جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ابدال کیانند؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

چنان‏که قبلًا اشاره شد ابن ابى‏الحدید در شرح این کلام نورانى تصریح مى‏کند که این کلام کاملًا بر عقیده شیعه امامیه منطبق است که آن را اشاره به امامان معصوم مى‏دانند. سپس مى‏افزاید: اما اصحاب ما آن را به ابدال تفسیر مى‏کنند که در روایات نبوى به آن اشاره شده است.

به همین مناسبت لازم مى‏دانیم درباره عقیده ابدال که در کتب روایى اهل‏

سنت و همچنین بعضى کتب شیعه آمده توضیحى داشته باشیم.

اساس اعتقاد اهل سنت درباره ابدال بعضى از احادیث است که به پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نسبت داده‏اند از جمله احمد حنبل در مسند خود از آن حضرت نقل مى‏کند که فرمود:«الأبْدالُ فی هذِهِ الْامَّةِ ثَلاثُونَ مِثلُ إبْراهیمِ خَلیلِ الرَّحْمانِ عَزَّوَجَلَّ کُلُّ ما ماتَ رَجُلٌ أبْدَلَ اللَّهُ تَعالى‏ مَکانَهُ رِجالًا؛ ابدال در امت من سى نفرند که هر کدام همچون ابراهیم خلیل‏اند و هر زمان یکى از آنها از دنیا برود خدا فرد دیگرى را بدل او قرار مى‏دهد. (از اینجا وجه نام‏گذارى ابدال به این نام روشن مى‏شود)».(1)

در مجمع الزوائد در حدیث دیگرى از آن حضرت نقل مى‏کند آنها چهل نفرند که خدا به برکت آنها برکات زمین و آسمان را نصیب انسان‏ها مى‏کند.(2)

سپس مى‏بینیم این روایت به دست «معاویه» مى‏افتد و او چنان آن را تحریف مى‏کند که هر خواننده‏اى گرفتار وحشت مى‏شود. ابن ابى‏الحدید تحت عنوان «احادیث مجعوله که در مذمت على علیه السلام ساخته‏اند» از معاویه چنین نقل مى‏کند که: «واقدى» مى‏نویسد: هنگامى که «معاویه» از عراق بعد از صلح با امام حسن علیه السلام به شام بازگشت خطبه‏اى خواند و گفت: اى مردم! رسول اکرم صلى الله علیه و آله به من چنین فرمود:«إنَّکَ سَتَلِى الْخِلافَةَ مِنْ بَعْدی فَاخْتَرِ الْأرْضَ الْمُقَدَّسَةَ فَإنَّ فیهَا الْأبْدالُ وَقَدِ اخْتَرْتُکُمْ فَالْعَنُوا أبا تُرابٍ‏؛ به زودى تو خلافت را پس از من عهده‏دار مى‏شوى.سرزمین مقدس (شامات) را انتخاب کن چرا که ابدال در آنجا هستند و من شما را برگزیدم، بنابراین شما ابوتراب (نعوذ بالله على علیه السلام) را لعن کنید».(3)

این حدیث به دست صوفیه افتاده و آنها گفته‏اند: دنیا هرگز خالى از ابدال نمى‏شود و آنها چهل نفرند و خالى از اوتاد نمى‏گردد و آنها هفت نفرند و از

قطب تهى نمى‏ماند و او یک نفر است. هنگامى که قطب بمیرد یکى از آن هفت نفر به جاى او مى‏نشینند و یکى از چهل نفر از ابدال در سلک اوتاد قرار مى‏گیرند.(4)

ابن ابى‏الحدید پس از نقل این سخن مى‏افزاید: اصحاب ما معتقدند که ابدال جماعتى از علما و مؤمنین آگاه به مسائل اسلامى‏اند و اگر اجماع امت حجت است به موجب سخن آنهاست و چون نمى‏توان آنان را شناخت اجماع همه علما معیار قرار داده شده در حالى که اصل، قول همان گروه است.(5)

جالب این‏که در کتب اهل سنت آمده است که ابدال هرگز فرزندى از خود نمى‏آورند، هرچند هفتاد همسر انتخاب کنند و لذا بعضى از افراد را که فرزندى نداشتند جز ابدال شمردند(6)؛ ولى این ویژگى چه سرى دارد بر هیچ کس روشن نیست.

در روایات شیعه امامیه نیز به ابدال اشاره شده است؛ از جمله مرحوم علامه مجلسى در جلد 27 بحارالانوار در حدیثى از امام على بن موسى الرضا علیه السلام چنین نقل مى‏کند که راوى از آن حضرت پرسید: مردم (اشاره به جماعتى از اهل سنت است) چنین گمان مى‏کنند که در زمین ابدالى وجود دارد. این ابدال کیستند؟امام علیه السلام فرمود: راست گفتند. ابدال همان اوصیا (و امامان معصوم) هستند که خداوند عزوجل آنها را بدل انبیا قرار داده است، هنگامى که انبیا را از این جهان برد و خاتم آنها را محمد پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله قرار داد.

مرحوم علامه مجلسى بعد از ذکر این حدیث مى‏گوید: ظاهر دعایى که جزء دعاى «ام داود» است و از امام صادق علیه السلام در نیمه رجب نقل شده که مى‏گوید:«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّد … اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الْأَوْصِیَاءِ وَالسُّعَدَاءِ وَالشُّهَدَاءِ وَأَئِمَّةِ الْهُدَى اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الْأَبْدَالِ وَالْأَوْتَاد…» این است که ابدال غیر از امامان‏

اهل بیت‏اند (زیرا نخست درود به آل محمد و ائمه هدى فرستاده شده و سپس درود به ابدال و اوتاد). ولى صریح نیست و ممکن است آن را حمل بر تأکید کرد.

سپس مى‏افزاید: ممکن است مراد از این دعا اصحاب خاص ائمه باشند و به هر حال ظاهر خبر این است که آنچه را صوفیه اهل سنت افترا بسته‏اند (که آن را اشاره به اقطاب و سران صوفیه مى‏دانند) نفى مى‏کند.(7)

در حدیثى که در کتاب مستدرک از رسول اکرم صلى الله علیه و آله نقل شده نیز مى‏خوانیم:«هر کس در روز بیست و پنج بار به همه مردان و زنان مؤمن دعا کند خداوند کینه را از سینه او بیرون مى‏برد و او را جزء ابدال محسوب مى‏دارد».(8)

از مجموع آنچه در بالا ذکر شد استفاده مى‏شود که اصل وجود ابدال در کلام رسول اکرم صلى الله علیه و آله و به دنبال آن در بعضى از کلمات ائمه اهل‏بیت علیهم السلام بوده است و اشاره به افراد با ایمان والا مقامى است که خداوند آنها را براى هدایت بندگانش در زمین قرار داده که در رأس همه آنها امام معصوم علیه السلام است. همان‏گونه که در حدیثى از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله مى‏خوانیم:«إنَّ أبْدالَ أُمَّتی لَنْ یَدْخُلُوا الْجَنَّةَ بِالْأعْمالِ وَإنَّما دَخَلُوها بِرَحْمَةِ اللَّهِ وَسِخاوَةِ الْأَنْفُسِ وَسَلامَةِ الصَّدْرِ وَرَحْمَةٍ لِجَمیعِ الْمُسْلِمینَ‏؛ ابدال امتم (تنها) با اعمالشان وارد بهشت نمى‏شوند، بلکه به رحمت خداوند و سخاوت نفس و سلامت دل و مهربانى و محبت به جمیع مسلمانان وارد بهشت مى‏شوند».(9)

ولى بعداً هر گروهى این واژه را به نفع خود و بر طبق امیال و هوس‏هاى خویش تفسیر کرده؛ صوفیان به نفع خود، معاویه نیز به سود خویش آن را بر آنچه مایل بوده‏اند تطبیق داده‏اند.


1) مسند احمد، ج 5، ص 322.

2) مجمع الزوائد، ج 10، ص 63.

3) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 4، ص 72.

4) شرح نهج‏البلاغه ابن ابى‏الحدید، ج 10، ص 96.

5) ر. ک: همان، ج 18، ص 351.

6) میزان الاعتدال، ذهبى، ج 1، ص 591.

7) بحارالانوار، ج 27، ص 48.

8) مستدرک، ج 5، ص 236.

9) کنزالعمّال، روایت 346001.