متن عربی خطبه ی غدیر، بارها به صورت مستقل چاپ شده که همه ی آنها طبق روایت کتاب «احتجاج» بوده است، ولی متن حاضر به سه روایت از امام باقر علیه السلام و حذیفة بن یمان و زید بن ارقم است که پس از مقابله و تطبیق آن در مدارک نُه گانه اش، یعنی کتاب های «روضة الواعظین»، «الاحتجاج»، «العدد القویّة»، «الیقین»، «التحصین»، «الاقبال»، «الصراط المستقیم»، «نهج الایمان» و «نزهة الکرام» تنظیم و تلفیق و تنقیح شده است. کیفیت تنظیم خطبه و مقابله ی نسخه ها در کتاب «اسرار غدیر» بیان شده، و طالبین می توانند به آن کتاب مراجعه نمایند.
در کتاب حاضر، متن خطبه بدون پاورقی و ذکر نسخه بَدَلها در 11 بخش تنظیم شده، و در اول هر بخش عنوان آن ذکر می شود.
برای سهولت در مطالعه و حفظ خطبه، حرکات حروف و اعراب گذاری کلمات نیز انجام گرفته و موارد مهم خطبه با حروف سیاه آورده شده است.
«خطبه ی غدیر» بارها به فارسی و اُردو ترجمه شده و در قالب شعر عربی و فارسی و اُردو نیز برگردانده شده است. همه ی اینها گام هایی بلند در احیای این واقعه ی بزرگِ تاریخ اسلام است که امیرالمؤمنین علیه السلام جزا دهنده ی آن خواهد بود.
لازم به تذکر است که کلیه ی ترجمه های خطبه طبق روایت کتاب احتجاج است، ولی ترجمه ی حاضر از روی متن مقابله شده بر نُه کتاب است که حاوی اضافات و تغییراتی در عبارات است، وطبق متن عربی در 11 بخش تقدیم می شود.
در روش ترجمه سعی شده مفاهیم والایی که خطبه ی غدیر در برگیرنده ی آن است به طور روشن بیان شود، و در عین حال از ترجمه ی تحت اللفظی هم فاصله ی زیادی نگیرد. البته نظر به اهمیت خطبه، فهم دقیق بعضی موارد آن احتیاج به تفسیر دارد که در کتاب «اسرار غدیر» تا حدودی به آن پرداخته ایم.