏

در ادامه همان خطبه آمده: آگاه باشید! هیچ یک از شما، نباید از بستگان نیازمند خود، رویگردان شود و از آنان، چیزى را دریغ دارد، که نگه داشتنش مایه فزونى نیست و از بین رفتنش، کمبودى براى او نمى‏آورد. آن کس که دست دهنده خویش را از بستگانش باز دارد، تنها یک دست را از آنها باز داشته، و در مقابل، آنان، دست‏هاى بسیارى را از کمک کردن به او، باز مى‏دارند. و آن کس که نسبت به بستگانش، متواضع و نرمخو و پر محبّت باشد، دوستى آنان را، براى خود، همیشگى خواهد ساخت.

شرح و تفسیر

خویشاوندان پشت و پناه یکدیگرند

در آخرین بخش این خطبه، بار دیگر، امام علیه السّلام مردم- به خصوص افراد متمکّن را- به کمک کردن نسبت به بستگان و خویشاوندان، تشویق و ترغیب مى‏کند، و با سه تعبیر مختلف، بر این مسأله تأکید مى‏نهد.

نخست مى‏فرماید:

«آگاه باشید! هیچ یک از شما، نباید از بستگان نیازمند خود رویگردان شود و از آنان، چیزى را دریغ دارد، که نگه داشتنش مایه فزونى نیست و از بین رفتنش کمبودى براى او نمى‏آورد»، ألا لا یعدلنّ أحدکم عن القرابة یرى بها الخصاصة(26) أن یسدّها بالّذی لا یزیده إن أمسکه و لا ینقصه إن أهلکه.

این تعبیر، ممکن است که اشاره به یکى از این دو معنا باشد: یا اشاره به جنبه معنوى این کار باشد که محروم ساختن بستگان از امکاناتى که در اختیار دارد، برکت را از مال و زندگى انسان بر مى‏چیند و مایه فزونى مال و ثروت او نمى‏شود و بر عکس، کمک کردن به آنان، برکات الهى را به دنبال دارد و نقیصه ظاهرى، به زودى، به لطف پروردگار، جبران مى‏شود.

و یا اشاره به جنبه ظاهرى و مادّى این کار است، چرا که مشکلات بستگان و خویشاوندان، به هر حال، به انسان منتقل مى‏شود و فکر او را آزار مى‏دهد و روح او را به خود مشغول مى‏دارد و آبرو و حیثیت او را به خطر مى‏اندازد و در مجموع، مشکلات زندگیش را بیشتر مى‏کند، پس چه بهتر که به یارى آنها بشتابد که هم ثواب آخرت و هم برکات دنیوى و ذکر خیر و آبرو و شخصیت و آرامش خاطر براى خود کسب کند.

در حدیث آمده است که على علیه السّلام فرمود: «البرکة فی مال من آتى الزّکاة و واسى المؤمنین و وصل الأقربین، برکت، در مال کسى است که زکات بدهد و با مؤمنان، مواسات کند و نسبت به نزدیکان، صله رحم به جا آورد»(27)

حضرت، در بیان دوم مى‏فرماید که: چرا انسان، از کمک کردن به عشیره و بستگانش، چشم بپوشد، در حالى که زیان و خسران بزرگى دامن او را مى‏گیرد؟!

آن کس که دست دهنده خویش را از بستگانش، باز دارد تنها، یک دست را از آنها

باز داشته و در مقابل، آنان دست‏هاى بسیارى از کمک کردن به او، باز مى‏دارند، «و من یقبض یده عن عشیرته، فإنّما تقبض منه عنهم ید واحدة و تقبض منهم عنه أید کثیرة».

هیچ عاقلى، دست به چنین کارى نمى‏زند و حاضر نمى‏شود که سود بزرگى را از خود، به خاطر از دست دادن منافع کوچکى، دور کند.

حضرت در سومین و آخرین تعبیر به نکته دیگرى اشاره کرده، مى‏فرماید:

آن کس که نسبت به بستگانش متواضع و نرمخو و پر محبّت باشد، دوستى آنان را براى خود همیشگى خواهد ساخت، (و من تلن حاشیته یستدم من قومه المودّة).

بسیار دیده‏ایم که از میان یک فامیل یا قبیله، فرد یا افرادى، متمکّن مى‏شوند و به خاطر تکبّر و بخل، از همه بستگان خود فاصله مى‏گیرند و دوستان دیروزشان، مبدّل به دشمنان امروز مى‏شوند، در حالى که اگر به شکرانه دین نعمت‏ها، فروتنى و سخاوت را در برنامه خود قرار مى‏دادند، نه تنها از محبت‏شان کاسته نمى‏شد، بلکه فزونى مى‏یافت.

این موضوع، قابل توجّه است که تعبیر به «حاشیه» در جمله بالا، تاب دو معنا را دارد: نخست این که اشاره به صفات و روحیات خود انسان باشد- که در تفسیر بالا آمد- و دیگر این که اشاره به اطرافیان و کارگزاران بوده باشد. بنا بر این، تفسیر مفهوم جمله، چنین مى‏شود که کسى که اطرافیان او، نسبت به مردم، خوش برخورد و متواضع و پر محبّت‏اند، دوستى اقوام دور و نزدیکش را، همواره، به او جلب مى‏کنند.

بسیار دیده‏ایم کسانى، خودشان، آدم‏هاى خوبى هستند، ولى بر اثر خشونت اطرافیان و سوء برخوردشان با مردم، همه، از اطرافشان پراکنده شده‏اند.

نکته

برکات پیوند محکم با خویشاوندان‏

گر چه در آیات و روایات، مسأله صله رحم و برقرار ساختن رابطه صحیح با خویشاوندان به عنوان یک وظیفه الهى و انسانى، مطرح شده که باید با انگیزه‏هاى الهى، به سراغ آن رفت، ولى بى‏شک، انجام این وظیفه الهى و انسانى، برکات فراوانى از نظر ظاهر نیز در بر دارد که در فرازهاى اخیر این خطبه، با تعبیرات بسیار پر معنا و زیبایى، به آن اشاره شده است.

مهم این است که انسان، بتواند این پیوند را محکم کند و با کارهاى اشتباه موجب قطع آن نشود. انسان، باید هنگام نعمت و آرامش به آنها نیکى کند، تا در هنگام بروز مصیبت و ظهور بحران‏ها و طوفان‏ها، به حمایت او برخیزند. حقیقت، این است که غلبه بر بسیارى از مشکلات زندگى، کار یک فرد نیست و حمایت گروه یا گروه‏هایى را مى‏طلبد. حال، چه کسى بهتر از اقوام و بستگان و خویشاوندان هستند که هم یکدیگر را به خوبى مى‏شناسند و هم پیوند خون و عاطفه، آنها را به هم مربوط ساخته است؟! امّا افسوس که بسیارى از افراد، همین که به نوایى رسیدند، همه این مسائل را فراموش کرده و از آنان فاصله مى‏گیرند و این ذخایر روز بیچارگى را، از دست داده و سنگر خود را در برابر حوادث سخت، در هم مى‏شکنند. تعبیرات لطیفى که در روایات آمده است، دقیقا ناظر به همین معانى است.

در حدیثى از امام صادق علیه السّلام مى‏خوانیم: «صلة الرّحم و حسن الجوار، یعمّران الدّیار و یزیدان فی الأعمار، صله رحم و پیوند با خویشاوندان و نیکى با همسایگان، خانه و شهرها را آباد و عمرها را زیاد مى‏کند»(28)

در حدیث دیگرى از امام باقر علیه السّلام مى‏خوانیم که فرمود: «صلة الأرحام و حسن الجوار، زیادة فی الأموال، صله رحم و نیکى با همسایگان، سرمایه‏ها را فزونى مى‏بخشد(29)».

در روایت دیگرى از همان امام همام علیه السّلام چنین آمده است: «صلة الأرحام تزکّی الأعمال و تنجى الأموال و ترفع البلوى و تیسّر الحساب و تنسی فی الأجل، صله رحم، اعمال انسان را پر بار مى‏کند و اموال او را نمو مى‏دهد و بلاها را برطرف ساخته و حساب قیامت را آسان مى‏کند و مرگ را به تأخیر مى‏اندازد.»(30) در مقابل، قطع رحم و بریدن پیوندهاى خویشاوندى، آثار دردناکى در زندگى انسان، در دنیا، و مجازات سختى در آخرت براى او دارد.

این سخن را با حدیث دیگرى از رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم پایان مى‏دهیم، در این حدیث آمده است: «أخبرنی جبرئیل إنّ ریح الجنّة توجد من مسیرة ألف عام ما یجدها عاقّ و لا قاطع رحم و لا شیخ زان، جبرئیل، به من خبر داد که بوى بهشت، از هزار سال راه، به مشام مى‏رسد، ولى سه گروه، آن را احساس نمى‏کنند: کسى که عاق (پدر و مادر) باشد و کسى که رابطه خویش را با خویشاوندان قطع کند و پیرمردى که زنا کند.»(31)

تعبیر فوق، بسیار پر معنا است و مفهومش این است که این سه گروه، نه تنها، وارد بهشت نمى‏شوند، بلکه نزدیک آن نیز هرگز نخواهند شد.

ممکن است سؤال شود که منظور از صله رحم چیست؟ منظور این است که پیوند محبّت، برقرار باشد و در مشکلات، به یارى هم بشتابند و از حال هم غافل نشوند و در شرایط مختلف، به مقتضاى آن شرایط، عمل کنند. حتّى گاه مى‏شود با یک سلام و یک تلفن، بخشى از تکلیف صله رحم انجام مى‏گیرد.

در حدیثى از امیر مؤمنان على علیه السّلام مى‏خوانیم که فرمود: «صلوا أرحامکم و لو بالتّسلیم، صله رحم را به جا بیاورید، هر چند با یک سلام کردن باشد».(32)

در زمینه صله رحم و اهمّیت و آثار مادّى و معنوى آن، مطالب دیگرى در موارد مناسب آن، در آینده، به خواست خدا، خواهد آمد.

در انتهاى این خطبه مرحوم سیّد رضى، توضیحى دارد. او در این توضیح، چنین مى‏فرماید: «الغفیرة هاهنا، الزیادة و الکثرة، من قولهم للجمع الکثیر: الجم الغفیر، و الجماء الغفیر. و یروى «عفوة من أهل أو مال» و العفوة: الخیار من الشی‏ء. یقال: «أکلت عفوة الطعام.» أى: خیاره. و ما أحسن المعنى الّذی أراده علیه السّلام بقوله: «و من یقبض یده عن عشیرته ….» الى تمام الکلام، فان الممسک خیره عن عشیرته انما یمسک نفع ید واحدة، فاذا احتاج الى نصرتهم، و اضطر الى مرافدتهم، قعدوا عن نصره، و تثاقلوا عن صوته، فمنع ترافد الایدی الکثیرة، و تناهض الاقدام الجمة.

الغفیرة، در اینجا، به معناى «من أهل أو مال» بوده است. و عفوة، به معناى «نمونه خوب از میان یک جنس که انتخاب شود»، است. چنان که گفته مى‏شود: «أکلت عفوة الطّعام»، یعنى، قسمت‏هاى خوب غذا را خوردم.

و چه عالى است مطلبى که امام علیه السّلام در جمله: «و من یقبض یده عن عشیرته» تا آخر سخن، ایراد کرده است! زیرا کسى که نیکى‏هاى خود را از بستگانش قطع کند، تنها، یک یاور از آنها گرفته است، ولى هنگامى که نیاز و احتیاج شدید به یارى آنان داشت، آنها، به نداى او پاسخ نمى‏گویند، پس او، خود را، از یاوران بسیارى محروم ساخته است.


1) بخشى از این خطبه را، مرحوم کلینى، در کتاب کافى، جلد 5، صفحه 56، از امام حسن مجتبى علیه السّلام نقل کرده است و بخش‏هاى دیگرى از آن را- طبق گفته مصادر نهج البلاغه- نصر بن مزاحم، در صفین، و ابن عبد ربّه در عقد الفربد، و زمخشرى در ربیع الأبرار آورده‏اند.

2) «غفیرة» از ماده «غفر» به معناى «ستر و پوشش» است و به همین جهت، بر آمرزش و پوشاندن گناهان، غفران اطلاق مى‏گردد. و به مال فراوان نیز به خاطر این که بخش وسیعى از زندگى را زیر پوشش خود قرار مى‏دهد و گاه عیوب را نیز مى‏پوشاند، «غفیره» مى‏گویند.

3) «فالج»، از ماده «فلج» است و به گفته مقائیس اللغة، دو معنا دارد: یکى «پیروزى و غلبه» است و دیگرى، «فاصله میان دو چیز مساوى». در صحاح اللغة نیز به معنى «ظفر و پیروزى» تفسیر شده و در این خطبه نیز به همین معنا است.

4) یاسر، از ماده «یسر» به معناى «آسانى و سهولت» است و میسره و یسار- به گفته راغب در مفردات- به معناى «غنا و ثروتمندى» است و از آنجا که در قمار و بخت آزمایى، افراد، به آسانى پول‏هایى را به دست- مى‏آورند یا از دست مى‏دهند، «میسر» به آن اطلاق شده است. واژه «یاسر» در خطبه مورد بحث، به معناى «برنده بخت آزمایى» است.

5) «قداح» جمع «قدح» (بر وزن فعل) و به معناى «چوبه تیر» است، قبل از آن که آن را بتراشند و پیکانش را نصب کنند و در اصل، به معناى «وارد کردن شکست و عیب در چیزى» است و از آنجا که چوبه تیر، معمولا، چنین اثرى را دارد، به آن «قدح» مى‏گویند.

6) شرح نهج البلاغه، محقق خویى، جلد 3، صفحه 319. (با کمى تلخیص). در ضمن، در کتاب معارج نهج البلاغه- که یکى از قدیمى‏ترین شروح این کتاب است، اشاره کوتاهى به مطلب شده است. معارج نهج البلاغه، صفحه 110.

7) به آیه 90 سوره مائده و تفسیر آن، مراجعه شود: (تفسیر نمونه، جلد 5، صفحه 68).

8) بحار الانوار، جلد 75، صفحه 147.

9) گلستان سعدى، باب سوم (فضیلت قناعت).

10) مسکن الفؤاد (به نقل از بحار الانوار، جلد 100، صفحه 25).

11) سوره نور، آیه 63.

12) سوره آل عمران، آیه 28.

13) «تعذیر» از ماده «عذر» است و در این جا به معناى «نداشتن عذر صحیح و مناسب» است.

14) سوره فاطر، آیه 28.

15) منهاج البراعة، جلد 3، صفحه 324، همین مضمون از امام صادق علیه السّلام در بحار الانوار، جلد 67، صفحه 243 نقل شده است.

16) سوره نساء، آیه 69- 70.

17) وسائل الشّیعة، جلد 1، صفحه 50.

18) «عترت» به گفته ارباب لغت، به معناى اصل و اساس چیزى است و گاه گفته‏اند این واژه، از عتر (بر وزن فطر) به معناى «مرزنگوش» که گیاه پر شاخ و برگ و معطّرى است گرفته شده و اشاره به شاخ و برگ‏هاى یک فامیل است. بعضى نیز گفته‏اند که عترت، تنها به فرزندان گفته مى‏شود. و لذا عترت رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم فرزندان فاطمه علیها السّلام هستند و حدیث معروف «إنّی تارک فیکم الثّقلین کتاب اللّه و عترتی» را اشاره به همان مى‏دانند. (لسان العرب، صحاح و مقائیس اللغة).

19) «حیطة» اسم مصدر از ماده «حوط» و به معناى «احاطه کردن» است. و حیطه، در این جا، به معناى «حفظ و نگهدارى» آمده است. و بعضى گفته‏اند که: حیطه به فتح حاء، به معناى «مراقبت کردن» و به کسر حاء، به معناى «حفظ کردن» است.

20) «المّ» از ماده «لمم» به معناى «جمع کردن و اصلاح کردن» است.

21) شعث به معناى «پراکندگى و پریشانى» است.

22) پایان نامه 3.

23) سوره شعرا، آیه 84.

24) سوره مریم، آیه 50.

25) این مضمون در روایات بسیارى نقل شده است، براى آگاهى از آن، به باب 16 از ابواب امر به معروف و نهى از منکر، از کتاب وسائل الشیعة، جلد 11، مراجعه شود.

26) «خصاصه»، به گفته مقائیس اللغة، در اصل به معناى شکاف و ثلمه است و به همین مناسبت، به معناى فقر و بى‏نوایى و نیازمندى و اختلال حال، به کار مى‏رود، زیرا، این امور، در واقع شکافى در زندگى انسان ایجاد مى‏کند.

27) بحار الانوار، جلد 74، صفحه 413.

28) بحار الانوار، جلد 71، صفحه 120.

29) بحار الانوار، جلد 71، صفحه 97.

30) بحار الانوار، جلد 71، صفحه 111.

31) معانى الاخبار، بنا به نقل از بحار الانوار، جلد 71، صفحه 95، حدیث 26.

32) اصول کافى، (بنا بر نقل بحار الانوار، جلد 71، صفحه 126).